- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.11.2023, 13:37)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România revine la Târgul internaţional de carte de la Viena după o absenţă de cinci ani
Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Viena, organizează prezenţa României la ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Viena, după o absenţă de cinci ani.
Urmărește
112 afișări
România revine la Târgul internaţional de carte de la Viena după o absenţă de cinci ani
Târgul Internaţional de Carte de la Viena va avea loc în perioada 8-12 noiembrie, iar România va participa cu un stand propriu şi un program divers de evenimente, având drept motto „România. Încă o pagină” / „Rumänien. Eine neue Seite”.
La standul ICR din cadrul târgului, vizitatorii vor găsi o selecţie a celor mai recente traduceri ale unor titluri româneşti în limba germană, materiale care promovează programele instituţiei, precum şi cataloage de promovare a literaturii române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
„Mă bucur că, după revenirea la London Book Fair, anul acesta reluăm şi participarea noastră cu un stand de carte şi un program de evenimente la Buch Wien, unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa. Piaţa de carte de limba germană este unul dintre spaţiile în care, odată pătrunşi prin traduceri, autorii români pot migra uşor şi către alte teritorii lingvistice. Sper ca reluarea participării la Buch Wien să contribuie şi mai mult la stimularea traducerilor în limba germană”, a declarat Liviu Jicman, Preşedintele Institutului Cultural Român.
Evenimentele din program au loc atât în cadrul târgului, cât şi în spaţii conexe din capitala Austriei şi la sediul Institutului Cultural Român din Viena.
Seria de evenimente debutează în seara zilei de 8 noiembrie, la ora 18.00, cu o dezbatere la care iau parte trei poeţi cunoscuţi: Radu Vancu – preşedintele PEN România, organizaţie parteneră a evenimentului, Miruna Vlada şi Semier Insayif (Austria). „În vremea armelor, vocea poeziei” este tema dezbaterii, care îşi propune să investigheze puterea scriitorilor de a se transforma în voci civice autentice, precum şi rolul literaturii în noul cadru cultural-politic, puterea ei de a traversa graniţele, fie ele geografice sau lingvistice. Moderatoarea întâlnirii, care va avea loc la sediul ICR Viena, este Mihaela Dedeoglu, realizatoarea apreciatei emisiuni culturale Zebra de la RFI România.
Pe 9 noiembrie, de la 13.30, la târg, este programată lansarea ediţiei în limba germană a romanului Grădina de sticlă (Der Garten aus Glas, Schöffling, 2023) al Tatianei Ţîbuleac, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2019. Scriitoarea va purta un dialog cu Ernest Wichner, traducătorul cărţii şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai literaturii române în spaţiul lingvistic german.
În cea de-a treia zi a ediţiei din acest an a Târgului internaţional de carte de la Viena, pe 10 noiembrie, de la ora 10.15, la spaţiul Donau Lounge va avea loc o dezbatere dedicată traducerilor. „Conectând lumea prin traduceri” este tema evenimentului la care iau parte Antje Contius (preşedinta Fundaţiei Traduki), Miruna Vlada (poetă, facilitator cultural), Ernest Wichner (traducător). Moderatoarea evenimentului este poeta Emanuela Ignăţoiu-Sora, fondatoarea Romanian Literature Now.
În aceeaşi zi, de la ora 15.00, cu o continuare la ora 19.00, la spaţiul Donau Lounge din cadrul târgului şi apoi la Café Wilheim, va avea loc dezbaterea cu tema „Viitorul eroilor. Poeţi naţionali din spaţiul dunărean”, la care iau parte Urška Perenič (istoric şi critic literar) şi Florin Oprescu (profesor de literatură). Evenimentul va fi moderat de Manfred Müller, germanist şi director al Societăţii Literare Austriece/ÖGL.
Seria evenimentelor se încheie cu o conferinţă susţinută de Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Constantin Brâncuşi: „Brâncuşi, mai aproape de Viena” – o expunere cu accent pe perioada vieneză din biografia sculptorului, urmată de prezentarea catalogului Brâncuşi: Surse româneşti şi perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives, coordonatoare: Doina Lemny (Editura Art Encounters, 2023). Evenimentul, realizat în parteneriat cu Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii şi Fundaţia Art Encounters, va avea loc la sediul ICR Viena, de la ora 17.00, moderatoare fiind Oana Doboşi, manager cultural.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe