- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.11.2015, 15:11)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petiţia prin care Cărtărescu şi Vancu cer independenţa Institutului Cultural Român, depusă la Preşedinţie
Scriitorul Radu Vancu a anunţat, vineri, că petiţia iniţiată împreună cu Mircea Cărtărescu, prin care se cere redarea prestigiului Institutului Cultural Român (ICR) şi care a adunat, timp de o săptămână, peste 3.500 de semnături online, este depusă la Preşedinţia României.
Urmărește
139 afișări
Petiţia prin care Cărtărescu şi Vancu cer independenţa ICR, depusă la Preşedinţie (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)
"Petiţia iniţiată de Mircea Cărtărescu şi de mine e acum depusă la Preşedinţie", a scris Radu Vancu pe contul său de Facebook. Prin această petiţie, intitulată "Pentru renaşterea ICR", cei doi cer redarea prestigiului şi a importanţei Institutului Cultural Român şi scoaterea instituţiei de sub "mutilanta tutelă politică".
"În decurs de o săptămână, petiţia pentru renaşterea ICR a fost semnată de peste 3.500 de artişti şi intelectuali români: scriitori, regizori, artişti plastici, actori, muzicieni, profesori universitari, cercetători, jurnalişti -, nu există, practic, o altă petiţie culturală care să fi întrunit o adeziune atât de largă", mai menţionează acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Suntem convinşi că se vor găsi soluţiile politice şi juridice necesare pentru a remedia situaţia Institutului Cultural Român în sensul arătat în petiţia noastră. Cel mai mult ne bucură solidaritatea reacţiei la ideea petiţiei. Mitul eternei discordii printre artiştii şi intelectualii români a fost, cum se zice, «busted». Vă mulţumim tuturor semnatarilor pentru asta", a încheiat Vancu.
Mesajul celor doi scriitori conţine şi câteva puncte care, dacă ar fi puse în aplicare, ar duce - în opinia lor - la recuperarea acestei instituţii. Astfel, este menţionată necesitatea unui "management profesionist, selectat transparent", independenţa instituţiei de ambasade, necesitatea de a atrage fonduri europene şi de a genera venituri proprii, ca banul public să nu mai fie intersectat cu interese ce nu au de-a face cu sectoarele culturale şi creative, "o viziune largă a culturii, axată pe artă contemporană (...), nu o instituţie sufocată de lipsă de viziune şi proastă administrare".
"În opinia noastră, două sunt cele mai performante instituţii create în România de după 1989. Prima este DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.). A doua, Institutul Cultural Român. Sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici, ICR a fost, între 2005 şi 2012, o instituţie modernă, deschisă, respectată la nivel european. A pus literatura română pe hartă, prin programe care făceau să apară în fiecare săptămană, undeva în lume, o traducere din literatura română. A adus uriaşe servicii filmului, muzicii, artelor vizuale", se mai arată în petiţie.
"În 2012, această instituţie performantă a fost decapitată şi ulterior demolată. Supus algoritmului politic, ICR s-a golit de profesionişti şi s-a umplut de sinecurişti. Cei care au nimicit ICR sunt aceiaşi politicieni pe care azi societatea românească îi respinge la unison", afirmă cei doi în petiţia publicată pe 12 noiembrie.
În încheiere, Cărtărescu şi Vancu îi transmit preşedintelui Iohannis: "a sosit clipa să înapoiaţi ICR celor ce sunt în mod simbolic proprietarii săi: profesioniştii culturii, creatorii şi, în primul rând, contribuabilul român".
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu şi Radu Vancu cer asigurarea independenţei ICR într-o petiţie adresată lui Iohannis
Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei, potrivit site-ului instituţiei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. O direcţie prioritară de acţiune a ICR priveşte comunităţile din ţările vecine în care limba româna este vorbită ca limbă maternă.
Reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde, în prezent, 18 filiale - Beijing, Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena şi Budapesta, care a primit, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin. În luna octombrie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, înfiinţarea la Copăceni, raionul Sângerei, a unei filiale a Institutului Cultural Român de la Chişinău.
Ministerul Afacerilor Externe se ocupă, ca în cazul tuturor filialelor din străinătate ale ICR, de partea logistică, iar Institutul Cultural Român este responsabil cu realizarea programelor culturale.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe