OMUL ŞI GÂNDUL: Marin Hondrari şi „Războiul Mondial al Fumătorilor”. Tutun, amor, modelul omenesc

Frate, tu mai ai ruşine? Mai ştii ce este ruşinea? Uite asta contează în disputa tutun-lege. Asta mi-a spus mie scriitorul Marin Hondrari. A fumat chiştoc, de mic. Dar cu ruşine, pe sub mână, ca să nu-l vadă părinţii. Dialog despre valoarea gesturilor noastre, despre ce model uman avem de ales.

Urmărește
1437 afișări
Imaginea articolului OMUL ŞI GÂNDUL: Marin Hondrari şi „Războiul Mondial al Fumătorilor”. Tutun, amor, modelul omenesc

OMUL ŞI GÂNDUL/ MARIN HONDRARI şi „Războiul Mondial al Fumătorilor”. Tutun, amor, modelul omenesc (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Frate, tu mai ai ruşine? Mai ştii ce este ruşinea? Uite asta contează în disputa tutun-lege. Asta mi-a spus mie Marin Hondrari. A fumat chiştoc, de mic. Dar cu ruşine, pe sub mână, ca să nu-l vadă părinţii. Nu ţi-e ruşine să fumezi cu tupeu în faţa părinţilor, copilului, eh, dacă n-ai ruşine îţi meriţi legea. Marin, când s-a făcut mare, uite-l! Exil în statul fumător. O insulă în care te uiţi la fumători ca la maimuţe. Când s-a făcut mare, şi-a imaginat „Războiul Mondial al Fumătorilor”. O ficţiune apărută, aproape în acelaşi timp cu dezbaterea şi legea interzicerii fumatului în locurile publice.

Hai să vedem. Uite model de succes, mereu cu o ţigară-n colţul gurii.

A luat-o de jos. Copil, cu bunica şi munca la sapă, la cules. Mare, a plecat, ca un căpşunar, în Spania, paznic, şofer, ajutor de grădinar, azi este unul dintre cei mai importanţi scriitori. Uite experienţă, să fi locuit de varii identităţi. Toate transformate în pasiunea cu care scrie, traduce, fumează, trăieşte. Uite se poate şi altfel. Să te mulţumeşti cu puţin. Câştigă din scris. Trăieşte din scris două luni de tutun şi ceva pâine.

Ce-i până la urmă ţigarea?

Calmează spiritele, este punctul fix când te răvăşeşte melancolia, spune Marin Hondrari.
Este însoţirea scrisului cu ţigarea.
Toate au un început. Când a tras în piept prima oară?
Fraţii l-au învăţat. Apoi, mergea pe la hoteluri şi trăgea chiştoace depe jos. Dar, nu asta contează. Contează ruşinea. Omul ăsta a avut ruşine. Nu a fumat în faţa părinţilor, nu a insistat cum se poartă acum să fumezi că altfel te dă afară din gaşcă. Omul şi-a văzut de viciul lui. Ca un om Cu Minte, ce este. Toleranţă. Auzi-l cum spune. Când taică-su i-a cerut o ţigară, pe un drum lung, obositor, nesfârşit, om mare fiind, i s-a făcut ruşine când taică-su i-a cerut tutun şi el n-avea ţigarea cu el. Era momentul ăla nesfârşit al împărtăşirii viciului. Bărbăteşte.

Ştii, îmi spune Marin, suntem viciu. Cine ţine minte cum a fost la office? Ţine minte ţigara împărtăşită, patima din dragoste, frăţia armelor între prieteni. A fuma pentru Marin este legat de:
- prima întâlnire de dragoste. Taci cu femeia lângă tine, ai valoare, ai viaţă.
- tăcerea de fiecare zi. Marin mi-a spus că are minutele lui tainice în care tace şi nu se gândeşte la nimic. Sau la el atât de tare că nu-şi vede eu, nu-şi mai pipăie ego-ul.
- frăţia, împărtăşirea secretelor sau a nemişcării lumii. Pe scurt, ţigara face clipa rotundă. Bine şi rău, greşeală şi plăcere.
Are dreptate. Ţigarea aduce toate modelele calea alegerii tale. Tu alegi modelul. Uite, asta-i Lege şi Model:

Acesta este Marin Hondrari. Ţigara lui este legată de momentele esenţiale.
Ţigara de dinainte, în timpul şi după Amor, Ţigara cu Prietenii.

O fi fumat Isus?
Cine ştie? Cu ţigarea ne adăugăm plăcerea şi suferinţa. Ne jucăm de-a Dumnezeu.

Cu ce să rămâi altfel în viaţă? Omul şi Gândul. Omul şi viciul. Omul şi ţigara lui. Tu cum eşti? Ţi-este de Lege sau ai ruşine?

CINE ESTE MARIN HONDRARI?

S-a născut într-o familie de agricultori la Sângeorz-Băi, iar până la vârsta de 5 ani a locuit cu bunica sa într-o casă fără curent electric, pe un deal în apropierea localităţii.

A locuit cinci ani în Spania, la Cordoba, între 2002 şi 2007, unde a lucrat ca paznic, şofer, ajutor de grădinar, astfel a învăţat limba şi ia contact cu literatura în limba spaniolă, din care, mai târziu, va traduce scriitori importanţi precum Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Enrique Nogueras şi alţii.

În Spania a scris volumul de poezii Zborul femeii pe deasupra bărbatului, volum de debut, apărut în 2004 pentru care obţine Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj şi romanul Cartea tuturor intenţiilor, publicat în anul 2006, roman pe care Mircea Cărtărescu îl descrie: o carte curată, puternică intelectual, a unui om care a trăit fapte nebuneşti şi a avut forţa să le noteze la rece. E cartea care ne îmbogăţeste azi şi pe noi, cei ce iubim cu adevărat literatura.

În anul 2010, publică romanul Apropierea pentru care este nominalizat la Premiile Radio România Cultural, la categoria proză. Acest roman este în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu.

În anul 2011 publică volumul de versuri La două zile distanţă pentru care obţine premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania, iar în anul 2013 primeşte Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa, acordat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud pentru romanul Lunetistul.

Opera:

Zborul femeii pe deasupra bărbatului, poeme, Editura Eikon, 2004

Cartea tuturor intenţiilor, roman, Editura Vinea, 2006, Editura Cartea Romanească, 2008, ediţia a II-a

Apropierea, roman, Editura Cartea Românească, 2010

La două zile distanţă, poeme, Editura Charmides, Bistriţa, 2011

Lunetistul', roman, Editura Polirom, 2013

Războiul mondial al Fumătorilor, 2016

Traduceri:

Luis Landero – Portretul unui bărbat imatur, Editura All

Dragostea în spaniolă – Antologie de povestiri de clasici ai literaturii spaniole, Editura All

Mario Vargas Llosa – Visul celtului, Editura Humanitas

Mario Vargas Llosa – Călătoria către ficţiune – Lumea lui Juan Carlos Onetti, Editura Humanitas

Enrique Nogueras – Ore la Mogoşoaia/Horas de Mogoşoaia, ediţie bilingvă, Editura Charmides

Mario Vargas Llosa – Arme şi utopii, Editura Humanitas

Care Santos – Încăperi ferecate, Editura Humanitas

Mario Vargas Llosa – Eroul tăcut, Editura Humanitas

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici