- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.07.2009, 20:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paleologu înfiinţează un Institut de Arheologie Preventivă
Ministerul Culturii a dispus verificări în cazul şantierelor arheologice situate pe traseul autostrăzilor, pentru a stabili dacă există firme care au interese să ţină lucrările în loc, instituţia condusă de Theodor Palelologu intenţionând să înfiinţeze şi un Institut de Arheologie Preventivă.
Urmărește
327 afișări
Paleologu înfiinţează un Institut de Arheologie Preventivă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Lucrările la autostrăzi nu au fost tărăgănate de cercetările arheologice (...) Am dispus, însă, verificări, să vedem ce se întâmplă. Există anumite contracte de prestări servicii, pentru că şantierele sunt coordonate de echipe de arheologi, dar munca propriu-zisă, săpăturile, sunt prestate în funcţie de mărimea şantierului de muncitori de la o firmă sau două", a spus Mircea Staicu, secretarul general al Ministerului Culturii.
Potrivit acestuia, Ministerul Culturii intenţionează să înfiinţeze un Institut de Arheologie Preventivă şi să identifice, împreună cu Ministerul Transporturilor, "un set de norme şi metodologii comune" care să stabilească "cine şi în ce condiţii se ocupă de cercetări arheologice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
"Ideea este de a veni în sprijinul colegilor de la Transporturi şi să avem nişte măsuri mai clare pentru cercetările arheologice. Institutul poate să fie în subordinea Ministerului Culturii. Nu înseamnă un efort bugetar, pentru că se poate finanţa din surse proprii", a spus Mircea Staicu, precizând că, în maxim două luni, Ministerul Culturii o să aibă un proiect de act normativ pentru înfiinţarea acestui institut.
Mircea Staicu a elucidat şi expresia "arheologie preventivă".
"Arheologia preventivă se referă tocmai la faptul că, atunci când se ia decizia de a se interveni pe o zonă, a se construi o autostradă spre exemplu, până să se ajungă la începerea execuţiei lucrării, partea de arheologie să se finalizeze (...) Vrem să ne lipim din timp de constructori şi încă din faza de studiu de fezabilitate arheologii să aibă intrare pe teren, să cercetăm terenul, astfel încât în momentul în care se începe execuţia lucrărilor propriu-zise să nu avem surprize că se descoperă situri arheologice necercetate", a explicat secretarul general al Ministerului Culturii.
"În prezent, arheologii se duc să cerceteze când sunt sesizaţi de constructorii unor lucrări. Descărcarea de sarcină arheologică este un procedeu greoi", a spus Mircea Staicu.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte autostrada Transilvaniei, cercetările arheologice se desfăşoară pe baza unui protocol încheiat între Ministerul Culturii şi Ministerul Transporturilor, încă din anul 2004.
Prin protocol s-a instituit Programul naţional de cercetare arheologică "Autostrada Transilvania", coordonat de un grup operativ, condus de Paul Damian, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi membru în Comisia Naţională de Arheologie.
Potrivit lui Paul Damian, în urma cercetărilor arheologice de la Autostrada Transilvania s-au făcut descoperiri foarte importante, lucrările fiind efectuate de arheologi şi cercetători de la muzee şi institute de arheologie.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:22
Alegerile prezidenţiale din Uruguay, câştigate de candidatul de stânga din opoziţie
-
astăzi, 10:16
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 1500 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,94%