Persoanele implicate în restructurarea TVR, audiate de Comisiile de cultură ale Parlamentului

Comisiile de cultură ale Parlamentului vor audia, pe 11 septembrie, de la ora 14.00, "persoanele implicate direct în procesul de reformare - restructurare" a Televiziunii Române.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Persoanele implicate în restructurarea TVR, audiate de Comisiile de cultură ale Parlamentului

Persoanele implicate în restructurarea TVR, audiate de Comisiile de cultură ale Parlamentului (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

"Având în vedere disensiunile apărute ca urmare a deciziilor luate de conducerea Societăţii Române de Televiziune în ultima perioadă, am decis, de comun acord cu domnul preşedinte Sergiu Nicolaescu, să convocăm o şedinţă comună a Comisiilor pentru cultură ale Parlamentului, marţi 11 septembrie a.c., ora 14.00, la sala de şedinţe a Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, având înscrisă pe ordinea de zi audierea persoanelor implicate direct în procesul de «reformare - restructurare» a serviciului public de televiziune", spune Raluca Turcan, preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de informare în masă, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Considerăm implicarea activă a comisiilor de specialitate ale Parlamentului ca fiind absolut necesară pentru soluţionarea problemelor apărute într-un sistem instituţional în plină criză şi aflat sub control parlamentar", mai spune Raluca Turcan.

În comunicat nu se precizează numele persoanelor care vor fi audiate pe 11 septembrie de Comisiile de cultură ale Parlamentului, însă este de aşteptat ca printre aceştia să se numere Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR şi membrii Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Raluca Turcan nu a putut fi contactată pentru precizări.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, ceea ce are drept consecinţă concedierea a aproape 980 de angajaţi, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Conducerea SRTv va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultările urmând să vizeze "diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie" a personalului necesar funcţionării TVR în noua structură organizatorică.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, pe 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici