- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.10.2008, 14:01)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Presa din România ar putea fi reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice
Presa din România ar putea fi auto-reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice şi de un Consiliu al presei, acest proiect fiind discutat, vineri, la Convenţia Organizaţiilor de Media, eveniment organizat la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).
Urmărește
83 afișări
Presa din România ar putea fi reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice (Imagine: Mediafax Foto)
Ea a precizat că auto-reglementarea presei nu înseamnă legiferarea presei.
"În ultimii 20 de ani au existat 14 tentative de trecere (prin Parlament, n.r.) a unei legi a presei. Am găsit argumente de fiecare dată, sperăm să găsim în continuare argumente, iar autoreglementarea este cel mai puternic argument împotriva unei legiferări. Atunci când breasla îşi face ordine în propria ogradă nu mai e nevoie de intervenţia statului. Din experienţa noastră am observat că Parlamentul este foarte înclinat în a sancţiona jurnaliştii, pentru chestiuni care ţin de practica muncii lor (...) Auto-reglementarea nu are cum să ajungă în Parlament, ea se aplică strict persoanelor care aderă la acel Cod", a explicat Ioana Avădani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Prezentă la dezbatere, Adeline Hulin, Project Manager OSCE, a spus că auto-reglementarea media a devenit "un subiect major" al OSCE, organizaţia desfăşurând o campanie în acest sens.
"Auto-reglementarea păstrează libertatea editorială şi minimalizează intervenţia statului în activitatea jurnaliştilor", a spus Adeline Hulin. Ea a precizat că există "un nou trend al Consiliilor de presă".
"Din ce în ce mai mulţi jurnalişti îşi dau seama de necesitatea acestor Consilii de presă. Una din criticiile aduse acestor Consilii de presă este că nu au nicio putere, dar nu este adevărat, uneori o sancţiune morală este suficientă. Unele studii au arătat că pedeaspsa morală este suficientă pentru jurnalişti", a susţinut Adeline Hulin, precizând că astfel de Consilii de presă există în foarte multe ţări din Europa.
Ea a mai spus că aceste Consilii oferă consultaţii în mod gratuit şi analiza problemelor durează mai puţin decât dacă un caz ar ajunge la Curţile de Justiţie.
Pe de altă parte, George Ene, secretar general al Clubului Român de Presă, a prezentat un exemplu de încălcare a normelor deontologice de către un ziar din România în cazul fetiţei de 11 ani, care a rămas însărcinată în urma unui viol.
Ene nu a precizat numele ziarului, dar a precizat că respectiva publicaţie aderă la normele deontologice şi nu este un tabloid. În ziarul respectiv, trei ziarişti au avut trei articole într-o singură zi despre cazul fetiţei, în care a fost dezvăluită identitatea fetei, arătându-se şi fotografii cu aceasta.
Potrivit lui Ene, ziarul respectiv nu a respectat principiile care impun protejarea minorilor şi a victimelor unor infracţiuni.
"Aceste informaţii au fost aflate dintr-un ziar naţional, serios (...) Mie mi se pare că acele informaţii nu ar fi trebuit să apară într-un asemenea caz", a spus George Ene, precizând totuşi că respectiva publicaţie poate invoca declaraţia ministrului Sănătăţii, în care a fost făcut public numele familiei fetei.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe