- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (26.03.2015, 17:32)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Richard al III-lea, înhumat la Leicester, într-o ceremonie funerară regală
Richard al III-lea, ultimul rege englez ucis într-o bătălie, ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost descoperite sub o parcare în 2012, a fost înhumat, joi, la Leicester, într-o ceremonie funerară regală, despre care suverana Elizabeth a II-a a spus că are "o importantă semnificaţie internaţională".
Urmărește
122 afișări
Richard al III-lea, înhumat la Leicester, într-o ceremonie funerară regală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AP)
Descris de dramaturgul William Shakespeare drept un rege sadic, cocoşat şi extrem de viclean, Richard al III-lea a fost înmormântat în Catedrala din Leicester, un oraş din centrul Angliei, la 530 de ani după ce a fost ucis în Bătălia de la Bosworth, pe 22 august 1485, transmite Reuters.
După acea luptă, trupul său neînsufleţit a fost aruncat pe spatele unui cal, dus în apropiere de Leicester şi îngropat într-un mormânt modest.
În cadrul ceremoniei funerare de joi, Richard al III-lea a fost înmormântat cu toate onorurile regale care i-au fost refuzate în epocă de învingătorul din Bătălia de la Bosworth, Henry Tudor, devenit ulterior regele Henric al VII-lea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Reînhumarea regelui Richard al III-lea reprezintă un eveniment cu o mare semnficaţie naţională şi internaţională", a declarat regina Elizabeth a II-a.
"Găsirea rămăşiţelor sale pământeşti în Leicester a fost considerată una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice in istoria acestei ţări", a adăugat suverana britanică.
Deşi a domnit doar 777 de zile, Richard al III-lea a rămas până în zilele noastre un personaj care a fascinat nu doar istorici, ci şi oamenii obişnuiţi din lumea întreagă, iar mulţi dintre aceştia din urmă au venit în Marea Britanie pentru a asista la ceremonia funerară de joi.
"Era considerat un adevărat erou de unii şi un ticălos de alţii", a declarat David Monteith, vicarul din Leicester, înainte de debutul ceremoniei funerare.
Printre personalităţile prezente s-au aflat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şi câţiva membri de rang inferior ai familiei regale, inclusiv un verişor al reginei Elizabeth a II-a, ducele de Gloucester, care lăsat pe sicriul regelui decedat una dintre cărţile sale de rugăciuni.
Actorul Benedict Cumberbatch, despre care experţii în genealogie spun că este verişor de gradul al 16-lea cu regele Richard al III-lea, a recitat în Catedrala din Leicester un poem compus de Carol Ann Duffy, intitulat "Richard".
Moartea lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantageneţilor, a marcat încheierea Războiului celor Două Roze, ce a fost purtat între două case rivale - casa York şi casa Lancaster.
Richard al III-lea, care se autoproclamase rege al Angliei, Franţei şi lord al Irlandei, avea în momentul morţii vârsta de 32 de ani.
Învingătorul lui din Bătălia de la Bosworth, Henry Tudor, devenit apoi regele Henric al VII-lea, a plătit doar 10 lire pentru înmormântarea rivalului său ucis.
Potrivit unor legende locale, trupul său neînsufleţit a fost dezgropat şi aruncat apoi într-un râu din apropiere.
Însă, după mulţi ani de cercetări intense efectuate de scriitoarea Philippa Langley, rămăşiţele lui pământeşti au fost în sfârşit găsite în 2012, sub o parcare municipală.
Duminică, aproximativ 35.000 de persoane s-au adunat pe străzile din Leicester atunci când sicriul regelui, făcut de un urmaş al său, al cărui ADN a fost utilizat pentru identificarea scheletului, a fost transportat într-o trăsură regală până la catedrala din centrul oraşului.
Multe dintre persoanele care au asistat şi la ceremonia de joi purtau însemnele casei regale York - un trandafir alb -, iar 200 de oameni obişnuiţi din publicul larg, aleşi prin tragere la sorţi, au putut să asiste la slujba din catedrală.
Reputaţia proastă a lui Richard al III-lea are cel puţin parţial legătură cu faptul că dramaturgul William Shakespeare l-a descris într-o celebră piesă de teatru ca pe un tiran diform, care era vinovat de una dintre cele mai notorii asasinate din istoria Angliei - uciderea nepoţilor săi. În aceeaşi piesă de teatru Shakespeare a imaginat o scenă în care Richard al III-lea rosteşte o frază care a devenit ulterior celebră: "Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!".
Phil Stone, preşedintele Asociaţiei Richard al III-lea, care militează pentru reabilitarea numelui fostului rege, prin demontarea "minciunilor şi a propagandei dinastiei Tudorilor", spune că fostul suveran englez a avut în sfârşit parte, joi, de înmormântarea pe care o merita.
Citeşte şi:
Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485 - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse