România TV, somată de CNA pentru că nu a asigurat imparţialitatea într-o emisiune cu Radu Mazăre

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să someze public televiziunea România TV pentru că nu a asigurat imparţialitatea şi echilibrul în emisiunea "Ediţia de seară" din 24 aprilie, în care a fost invitat Radu Mazăre, primarul oraşului Constanţa.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului România TV, somată de CNA pentru că nu a asigurat imparţialitatea într-o emisiune cu Radu Mazăre

Radu Mazăre (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, ediţia din data de 24 aprilie a emisiunii "Ediţia de seară", moderată de Laura Chiriac şi Victor Ciutacu, a avut drept temă de dezbatere inculparea şi cercetarea în stare de libertate a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Invitaţi în platou pentru a comenta tema supusă dezbaterii au fost: academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul Tudor Octavian şi Bogdan Chirieac. În direct, din studioul televiziunii Neptun TV din Constanţa, au intervenit la România TV jurnalista Adriana Teodoru şi Radu Mazăre.

În emisiune au fost difuzate mai multe declaraţii înregistrate pe care Radu Mazăre le-a făcut de-a lungul timpului: "Presiunile politice pe care le face DNA-ul în toată ţara la ora actuală şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin"; "Este cert că procurorii dobermani numiţi de Băsescu la DNA îl informează pe firul scurt. Pentru că preşedintele nostru iubit şi tupeist..."; "Băsescu? (...) Om însemnat, e omul diavolului. E grea lupta cu el. Sunt lucrături pe care le face omul diavolului, omul însemnat. (...) Păi, doar nu pleacă de la mine. Cine numeşte procurorii şefi, cine şi-a numit oameni în CSM? Ce, nu ştim? Ce ne facem că nu ştim?".

De asemenea, în emisiune, Radu Mazăre a afirmat: "Pot să vă spun doar că eu trăiesc acum ce am mai trăit în 2005, când s-au mutat procurori, s-au mutat poliţişti judiciari de la Bucureşti în Constanţa, imediat după ce a câştigat mandatul Băsescu şi după ce a fost schimbat şeful de atunci al DNA-ului, încercând să caute cu orice preţ ceva împotriva mea. Lucrul ăsta se întâmplă şi acum. Sigur, au căutat, au monitorizat, au înregistrat, au verificat absolut toate achiziţiile de atunci şi până acum. Dar acelaşi lucru îl constat extrem de virulent că se întâmplă acum. (...) Aicea nu mai sunt cercetate fapte, aicea eu sunt un vânat".

În aceeaşi instanţă, Bogdan Chirieac i-a spus lui Radu Mazăre: "Cred că la prima instanţă veţi fi condamnat. Fără să mă pricep deloc la dosar, pur şi simplu analizez politic, că, mă iertaţi (...)".

În urma difuzării programului, CNA a primit o reclamaţie, potrivit căreia "emisiunea îl prezintă pe primarul Municipiului Constanţa, actualmente inculpat cercetat în stare de libertate, într-un mediu jurnalistic favorabil întru totul sieşi. Mai precis, ceilalţi invitaţi din platou presupun nu doar nevinovăţia inculpatului, ci şi reaua voinţă a sistemului de justiţie şi nu încetează a-i scoate în evidenţă virtuţile, «periindu-l» pe inculpat (...)".

Prezentă la şedinţa CNA de joi, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a declarat că nu a înţeles conţinutul reclamaţiei.

În schimb, membrul CNA Florin Gabrea i-a spus Roxanei Niculescu că "reclamaţia vrea să spună că nu a existat nicio părere potrivnică lui Radu Mazăre" în emisiune.

Roxana Niculescu a spus că în emisiune au fost prezentate "declaraţii dintotdeauna ale unor politicieni", care nu au fost făcute în emisiunea de la România TV. "Victor Ciutacu a pus nişte întrebări", a spus Roxana Niculescu. Ea a precizat că ceilalţi invitaţi şi-au exprimat opiniile în legătură cu ce se întâmplă în zona politică.

Membrii CNA au considerat însă că în această emisiune a fost încălcat articolul 66, alineatul 1, litera a din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Astfel, la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să someze public televiziunea România TV. Decizia a fost luată cu opt voturi "pentru" (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici