Ovidiu Miculescu: Câţiva pseudo-lideri sindicali fac presiuni pentru a destabiliza Radioul Public

Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), spune că un grup de presiune, din care fac parte câţiva foşti şi actuali salariaţi neperformanţi, pseudo-lideri sindicali, atacă în mod repetat şi încearcă să destabilizeze Radioul Public.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Miculescu: Câţiva pseudo-lideri sindicali fac presiuni pentru a destabiliza Radioul Public

Ovidiu Miculescu (Imagine: Radu Nema / Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Ovidiu Miculescu face mai multe precizări "referitoare la încercările repetate de inducere în eroare a publicului, a Parlamentului României, precum şi a unor instituţii ale Statului Român, încercări având ca unic scop destabilizarea Radio România în vederea creării unei situaţii favorabile care să poată servi unor interese personale şi de grup sindical şi, probabil, obţinerii unor beneficii financiare".

Potrivit lui Miculescu, "câţiva foşti şi actuali salariaţi neperformanţi, pseudo lideri sindicali", atacă Servicul Public de Radio prin sute de petiţii, "mese rotunde", acuzaţii denigratoare şi reclamaţii adresate unor instituţii ale statului şi partidelor politice, prin articole mincinoase şi defăimătoare, precum şi prin alte încercări împinse la extrem pentru a atrage atenţia asupra lor.

"Acest grup de presiune care şi-a pierdut privilegiile şi influenţa în media publică imaginează abuzuri pe care apoi le ridică la nivel de calomnie, aduce dezinformarea la rang de adevăr sub pretenţia că «apără interesul public» încercând de fapt să manipuleze opinia publică în speranţa câştigării unei reputaţii discutabile atât în faţa salariaţilor, care aşteaptă noul contract colectiv de muncă al SRR, cât şi în faţa unor persoane marcante ale momentului de la care se aşteaptă să primească beneficii, contracte sau eventual poziţii administrative", spune Ovidiu Miculescu.

Acesta le dă asigurări salariaţilor SRR că noul contract colectiv de muncă va fi negociat în termen cu sindicatul reprezentativ din Radioul Public şi va păstra, ca şi până acum, drepturile fiecăruia, în conformitate cu dispoziţiile legale.

"Resping ferm şi categoric toată această campanie negativă la adresa Radioului şi sunt pregătit să răspund oricând cu argumente şi probe privitoare la situaţia pozitivă actuală, precum şi cu privire la strategia şi perspectiva pe termen scurt şi mediu a Societăţii Române de Radiodifuziune", afirmă Ovidiu Miculescu.

El susţine că "etapa actuală reprezintă cea mai fastă perioadă din ultimii douăzeci de ani ai Societăţii Române de Radiodifuziune, care, prin posturile sale, este lider de audienţă, generează evenimente culturale şi educative majore, fiind în acest moment cel mai important actor cultural din piaţa media naţională".

Totodată, Ovidiu Miculescu spune că "Radio România îşi respectă misiunea publică în conformitate cu legea care-i guvernează activitatea, este foarte stabilă financiar în comparaţie cu situaţia economică dificilă în care se află serviciile publice de media din Europa şi reprezintă un model de stabilitate şi performanţă financiară recunoscut internaţional, cifrele fiind dincolo de orice subiectivism".

Miculescu precizează că "va continua să apere Societatea Română de Radiodifuziune de calomnii, delaţiuni, neadevăruri şi atacuri suburbane, precum şi de grupuri de interese sindicale sau de altă natură motivate exclusiv de propriile interese", iar, acolo unde va fi cazul, se va adresa instanţelor de judecată, pentru ca cei vinovaţi să răspundă pentru faptele lor.

"Îi asigur pe toţi cetăţenii României că Postul Public de Radio îşi respectă statutul de instituţie strategică a ţării, poziţia de lider de audienţă, funcţionează în deplină legalitate, este o instituţie responsabilă, puternică, echilibrată, stabilă financiar, profesionistă şi total dedicată misiunii sale publice şi ascultătorilor săi", concluzionează Ovidiu Miculescu.

Reacţia acestuia vine după ce, într-o conferinţă de presă din 3 septembrie, reprezentanţi ai Blocului Naţional Sindical şi ai Sindicatului Profesioniştilor din Media şi Cultura Română au vorbit despre "problemele şi abuzurile" din Radio România, asemănând Radioul Public cu Centrul vechi al Bucureştiului, "strălucitor pe afară, dar igrasia din spate e groaznică".

"În ciuda cifrelor, după care ne putem ascunde, în realitate zac multe lucruri neclare, există multe elemente care fac ca situaţia din radio să ducă instituţia într-o zonă de vulnerabilitate similară cu cea a Televiziunii Române", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

O altă problemă ridicată de sindicalişti a fost cea a contractului colectiv de muncă, care este "netransparent", majoritatea angajaţilor societăţii necunoscându-şi drepturile şi obligaţiile, un act adiţional la acesta în care se stabilesc mecanismele privitoare la evaluarea profesională prealabilă concedierii fiind înregistrat recent la Inspectoratul Teritorial de Muncă, fără ca acest lucru să se facă public în cadrul instituţiei.

"Anticipăm disponibilizări în grupuri mici, iar cei care vor fi daţi afară nu vor putea beneficia de plăţi compensatorii şi, cel mai mult, se spune că acest contact colectiv de muncă va fi înlocuit cu un acord. Trebuie verificat foarte bine şi sperăm să putem ajunge să negociem cu reprezentanţii conducerii", a declarat Dumitru Costin.

Pe de altă parte, la începutul lunii august, printr-un comunicat de presă, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a solicitat Parlamentului să respingă rapoartele de activitate ale Radioului Public şi ale Televiziunii Române şi să schimbe conducerile acestor instituţii.

"Deoarece şi la Radioul Public se petrec foarte multe ilegalităţi, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Parlamentului României să se implice în dezamorsarea conflictelor din instituţiile publice de radio şi televiziune şi să respingă, în regim de urgenţă, cele două rapoarte de activitate ale SRR şi SRTv, numind la conducerea acestora profesionişti neangrenaţi politic, în baza unor criterii discutate cu societatea civilă", a spus FRJ MediaSind.

De asemenea, prin acelaşi comunicat, MediaSind a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie "să demareze, în regim de urgenţă, anchetarea acuzaţiilor de corupţie şi de management fraudulos aduse conducerilor SRTv şi SRR în ultimele rapoarte de control ale Curţii de Conturi".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici