Organizatorii "Our Body": Expoziţia de cadavre şi organe explică vizitatorilor cum să se îngrijească

Organizatorii controversatei expoziţii intitulate "Our Body: Universul interior”, care ajunge vineri la Timişoara şi la care sunt prezentate corpuri umane plastifiate şi peste două sute de organe, declară că expoziţia are menirea de a atrage atenţia vizitatorilor asupra felului în care se îngrijesc.

Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Organizatorii "Our Body": Expoziţia de cadavre şi organe explică vizitatorilor cum să se îngrijească

Organizatorii "Our Body": Expoziţia de cadavre şi organe explică vizitatorilor cum să se îngrijească (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Reprezentanţii Universal Exibition Group, organizatorul expoziţiei "Our Body: Universul interior”, care se va deschide vineri la Muzeul Banatului din Timişoara, au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că vizitatorii vor putea vedea corpuri umane reale, dar şi peste 200 de organe, unele afectate de diverse boli, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Exponatele noastre vor putea să educe milioane de persoane. Veţi putea să vedeţi corpuri umane reale şi peste 200 de organe. Sunt organe conservate foarte bine. Unele dintre ele sunt organe cu diferite boli, precum cancer, atac cerebral, rinichi cu pietre şi altele. Cel mai mult la această expoziţie îmi place că le explică vizitatorilor cum să aibă grijă de corpul lor. Dacă am avea grijă de noi şi de corpul nostru am putea dansa până la 90 de ani. Când vezi cu adevărat ce îţi face fumatul, cu siguranţă nu mai vrei să pui mâna pe ţigară. Este într-adevăr vorba despre o expoziţie educaţională”, a declarat purtătorul de cuvânt al expoziţiei "Our Body”, Heidi Pinchal.

La conferinţa de presă au participat şi câţiva reprezentanţi ai Societăţii Timişoara, care cere interzicerea expoziţiei, deoarece ar prezenta corpuri umane în ipostaze "ilare”, care contravin credinţelor populare româneşti, cu scopul de a obţine profit. Aceştia au adresat unele întrebări organizatorilor expoziţiei privind provenienţa corpurilor prezentate şi legalitatea expunerii cadavrelor.

În replică, Heidi Pinchal a spus că toate corpurile provin din Hong Kong, iar expunerea lor are un scop educaţional.

"Corpurile umane pe care le vedeţi sunt împrumutate companiei noastre, în scop educaţional. După încheierea expoziţiei, ele vor fi duse înapoi în Hong Kong, unde vor face parte dintr-o expoziţie naturală. Avem certitudinea că oamenii ale căror corpuri au fost expuse au murit din cauze naturale. (...) Ne este interzis să dăm informaţii despre aceste persoane, care a fost vârsta lor, care le este numele şi aşa mai departe. Vă asigur că tot ceea ce facem este pentru educaţie şi este de datoria noastră să facilităm accesul la educaţie”, a afirmat Pinchal.

Societatea Timişoara atrăgea atenţia, prin intermediul unui comunicat de presă, că expoziţia prezintă corpuri umane reale, specimenele aparţinând unor oameni care au murit în China. În opinia Societăţii Timişoara, expunerea unor cadavre în ipostaze uneori "ilare” contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român.

"Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în oraşul nostru, considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii. Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti”, se arăta în comunicatul respectiv.

Societatea Timişoara susţinea că o expoziţie similară a fost interzisă pe teritoriul Franţei, în aprilie 2009, prin hotărâre judecătorească, argumentul judecătorilor fiind că "spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cimitirul”, iar corpurile umane trebuie tratate "cu respect, demnitate şi decenţă”.

"Atragem atenţia că decedaţii provin din China, o ţară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparţin dizidenţilor executaţi în închisorile chineze. (...) China este singura ţară care plastinează cadavre, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară”, se mai arăta în comunicat.

Astfel, Societatea Timişoara cerea ca expoziţia să nu fie găzduită de Muzeul Banatului, ba chiar să fie interzisă pe teritoriul României.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 5 februarie – 28 aprilie, zilnic, între orele 10.00 – 22.00.

Un bilet costă, în timpul săptămânii pentru adulţi - 45 de lei, iar la sfârşitul de săptămână 54 de lei. Studenţii şi pensionarii pot vizita expoziţia cu un bilet de 35 de lei, de luni până vineri, şi de 45 de lei la sfârşit de săptămână. Pentru cei care au vârste cuprinse între 7 şi 18 ani preţul este cuprins între 28 şi 34 de lei, în funcţie de ziua vizitei. Micuţii care nu au împlinit 7 ani au acces gratuit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici