Săftoiu: Documentele privind procesul de concediere colectivă vor fi analizate de noul CA al TVR

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a revocat Ordinul prin care au fost stabilite atât componenţa comisiilor de evaluare a personalului, cât şi regulamentul de evaluare a angajaţilor, urmând ca noul CA al TVR să analizeze documentele aferente procesului de concediere colectivă.

Urmărește
517 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Documentele privind procesul de concediere colectivă vor fi analizate de noul CA al TVR

Claudiu Săftoiu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX vineri, Claudiu Săftoiu spune că noul Consiliu de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) va primi spre analiză, în prima şedinţă, documentele aferente procesului de selecţie a personalului din TVR.

"Am semnat actul de revocare a Ordinului nr. 661/2012 de punere în aplicare a procesului de selecţie din cadrul restructurării de personal, parte a Programului de redresare economică a SRTv, aprobat de CA", spune Claudiu Săftoiu.

Prin Ordinul nr. 661/2012 semnat de Claudiu Săftoiu a fost stabilită componenţa celor 13 comisii care ar fi urmat să evalueze personalul TVR în vederea concedierii colective, cărora li se adaugă o comisie de contestaţii, dar şi regulamentul privind evaluarea personalului din Televiziunea Română în vederea concedierii colective. În comisiile care urmau să îi evalueze pe salariaţii TVR şi în comisia de contestaţii se regăseau persoane care, în prezent, desfăşoară şi activitate de parlamentar, între care Mădălin Voicu şi Cristian Ţopescu. În aceste comisii se mai regăseau, printre alţii, Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin, Răzvan Theodorescu, Demeter Andras, Irina Radu, Radu Gabrea, Cornel Mihalache şi Cristian Pârvulescu.

Potrivit comunicatului remis vineri MEDIAFAX, respectivul ordin al lui Claudiu Săftoiu a fost emis în deplină concordanţă atât cu prevederile Hotărârii CA numărul 110, cât şi cu legislaţia aplicabilă, pe 2 octombrie, "în contextul situaţiei financiare critice a televiziunii publice şi al iminentei publicări în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind neconstituţionalitatea desemnării CA, care echivala cu apariţia unei situaţii de incertitudine la nivelul întregii conduceri a TVR".

"Reforma trebuia continuată, presiunea partenerilor externi şi a creditorilor accentuându-se în intervalul cuprins între data pronunţării deciziei CCR şi cea a publicării ei în Monitorul Oficial. Mai mult, procedurile parlamentare ar fi putut întârzia instalarea noului Consiliu de Administraţie până la 45 de zile, adâncind vidul deliberativ şi managerial din SRTv şi crescând riscul ca televiziunea publică să intre în blocaj financiar", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, după validarea noului CA şi a preşedintelui acestuia de către Parlament, situaţia care a stat la baza emiterii Ordinului 661 nu mai există, motiv pentru care Claudiu Săftoiu spune că a decis revocarea acestuia.

"Astfel, Consiliul de Administraţie al TVR va primi spre analiză în prima sa şedinţă, extraordinară, documentele aferente procesului de restructurare, modificate corespunzător", mai spune Claudiu Săftoiu.

El precizează că reforma în TVR este "un proces contra cronometru". "Orice amânare sau întârziere a reformei pune în pericol atât activitatea TVR, cât şi accesul publicului la informare, prevăzut de Constituţie. Pe cale de consecinţă, sub presiunea impusă şi de termenele prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 33/2012, Consiliul de Administraţie este obligat să finalizeze, până în decembrie, redresarea economică şi organizaţională a televiziunii publice", mai spune Săftoiu în comunicat.

Săptămâna trecută, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanţii SPUS TV pentru MEDIAFAX.

De asemenea, pe 8 octombrie, TVR transmitea într-un comunicat remis MEDIAFAX că a fost decalat calendarul selecţiei salariaţilor din TVR, în vederea concedierii colective, conducerea TVR hotărând, în urma consultărilor cu reprezentanţii angajaţilor, reanalizarea acelor documente aferente selecţiei care, pe fondul interpretării lor, au generat nemulţumirea acestora. Astfel, calendarul anunţat angajaţilor pentru depunerea documentelor necesare participării la selecţie urma să fie modificat şi comunicat în timp util, cu respectarea dispoziţiilor incidente.

Iniţial, conducerea TVR anunţase că, la 20 noiembrie 2012, în urma procesului de concediere colectivă, Televiziunea Română trebuie să rămână cu un număr total de 2.395 de angajaţi.

"În cadrul întrevederii, cei prezenţi au înţeles necesitatea nuanţării instrumentelor de selecţie, astfel încât aceasta să aibă rezultatul dorit atât de angajaţi, cât şi de conducere: echipe performante şi buni profesionişti în toate compartimentele", spuneau reprezentanţii TVR în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu a declarat atunci că protestele salariaţilor sunt "justificate", "dat fiind faptul că în graba şi presiunea" pe care a impus-o respectarea calendarului în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din 27 iunie, unele documente postate pe site-ul de intranet al TVR "au conţinut unele posibile inadvertenţe şi formulări interpretabile care au generat nemulţumirile salariaţilor".

"Am cerut reanalizarea acestor documente şi am mai cerut o nuanţare a instrumentelor de selecţie în aşa fel încât prin soluţia aceasta să ajungem la rezultatul dorit, echilibru, transparenţă şi o justificată selecţie de personal. Am decalat calendarul în aşa fel încât în discuţiile pe care le vom avea până la numirea unui nou Consiliul de Administraţie al TVR de către Parlamentul României toate interpretările posibile să fie risipite", a spus Claudiu Săftoiu pe 8 octombrie, precizând că decizia aceasta este o "mână întinsă salariaţilor".

De asemenea, întrebat de MEDIAFAX dacă ia în considerare o eventuală modificare a componenţei comisiilor care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective, Claudiu Săftoiu a spus: "Dacă lucrurile sunt într-adevăr atât de inacceptabile precum spun unele persoane, va trebui să ne aplecăm şi asupra comisiilor, însă eu sper că ceea ce s-a produs - numirea unui grup de experţi din afara TVR (în comisii, n.r.) să aducă plusvaloare şi nimic altceva".

În ceea ce-i priveşte pe Cristian Ţopescu şi Mădălin Voicu, care desfăşoară şi activitate de parlamentar şi care se numărau printre cei care făceau parte din comisii de evaluare a personalului TVR, Claudiu Săftoiu a spus că aceştia sunt "profesionişti în domeniul culturii şi televiziunii", cu mult înainte de a-şi începe cariera în domeniul politicului.

Pe de altă parte, Mihai Rădulescu, realizator de emisiuni în TVR şi membru supleant, din partea salariaţilor, în CA al SRTv, a spus într-o scrisoare deschisă, remisă pe 8 octombrie MEDIAFAX, că includerea în comisiile pentru evaluarea angajaţilor televiziunii a unor politicieni înseamnă "oficializarea controlului politic asupra activităţii editoriale".

Totodată, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis în aceeaşi zi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că prezenţa politicienilor şi a unor "experţi media" provenind de la posturile concurente private în comisiile de evaluare ale angajaţilor din TVR decredibilizează întregul proces. Totodată, cele două organizaţii le-au cerut politicienilor din comisiile de evaluare a angajaţilor TVR să se retragă din aceste comisii.

Claudiu Săftoiu a fost validat marţi de plenul Parlamentului, în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Săftoiu a mai fost validat o dată ca preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Astfel, pe 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administraţie al TVR. Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Nitulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Vechiul Consiliu de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevedea desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici