O carte pe zi: "O revoltată în Rusia bolşevică", de Evghenia Iaroslavskaia-Markon

Idealistă, extremistă şi anarhistă, Evghenia Iaroslavskaia-Markon a avut un destin excepţional. A fost închisă şi executată în 1931 în lagărul de muncă din insulele Soloveţki. Avea 29 de ani. Trei luni mai înainte îşi scrisese autobiografia, descoperită în arhivele FSB în anul 1996. Cartea de faţă.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "O revoltată în Rusia bolşevică", de Evghenia Iaroslavskaia-Markon

O carte pe zi: "O revoltată în Rusia bolşevică", de Evghenia Iaroslavskaia-Markon

"Trebuie s-o spunem de la început - scrie prefaţatoarea: această carte va ului cititorul. Îl va amuza, îl va indigna, îl va face să râdă şi să plângă, într-un sfârşit poate că îl va pune pe gânduri, în orice caz n-are cum să-l lase indiferent. Deşi reprezintă un document istoric, încadrat fără dubiu în domeniul realităţii, autobiografia acestei cvasinecunoscute Evghenia Iaroslavskaia-Markon are un aer persistent de ficţiune. O ficţiune aflată la intersecţia dintre Victor Hugo şi Dostoievski: eroina romantică, exaltată, fată de familie burgheză, care visează la izbăvirea lumii, soţie de poet anarhist, anarhistă ea însăşi, fiică de profesor universitar devenită regină a borfaşilor, hoaţă, vagaboandă şi prezicătoare, agitatoare intratabilă împotriva regimului bolşevic, deţinută într-un lagăr de muncă, iar, la sfârşit, executată ea însăşi în împrejurări atroce, descrise în detaliu de un fost gardian". Într-adevăr, "o viaţă incredibilă".

Evghenia Iaroslavskaia-Markon a avut un destin tragic, fiind acuzată de propagandă antisovietică, închisă şi executată în 1931. Autobiografia sa de numai 39 de pagini, descoperită în arhivele FSB în anul 1996 (de Irina Flige, directoarea Centrului de cercetare şi informare, asociaţia Memorial din Sankt-Petersburg), este însoţită de un aparat critic documentat. Textul autobiografiei a fost publicat pentru prima oară în 2001, tradus în limba engleză, apoi în 2008 şi în limba rusă şi a devenit o sursă importantă pentru specialiştii care se ocupă de futuriştii ruşi şi de grupările postfuturiste ruse, printre care şi cea a "biocosmiştilor", grupare întemeiată de soţul Evgheniei Iaroslavskaia-Markon. Scris cu patru luni şi jumătate înainte de executarea autoarei, acest adevărat jurnal este un document unic despre primele lagăre de muncă din URSS.

"Idealistă, extremistă şi anarhistă, Evghenia Iaroslavskaia-Markon a avut, se pare, un destin la înălţimea tragică a epocii sale. Acuzată de «propaganda antisovietică», a fost închisă şi executată în 1931 în lagărul de muncă din insulele Soloveţki, o parte a vastului «Arhipelag Gulag» (cum l-a denumit Soljeniţîn), care se va întinde încet, încet de la un capăt la altul al Uniunii Sovietice" - Le Devoir.

Nu rataţi această carte!

Evghenia Iaroslavskaia-Markon - "O revoltată în Rusia bolşevică". Editura Corint istorie. Traducere de Anca Irina Ionescu. Cuvânt-înainte de Alina Pavelescu. Prefaţă de Olivier Rolin. Postfaţă de Irina Flige. 138 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici