Spectacol şi emoţie la Gala Premiilor UNITER:"Dacă v-au plăcut Bufonii, mai poftiţi şi-n altă seară"

"Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, montat la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Radu Afrim a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul "Tihna", luni seară, la cea de-a 24-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Urmărește
1841 afișări
Imaginea articolului Spectacol şi emoţie la Gala Premiilor UNITER:"Dacă v-au plăcut Bufonii, mai poftiţi şi-n altă seară"

Spectacol şi emoţie la Gala Premiilor UNITER:"Dacă v-au plăcut Bufonii, mai poftiţi şi-n altă seară" (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Luni seară, la la Sala Mare a Teatrului "Regina Maria" din Oradea a avut loc cea de-a 24-a gală a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Amfitrionul evenimentului a fost, ca în fiecare an, Ion Caramitru, preşedintele UNITER. Printre personalităţile care au înmânat premii la gală s-au numărat Alteţa Sa Principesa Maria, actorii Marius Manole, Dorina Chiriac, Florin Piersic jr., Richard Balint, Marian Râlea, Ion Vartic, George Mihăiţă, Sorin Leoveanu şi regizorul Laurenţiu Damian. În sală telespectatorii au putut vedea şi alte celebrităţi din lumea teatrului: actriţele Maia Morgenstern, Erzsébet B. Fülöp, Emilia Dobrin, actorii George Mihăiţă, Istvan Teglas, Lari Giorgescu, regizorii Alexa Visarion, Mihai Mănuţiu şi Radu Afrim, care a venit însoţit de mama sa.

Ediţia de luni seară, 9 mai, a Galei Premiilor UNITER de la Oradea a debutat pe acordurile tangoului lui Astor Piazzola, cu actori tineri costumaţi în personaje de commedia dell'arte, invitându-i pe telespectatori în Teatrul de la Oradea.

"Bine aţi venit la Gala Premiilor Uniter, a 24-a ediţie, aici la Oradea. Mulţumim destinului şi istoriei că avem acest oraş minunat şi această regiune extrem de expresivă din punctul de vedere al identităţii ţării noastre, cu o cultură remarcabilă şi plină de inedit, cu un amestec de stiluri şi cu o populaţie mixtă, care caută să se exprime cât mai bine şi cât mai profund.", a salutat actorul Ion Caramitru participanţii la Gala teatrului românesc, salutând-o, totodată, pe Principesa Maria, ce avea loc păstrat în aceeaşi lojă cu actorul Mihai Mălaimare.

"Trofeul este realizat de Ioan Bozac, este vorba de un simbol al culturii, o carte salvată din incendiu . E vorba de salvarea culturii şi ţinerea ei în rezervă pentru orice posibilă problema care poate veni", a mai spus Caramitru.

Programul galei a oferit publicului şi câteva momente muzicale şi artistice de excepţie, prin tenorul orădean Alexandru Badea, renumit la nivel mondial, muzicianul Dan Andrei Aldea (fostul lider al trupei Sfinx, stabilit la Oradea), Cvartetul Intermezzo şi perechile de dansatori de la Clubul Feeling Dance.

Mini-recitalul cântăreţului, poliintrumentistului şi compozitorului Dan Andrei Aldea a iscat emoţie reală, autentică la gală, printre celebrităţile care-şi ocupaseră locurile în Sală. Sala a fredonat Cântecul Bufonului, compus de Dan Andrei Aldea după balada cântată de Nebunul din piesa "A Douăsprezecea noapte" de Shakespeare. Versurile baladei sunt înţesate de sens pentru actori şi toţi cei din sală au intonat cu zâmbet: Când eram flăcău la mama, /Hei, ce ploaie şi ce vânt, /Dam şi eu prin fete iama /Fiindcă ploua pe pământ! /Iar cand mi-a mijit mustaţa, /Hei, ce ploaie şi ce vînt, /Tot în râs am luat viaţa /Fiindcă ploua pe pământ! /Dar de cand m-a ars năpasta, /Hei, ce ploaie şi ce vânt, /Şi mi-am luat şi eu nevasta /Plouă într-una pe pământ. /Şi de-atunci bătu-o-ar gaia, /Fie ploaie, fie vânt, /Beau şi eu cât toată ploaia, /Care cade pe pămînt. /Piesa-i gata, trag oblonul, /Hei, ce ploaie e afară ! /Dacă v-au plăcut bufonii, /Mai poftiţi şi-n altă seară ...

Juriu de nominalizări a fost format din critici de specialitate: Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusietchi. Juriul care a acordat premiile a fost format din Alice Gorgescu, critic, Ozana Oancea, actriţă, Mircea Morariu, critic, Viorica Petrovici, scenograf şi Alexa Visarion, regizor.

Senatul UNITER i-a acordat premiul de excelenţă - omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc coregrafului Gigi Căciuleanu.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost înmânat de actriţa franceză Jacqueline Bisset: "Ce seară magifică. Felicitări tutror. Atât de calduroasă, de cultivată. Am venit în urmă cu 4 ani la gală, dar de atunci am început să simt acest teatru", a spus cu entuziasm faimoasa actriţă, care a urmărit gala dintr-un balcon din Sala Mare a grandiosului Teatru "Regina Maria" din Oradea. Cel mai bun spectacol al anului este "Clasa noastră”, a spus, în final, actriţa franceză. Premiul a fost ridicat de regizorul Mihai Mănuţiu.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a fost acordat lui Marian Râlea. Pe scenă, Marian Râlea a spus: "Mulţumesc echipei teatrului Bulandra, marelui actor Victor Rebengiuc, regizorului Kordonsky, juriului de nominalizare. Am mai fost nominalizat. Pe vremea aceea fratele meu şi mama s-ar fi bucurat foarte mult. Cred că se bucură şi acum. O să-i invit pe prietenii mei nominalizaţi să facem o poză."

Premiul pentru întreaga activitate le-a revenit anul acesta actriţei Luminiţa Gheorghiu, actorului Vladimir Găitan, regizorului Victor Ioan Frunză, scenografei Maria Miu şi criticului şi istoricului de teatru Anca Mănuţiu, în timp ce premii speciale au fost acordate compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru, actorului Miklós Bács, "un mentor al tinerelor generaţii de actori", după cum spun membri din Senatul UNITER, dramaturgului Matei Vişniesc, pentru "cel mai jucat dramaturg român contemporan" şi actorului Eugen Ţugulea, pentru "o viaţă dedicată teatrului şi poeziei".

Premiul Consiliului Britanic a fost acordat unor actori tineri care interpretează Shakespeare. Nigel Townsend, directorul British Council Romania a înmânat acest trofeu: "2016 este anul Shakespeare. Se împlinesc 400 de ani de a dispariţia simbolului culturii britanice şi teatrului universal. Shakespeare a rămas iubit şi explorat timp de 400 de ani. Premiul Consiliului Britanic 2016 este oferit pentru interpetarea originală a creaţiei shakespeariene unor tineri actori. Cei doi câştigători sunt: Alexandra Radescu şi Dorin Eugen Ionescu.", a spus Nigel Townsend pe scenă.

Seara s-a încheiat festiv, Ion Caramitru invitându-i pe toţi participanţii la o cupă de şampanie.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor UNITER 2016:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: piesa "Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj-Napoca)

Premiul pentru cel mai bun regizor: Radu Afrim pentru regia spectacolului "Tihna" (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania "Tompa Miklós")

Premiul pentru cel mai bun scenograf: Adrian Damian, pentru scenografia spectacolului "Cântăreaţa cheală" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi),

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul "Marmură" (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul "Casa cu pisici" (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din spectacolul "Între noi e totul bine" (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul "Anul dispărut. 1989" (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru critică teatrală: Maria Zărnescu.

Premiul pentru teatru radiofonic: "Jucătorul de table" de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru teatru TV: "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Ada Galeş pentru rolul Denise din spectacolul "Copilul problemă" (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov).

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă: Gigi Căciuleanu

Premiul pentru întreaga activitate - actriţei Luminiţa Gheorghiu

Premiul pentru întreaga activitate - actorului Vladimir Găitan

Premiul pentru întreaga activitate - regizorului Victor Ioan Frunză

Premiul pentru întreaga activitate - scenografei Maria Miu

Premiul pentru întreaga activitate - criticului şi istoricului de teatru Anca Mănuţiu

Premiul special - compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru

Premiul special - actorului Miklós Bács, "un mentor al tinerelor generaţii de actori"

Premiu special - dramaturgului Matei Vişniesc, pentru "cel mai jucat dramaturg român contemporan"

Premiu special - actorului Eugen Ţugulea, pentru "o viaţă dedicată teatrului şi poeziei"

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul British Council: actorii Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu

Premiul preşedintelui UNITER: Emil Boroghină

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015: "Nadia", de Diana Florina Avrămuţ

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici