- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.10.2013, 17:18)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roşca Stănescu: Modificarea Legii audiovizualului va viza asigurarea independenţei presei
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, joi, că într-o lună şi jumătate va finaliza noul proiect al legii audiovizualului, principalele aspecte vizate de propunerea legislativă fiind asigurarea independenţei totale a grupurilor de presă.
Urmărește
178 afișări
Roşca Stănescu: Modificarea Legii audiovizualului va viza asigurarea independenţei presei (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Sorin Roşca Stănescu a declarat, la finalul dezbaterii cu tema "Să schimbăm împreună Legea audiovizualului", care a avut loc joi, la Parlament, că, în aproximativ o lună şi jumătate, va sintetiza şi prelucra tot materialul documentar strâns în cele cinci dezbateri organizate pe această temă şi va veni cu o formă finală a legii.
Senatorul PNL a menţionat că cele mai importante aspecte ale modificării Legii audiovizualului se referă la instrumentele legale, legislative, prin care se poate asigura independenţa totală a grupurilor de presă, prin care se garantează secretul sursei, clauza de conştiinţă şi modalităţile prin care se opreşte orice formă de cenzură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Există şi cenzură indirect, după cum am văzut din dezbatere, prin acte normative, prin legi, prin constrângeri economice", a mai spus Stănescu, arătând că trebuie făcută o distincţie extrem de importantă între interesul public şi interesul publicului.
La rândul său, membrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Narcisa Iorga a declarat, joi, în cadrul dezbaterii, că actuala lege a audiovizualului nu este una rea, dar are nevoie de o îmbunătăţire, pentru că are "anumite lacune".
Iorga a vorbit despre libertatea presei, arătând că, deşi este prevăzută atât în Constituţie, cât şi în Legea audiovizualului, "acest principiu trebuie respectat, iar în lege nu există şi sancţiuni pentru cei care ar putea aduce atingere libertăţii de expresie".
"Libertatea presei, astăzi, şi aici exprim un punct de vedere personal, cred că este mai mică decât acum 20 de ani, din perspectiva ingerinţelor în politica editorială, dictate de interese economice şi politice", a afirmat Narcisa Iorga.
Iorga a subliniat şi câteva propuneri pe care le are pentru îmbunătăţirea Legii audiovizualului, referindu-se la introducerea de măsuri de sancţionare dure pentru ingerinţa în politica editorială.
Reprezentantul trustului Realitatea, Ioan M. Ioniţă, a declarat în timpul dezbaterii că important este modul în care se face raportarea la presă şi la principiul inviolabil al libertăţii de exprimare.
El a criticat autorităţile care "reglementează împotriva presei". "Nu am văzut o dezbatere ca în Franţa, Germania, asupra modului în care societatea trebuie să protejeze libera exprimare, direct, prin măsuri economice", a spus aceasta, dând exemplul Franţei, care acordă facilităţi uriaşe acestui domeniu şi nu se comentează că este vorba de "reglementări preferenţiale".
"La noi se reglementează direct împotriva presei, şi nu prin legea audiovizualului. (..) Pur şi simplu eşti închis. Se încalcă principii fundamentale, dintr-o raţiune de reglementare pe altă parte", a spus reprezentantul Realitatea, cerând o reacţie fermă din partea Parlamentului României în corectarea acestor derapaje grave la adresa libertăţii de exprimare.
Reprezentantul Antena 3, Răzvan Dumitrescu, a declarat la rândul său că ar fi interesant de stabilit dacă o chestiune privind ridicarea sau suspendarea licenţei în audiovizual să facă obiectul unei singure legi, a audiovizualului, sau al mai multor legi.
"Este foarte ciudat să ai o autoritate de reglementare care să nu poată să fie decât spectator, la un moment, dat, într-o chestiune (..) Până la urmă, cei care acordă licenţe, care ar putea să le ridice, se uită cum rezolvă o altă lege, pe care ei nici nu o pot comenta, pentru că e o lege în vigoare. Stai şi te întrebi dacă e normal, dincolo de efect", a mai spus Dumitrescu despre legea privind insolvenţa.
Referindu-se la prevederile noii legi a insolvenţei, membrul CNA Ioan Onisei a declarat că, dincolo de situaţia în care se află Realitatea TV, se poate verifica câţi creditori are televiziunea publică.
"Televiziunea publică a fost deja scutită de nişte datorii, prin urmare, dacă aplicăm acel art. 81, alin 3 din Codul Insolvenţei, e jale mare", a comentat Onisei, dând exemplul altor televiziuni şi radiouri locale care se află într-o situaţie financiară dificilă.
Narcisa Iorga a menţionat că suspendarea licenţei nu există în legea audiovizualului, dar că, atâta vreme cât CNA acordă o licenţă pe nişte criterii editoriale, care privesc interesul public, nu poate asista, aşa cum dictează această ordonanţă (privind insolvenţa,nr) la suspendarea acelei licenţe pe motive cu totul străine de motivul pentru care s-a primit această licenţă.
Ea a mai spus că ridicarea licenţei se poate face pentru neplata unor sancţiuni mai mult de şase luni, dar aceasta este o sancţiune administrativă, care nu poate fi extinsă la nivelul insolvenţei.
Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de insolvenţă prevede la articolul 81 că, "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe