RCS: Pentru satelit, distribuitorii au dreptul, nu şi obligaţia să retransmită Antena 1 şi Antena 3

RCS&RDS spune că Antena Group a declarat libere la retransmisie posturile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care pentru cablu distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.

Urmărește
668 afișări
Imaginea articolului RCS: Pentru satelit, distribuitorii au dreptul, nu şi obligaţia să retransmită Antena 1 şi Antena 3

RCS: Pentru satelit, distribuitorii au dreptul, nu şi obligaţia să retransmită Antena 1 şi Antena 3 (Imagine: Shutterstock)

Compania RCS&RDS a reacţionat după ce Antena Group a transmis, într-un comunicat de presă, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, în noaptea de joi spre vineri, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă. Potrivit comunicatului, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.

"Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit", se spune în comunicatul Intact.

În schimb, RCS&RDS a transmis MEDIAFAX că "Antena Group a declarat libere la retransmisie toate posturile grupului, pentru întreg teritoriul României, fără condiţionări tehnice sau financiare".

"Pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi (şi le transmit gratuit în acest moment), pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită. Nu există niciun argument pentru a face o discriminare între retransmiterea pe DTH (platforme de satelit, n.r.) şi retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalităţile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu există niciun argument ca abonaţii de televiziune prin satelit să trebuiască să plătească mai mult decât abonaţii serviciilor prin cablu", au spus reprezentanţii RCS&RDS.

Potrivit acestora, până la recenta solicitare a Antena Group de plata de către RCS&RDS a unor sume de peste 7 milioane de euro pe an, Antena Group a interpretat în acelaşi fel cu compania de telecomunicaţii Legea Audiovizualului. "(...) şi a fost de acord să transmitem aceste posturi conform regulilor de retransmitere a posturilor libere la retransmisie", mai spune RCS&RDS.

"Considerăm, de asemenea, incorect din partea Antena Group, să condiţioneze transmiterea posturilor Antena 1 şi Antena 3 - canale TV dorite în grila de programe de către abonaţii noştri - de celelalte posturi ale grupului cu audienţă mult mai mică. Este o modalitate incorectă a Antenei Group de a condiţiona financiar retransmiterea celor două posturi, care trebuie să fie gratuite", mai spune RCS&RDS.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), a declarat că legislaţia audiovizualului are "o mică problemă, pentru că separă cablul şi DTH-ul şi obligă cărăuşii audiovizuali să se supună unor reguli diferite, deşi ar trebui să se supună aceloraşi reguli".

Petric a mai spus că i se pare "absolut corectă" decizia RCS&RDS de a scoate de pe platforma de satelit Digi televiziunile Antena Group, pentru că acest grup "insistă să ceară bani pentru DTH" de la RCS.

"Dacă un canal este liber la retransmisie, mi se pare nejustificat să ceară bani la DTH. Legislaţia trebuie să fie neutră la tehnologie, nu există o diferenţă în privinţa regulilor la telefonia fixă şi mobilă, aşa trebuie să stea lucrurile şi la cablu şi DTH. Pe clientul final nu-l interesează cum ajung la el programele, prin ce modalitate tehnică", a mai spus Petric.

Totodată, Radu Petric crede că Antenele au pierdut o bucată importantă de audienţă, pentru că RCS&RDS este un jucător foarte important de pe piaţă. "Cărăuşii audiovizuali le asigură televiziunilor infrastructura pentru audienţă. Antenele trebuie să ia această decizie comercială, este mai importantă audienţa pe care o pot atrage sau este mai importantă plata pe care vor să o perceapă pentru distribuţia pe DTH", a mai spus Petric.

Pe de altă parte, Radu Petric a spus că nu deţine informaţii dacă şi alte companii care operează platforme de satelit ar mai fi scos televiziunile Antena Group, la fel ca RCS&RDS.

În mod repetat, în ultimul an, reprezentanţii RCS&RDS au susţinut în faţa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că grupul Antena pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului "must carry".

În schimb, reprezentanţii Antena Group au spus în repetate rânduri că grupul nu condiţionează financiar retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici