- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.09.2020, 14:36)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Vânătoare bună. Povestea unui maestru al spionajului american”- J. Devine şi V. Loeb
Extrem de puţini dintre eventualii cititori ai acestui text vor fi auzit de Jack Devine, încât este absolut necesar să-i creionăm o minimă biografie, folosindu-ne de amplele informaţii existente la sfârşitul bogatului volum pe care îl semnalăm astăzi.
Urmărește
694 afișări
O carte pe zi: „Vânătoare bună. Povestea unui maestru al spionajului american”- J. Devine şi V. Loeb
Jack Devine a petrecut 32 de ani în cadrul Central Intelligence Agency, timp în care a fost şef al operaţiunilor CIA în afara Statelor Unite. În această calitate, a avut autoritatea de a superviza mii de angajaţi ai CIA implicaţi în misiuni delicate în întreaga lume. A fost şef al Diviziei America Latină şi director al Centrului Contra Narcoticelor, responsabil la sfârşitul anilor ’80 cu urmărirea mondială a traficanţilor şi a organizaţiilor criminale. A condus şi Afghan Task Force al CIA, care a contracarat cu succes agresiunea URSS în acea regiune. Pentru realizările sale, CIA i-a decernat distincţia Meritorious Officer Award.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Experienţa lui internaţională include şi misiuni la post în America Latină şi Europa. De-a lungul carierei sale în rândurile CIA, Jack Devine a fost implicat în organizarea, planificarea şi executarea a nenumărate misiuni delicate, practic în toate sectoarele activităţii de informaţii: analiză, operaţiuni, tehnologie şi management.
Jack Devine a scris acum această carte. Precizează că „vânătoare bună face referire la urmărirea neîncetată, din umbră, a duşmanilor şi a surselor de informare“. Ca în orice „vânătoare“, protagoniştii sunt vânătorul şi vânatul. Cartea aceasta este un fel de memorii.
„Spionajul este în mod esenţial o <<vânătoare>> – a informaţiilor despre inamicii noştri sau a căilor de a-i neutraliza. Aşa a fost când i-am urmărit pe Kansi, bin Laden, al-Qaida, ruşii din Afganistan, baronii stupefiantelor, precum Pablo Escobar sau cartelul din Cali, dar şi cârtiţele ruseşti din interiorul propriului nostru sistem naţional de securitate, precum Aldrich Ames sau Robert Hanssen. Această lucrare se referă la activitatea şi palmaresul CIA în înfrângerea prin acţiune clandestină a acestor inamici şi în obţinerea de informaţii precise, care să ne protejeze ţara şi să permită conducătorilor noştri să ia decizii politice informate”.
Ca un adevărat maestru al intelligence-ului, Jack Devine încearcă şi el în memoriile sale să împărtăşească din experienţa sa – atât cât este posibil – nu doar profesioniştilor din domeniu, ci şi marelui public cititor, aducând un plus de explicaţii şi adevăr asupra unor probleme majore care au frământat omenirea.
Jack Devine a lucrat sub comanda a unsprezece directori ai CIA. A traversat întreaga perioadă dificilă a Războiului Rece, participând în final la încheierea acestuia cu succes. Tot timpul a fost un partizan constant şi ferm al ideii că în CIA trebuie să rămână apolitic.
A intrat în CIA în 1967 ca tânăr ofiţer operativ. Profilându-se pe specificul Americii Latine, a reuşit în anul 1971 să fie inclus în rândul ofiţerilor care compuneau staţia din Chile şi a traversat o etapă deosebit de tumultuoasă în acest spaţiu, care a inclus şi căderea în 1973 a regimului lui Salvador Allende, perioadă supusă unor controverse notabile.
După întoarcerea din Chile a urmat o perioadă în care a executat mai multe misiuni în Mexic şi a fost şef de staţie în Argentina, apoi în Asia Centrală, în cadrul Diviziei Orientul Mijlociu.
Din anul 1986, Jack Devine a condus Task Force-ul Afgan.
A urmat apoi o perioadă în care a îndeplinit funcţia de director pentru America Latină, oarecum predestinată, fiind dragostea de început a activităţii sale în CIA.
În perioada 1994-1995 a fost numit la conducerea Direcţiei de Operaţiuni Clandestine.
„Am petrecut treizeci şi doi de ani în CIA şi, când o să mi se facă autopsia, veţi găsi pe inima mea ştampila CIA“.
„Trebuie să menţionăm – precizează prefaţatorul Cornel Biriş - că întreaga lucrare memorialistică este întocmită într-un pronunţat stil realist, cu explicaţii pertinente şi de valoare, accesibile marelui public, îndreptate cu precădere spre înţelegerea exactă a unor evenimente şi acţiuni ce au fost prea mult timp într-un con de umbră, datorat necesităţii păstrării secretului asupra acestora. Jack Devine le scoate la lumină cu mult curaj şi francheţe, tocmai pentru a fi înţelese în adevăratul lor sens, ţinând seama de epoca în care acestea au avut loc”.
Mai este un motiv pentru care le recomandăm cartea celor intresaţi, nu numai dedesubturile spionajului. Capitolul 14 este o analiză a lumii de azi, a ameninţărilor pentru democraţie şi a rolului CIA.
Fără îndoială, susţine Devine, terorismul va rămâne ameninţarea esenţială pentru patrie şi va trebui înfruntat tactic fără milă. Însă, prin comparaţie cu deceniul de după 9/11, terorismul – ca factor determinant al politicii externe a SUA şi al evenimentelor mondiale – va cunoaşte un declin.
Reţelele sociale ca Facebook sau motoarele de căutare precum Google au schimbat în mod profund nu doar modul cum CIA îşi desfăşoară activităţile, ci chiar sensul acestor activităţi.
Cartea poate fi achiziţionată de pe site-ul Editurii Mediafax: https://editura.mediafax.ro/
Jack Devine şi Vernon Loeb - Vânătoare bună. Povestea unui maestru al spionajului american. Traducerea din limba engleză de Tudor-Florian Potra. Consultant tehnic şi prefaţă de Cornel Biriş. Editura Mediafax. 440 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O carte pe zi. ”Istoriile literaturii române” - Antologie alcătuită de Irina Petraş de Stelian Ţurlea
Citește și: O carte pe zi: „Ape moarte” de Ann Cleeves
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe