- Home
- Cultură-Media
- STOCKHOLM, (08.10.2012, 12:56)
- Ana Obretin , Alina Dan - Mediafax ,
PREMIILE NOBEL 2012: Sir John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka, laureaţii premiului Nobel pentru medicină
Cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012. John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
Urmărește
1491 afișări
Shinya Yamanaka (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Descoperirile lor au fost revoluţionare pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele", au spus reprezentanţii comitetului Nobel.
Sir John Bertrand Gurdon s-a născut pe 2 octombrie 1933 şi este un biolog britanic renumit pentru descoperirile sale remarcabile în domeniul transplantului nuclear şi al clonării.
Gurdon şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în laboratoarele universităţii Cambridge, la început în Laboratorul de Biologie Moleculară (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 şi până în prezent).
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Din 1989, el este membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulară şi Cancer din cadrul Universităţii Cambridge, fiind preşedinte al acestuia până în 2001. De asemenea, în perioada 1991 - 1995, John B. Gurdon a fost membru al Consiliului de Bioetică Nuffield, iar între 1995 şi 2002, el a fost director al Magdalene College din Cambridge.
În 1958, John B. Gurdon a clonat cu succes o broască folosind un nucleu intact extras din celulele somatice ale unei broaşte râioase. Aceasta a reprezentat un pas important în dezvoltarea unor experimente din 1952, realizate de savanţii Briggs şi King, care viza transplantul nucleului de la blastocist (aflat în a doua fază de dezvoltare embrionară).
Citeşte şi:
PREMIILE NOBEL 2012: Cum s-au născut prestigioasele distincţii. Povestea transformării lui Alfred Nobel din "comerciant al morţii" în "finanţist al păcii"
Experimentele lui Gurdon au captat atenţia comunităţii ştiinţifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite şi azi.
Printre marile realizări ştiinţifice în domeniul medicinei care îi sunt atribuite lui Gurdon se află folosirea ouălelor şi ovocitelor de Xenopus (broasca de apă cu gheare) pentru a interpreta mesajele deţinute de ARN. Tehnica a fost folosită pe scară largă pentru a identifica proteinele codificate şi pentru a le studia funcţionalitatea.
Cercetările recente ale lui John B. Gurdon s-au concentrat asupra analizei semnalului factorilor intercelulari implicaţi în diferenţierea celulară, dar şi pe elucidarea mecanismelor implicate în reprogramarea nucleului în cadrul experimentelor de transplant.
Shinya Yamanaka s-a năcut pe 2 septembrie 1962, în Higashiōsaka, Japonia, şi este medic şi cercetător în domeniul celulelor suşă adulte. El a fost recompensat, recent, cu premiul Wolf pentru medicină, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de ştiinţă asiatici, de revista Asian Scientist, pe 15 mai 2011.
În perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident în chirurgie ortopedică la Spitalul Naţional din Osaka. Între 1993 - 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universităţii California. În 2006, el şi echipa sa de colegi cercetători au pus bazele studiului celulelor suşă pluripotente induse - recoltate de la şoareci adulţi -, iar în 2007 el a putut genera celule suşă pluripiotente din celule adulte fibroblaste. Recent, lui i-a fost acordat pentru aceste descoperiri Premiul Lasker.
Citeşte şi:
PREMIILE NOBEL 2012: În aşteptarea laureaţilor, internetul abundă în pronosticuri şi speculaţii. Care ar putea fi câştigătorii din acest an
Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada), care au revoluţionat felul în care este înţeleasă funcţionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia", potrivit motivaţiei comitetului Nobel.
Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.
Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.
Citeşte şi:
Sezonul Nobel debutează luni, cu decernarea premiului pentru medicină. Care sunt favoriţii la celelalte categorii
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26