- Home
- Cultură-Media
- VERSOIX, (24.07.2016, 13:47)
- Letitia Provian
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au împlinit 20 de ani de la căsătoria civilă
Duminică se împlinesc 20 de ani de la căsătoria civilă a Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, evenimentul având loc pe 24 iulie 1996,la primăria oraşului Versoix, din Elveţia, în prezenţa Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana,dar şi a ASR Principesa Sofia.
Urmărește
1432 afișări
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au împlinit 20 de ani de la căsătoria civilă (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Căsătoria a fost oficiată de primarul oraşului, alături de doi martori, avocatul Michael Flaks şi doamna Jean Milligan David, directoarea Fundaţiei Principesa Margareta a României din Geneva, potrivit site-ului romaniaregala.ro.
Două luni mai târziu, pe 21 septembrie 1996, avea loc căsătoria religioasă, oficiată la Catedrala Ortodoxă din Lausanne în prezenţa ÎPS Mitropolitului Damaskinos al Elveţiei şi a preoţilor Adrian Diaconu şi Alexandru Iossifidis.
Căsătoria religioasă a avut loc departe de ţară, fiindcă Majestăţii Sale Regelui nu îi era permisă intrarea în România în acea vreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Principesa Margareta a României a fost desemnată Custode al Coroanei după retragerea din viaţa publică a Regele Mihai I anunţată oficial pe 2 martie. Regelui i s-au depistat probleme grave de sănătate, iar în urma deciziei de a sta la adăpost de viaţa publică, Regele Mihai I transmis următorul mesaj: "În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei".
Actualul Moştenitor la Şefia Casei Regale a României este Alteţă Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte şi va rămâne după decesul Majestăţii Sale Regelui Custode al Coroanei României (ad personam). Actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a României este Alteţă Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam).
Principesa Moştenitoare Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.
Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia, potrivit site-ului oficial al Casei Regale.
Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
În august 1989, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.
Soseşte în ţară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.
Alteţa Sa Regală l-a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit religios la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.
Născut la 7 iunie 1960, la Iaşi, ASR Principele Radu este fiu al profesorului doctor René Duda şi al medicului Gabriela Constandache. Căsătorit cu A.S.R. Principesa Moştenitoare Margareta a României la 21 septembrie 1996, el a fost creat Principe al României şi Alteţă Regală în 2005.
Principele Radu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1984, precum şi Colegiul Naţional de Apărare, seria a XI-a, în 2002. De asemenea, a urmat cursuri la Colegiul George C. Marshall, Garmisch, Germania (Senior Executives) septembrie 2003 şi John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (Senior Executives in National and International Security) august 2004.
Acesta este Colonel în Armata României (r) din anul 2005 şi doctor în ştiinte militare (2006).
Din 1974 pâna în 1999, Principele Radu a susţinut o bogată carieră artistică în teatru, film şi televiziune în ţară şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia şi Camerun. El a realizat în 1993 primul proiect de terapie prin artă "Artécole", pentru orfanii din România
Principele a jucat un rol important în cadrul vizitelor oficiale ale Regelui Mihai I din 1997 şi 2002, pentru integrarea României în NATO şi UE în Marea Britanie, Belgia, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia şi Danemarca.
În 1997-2001, Principele Radu l-a însoţit pe Rege în călătoriile lui în România, Europa şi SUA. Alteţa Sa Regală a creat conceptul Turneului Mileniului, pe care Majestatea Sa l-a făcut în ţară pentru anul 2000. De la revenirea în România, la Palatul Elisabeta, în anul 2001, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu reprezintă Familia Regală în sute de acţiuni publice anual, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate.
Citeşte şi: Prinţul George împlineşte trei ani: Casa Regală a Marii Britanii dezvăluie fotografii cu moştenitorul - FOTO
Citeşte şi: Dragnea: Luni sau marţi depunem proiectul de lege referitor la Casa Regală. Potrivit proiectului, Palatul Elisabeta rămâne în folosinţa Casei Regale, iar statul va asigura funcţionari pentru instituţie
Citeşte şi: Dragnea se grăbeşte să legifereze statutul Casei Regale: "Putem discuta şi de ordonanţă de urgenţă". Cioloş: Noi lucrăm deja cu Casa Regală la o propunere
Citeşte şi: Casa Regală a invitat românii, marţi, la Castelul Peleş, pentru Sărbătoarea Coroanei - VIDEO
Citeşte şi: Casa Regală aşteaptă cât mai mulţi români, la Castelul Peleş, la sărbătoarea monarhiei din 10 mai
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe