O statuetă dăruită lui Ceauşescu de Mao Zedong, vândută la licitaţie cu 12.000 euro

O statuetă făcută cadou lui Nicolae Ceauşescu de Mao Zedong s-a numărat printre cele mai râvnite obiecte scoase la vânzare joi seară, la Licitaţia "Epoca de Aur", fiind adjudecată cu 12.000 euro, un preţ de 40 de ori mai mare decât cel de pornire.

Urmărește
868 afișări
Imaginea articolului O statuetă dăruită lui Ceauşescu de Mao Zedong, vândută la licitaţie cu 12.000 euro

O statuetă dăruită lui Ceauşescu de Mao Zedong, vândută la licitaţie cu 12.000 euro (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax foto)

Cadourile de protocol primite de cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu au stârnit cel mai mare interes în rândul participanţilor la Licitaţia "Epoca de Aur", o premieră pe piaţa românească de artă. Sala de licitaţii a casei Artmark din Bucureşti a fost plină de curioşi, însă nu au lipsit nici colecţionarii străini, remarcându-se, totodată, prezenţa unor persoane de origine asiatică.

Licitaţia a stârnit un interes cu atât mai mare cu cât a fost organizată de ziua lui Nicolae Ceauşescu. Astfel, la 94 de ani de la naşterea lui Ceauşescu, obiecte care i-au aparţinut au fost vândute în proporţie de 74,29%, obţinând încasări totale de 53.910 euro.

Cel mai râvnit obiect din licitaţie a fost o statuetă de protocol făcută cadou lui Nicolae Ceuşescu de Mao Zedong, care a avut un preţ de pornire de 300 de euro şi a fost adjudecată pentru suma de 12.000 de euro. Liderul chinez i-a dăruit lui Nicolae Ceauşescu, în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o în China, acest iac din bronz, cu dimensiuni de 27 x 32 cm, simbol al bogăţiei agricole a ţării. APPS (actualul RA-APPS, Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat) a certificat prin documentul nr. 0001397, emis la 7 octombrie 1999, provenienţa obiectului.

Printre vedetele Licitaţiei "Epoca de Aur" s-au numărat o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat, dăruită lui Nicolae Ceauşescu de şahul Iranului Reza Pahlavi, în 1977, care a fost vândută pentru 7.500 de euro, având un preţ de pornire de 1.200 de euro, o blană de tigru, din 6 piese, cadou de protocol primit de cuplul Ceauşescu (4.000 de euro, de la 1.800 de euro), o blană de leopard primită cadou de cuplul Ceauşescu (3.750 de euro, de la 1.200 de euro), un stilou Pilot Elite, primit cadou de Nicolae Ceauşescu cu ocazia vizitei oficiale în Japonia în 1975, în cutie originală (3.750 de euro, de la 2.000 de euro).

O piesă importantă din licitaţie, lucrarea "Scânteia" de Constantin Artachino, a fost adjudecată cu 4.000 de euro, de la un preţ de pornire de 3.000 de euro.

În cadrul licitaţiei au fost prezentate şi numeroase obiecte legate de viaţa în aşa-numita "Epocă de Aur", precum, sculpturi, medalii, afişe, documente şi fotografii. Astfel, o sculptură din bronz din anii '70 închinată muncitorului oţelar, marcată "Uzinele 23 August", cu plinta turnată în formă de scrumieră, a fost adjudecată cu 375 euro, având un preţ de pornire de 50 de euro.

Din colecţia care a inclus 70 de loturi, au existat obiecte care nu şi-au găsit cumpărători, printre acestea aflându-se un covor cu chipul lui Nicolae Ceauşescu, destinat decorării Casei Poporului, evaluat la 800 de euro. Totodată, mai multe medalii şi decoraţii nu au fost pe placul cumpărătorilor, nefiind adjudecate.

Cuplul Ceauşescu a fost executat în cursul revoluţiei sângeroase din 1989, dar acesta a lăsat în urmă o colecţie de obiecte excentrice care i-au fost oferite de lideri străini în decursul celor 24 de ani cât s-au aflat la putere.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici