Spectacolul coregrafic omagial "Tribute to Iris Barbura", la CNDB, pe 4 iunie - VIDEO

Artista americană Beth Soll a creat împreună cu elevii de la Liceul „Floria Capsali” din capitală, cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, un dans inspirat de coregrafa avangardistă Iris Barbura, spectacolul fiind programat pe 4 iunie, la ora 19:00, la Sala „Stere Popescu” a CNDB.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Spectacolul coregrafic omagial "Tribute to Iris Barbura", la CNDB, pe 4 iunie - VIDEO

Spectacolul coregrafic omagial "Tribute to Iris Barbura", la CNDB, pe 4 iunie - VIDEO

Beth Soll a ajuns în România la jumătatea lunii mai pentru a se întâlni şi colabora cu tinerii dansatori de la Liceul de coregrafie „Floria Capsali" din Bucureşti, iar Tribute to Iris Barbura reprezintă reacţia ei la lucrările şi viaţa celei cu care a început să studieze dansul modern.

Iris Barbura a avut-o ca elevă pe Beth Soll la studioul de dans pe care l-a înfiinţat în oraşul Ithaca din statul New York în anii '50. Născută la Arad, în 1912, Barbura face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România.

Această nouă colaborare între Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Liceul de coregrafie „Floria Capsali” continuă o serie din care mai fac parte, printre altele, spectacolele Reenacting Lizica Codreanu (2014) şi Rythmodia / Vera Proca-Ciortea (2015).

„Acest dans a luat naştere ca reacţie abstractă şi poetică la sentimentul pe care mi l-au lăsat munca şi viaţa lui Iris Barbura. Când eram copil, Iris era pentru mine o femeie autentică, frumoasă şi sofisticată, ale cărei dansuri izvorau din moştenirea ei românească şi din perspectiva sa estetică profund spirituală. Imaginea lui Iris pe care o păstrez din copilărie îmi influenţează lucrările coregrafice. Creaţiile artistice semnate de Iris Barbura au fost îmbogăţite de dragostea sa pentru superbele defileuri şi cascade din Ithaca, New York, locul în care a ales să trăiască în Statele Unite. Acest spectacol începe cu o secvenţă onirică inspirată din dansurile populare româneşti, după care trece către o secţiune de dans modern kinetic, inspirat din stilurile anilor 1930 şi 1940.

Secţiunile următoare constau în solouri melancolice, duete romantice şi mişcări frenetice de grup care redau tristeţea de care era consumată Iris, dragostea ei pentru natură şi sinuciderea eroică într-unul dintre defileurile sale iubite. Între secţiuni şi în final, dansatorii realizează un model de mişcare simplu şi, pe alocuri, solemn.”, a declarat Beth Soll.

Iris Barbura (n. 1912, Arad, România – m. 1969, Ithaca, SUA) face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România. Obţine o bursă de studii coregrafice în Germania în 1936, frecventând cursurile de dans ţinute de Mary Wigman şi Harald Kreuzberg, Gret Palucca şi Rosalia Chladek. Revine în 1939 la Bucureşti, unde fondează un studio de dans contemporan, activând în acelaşi timp pe scena coregrafică a Teatrului Naţional, din această perioadă datând şi colaborările cu Trixy Checais şi Vergiu Cornea. Până către finele anilor ’40, creează scenografie şi costume pentru diverse spectacole de la Freien Volksbühne şi Hebbel-Theater din Berlin. Acolo se apropie de grupul suprarealist berlinez de artişti, formând în 1949 împreună cu aceştia colectivul antinazist Die Badewanne [Cada de baie], intitulat după performance-ul omonim realizat alături de aceştia. Emigrează în SUA în 1951, în Ithaca, New York, unde pune bazele unui studio de dans şi avându-le ca eleve pe Beth Soll şi Hannah Kahn. Moare în 1969.

Beth Soll (Ph.D.) şi-a început studiile în Ithaca, New York, la clasa profesorilor români de dans modern Iris Barbura şi Vergiu Cornea, după care a continuat să studieze dansul în Europa, la Essen Folkwangschule şi la Kreutzbergschule în Elveţia. A absolvit dans modern la Universitatea din Wisconsin. A predat la peste 10 universităţi, printre care Centrul de Dans de Vară de la Harvard, Universitatea din California, Santa Barbara. Universitatea Hofstra University, New School şi Manhattanville College, unde este, în prezent, Profesor Asociat. A condus timp de 20 de ani Programul de Dans al Institutului pentru Tehnologie din Massachusetts. Beth Soll a dansat alături de Compania Ina Hahn, Colectiv de dans, Compania Centrului de Dans de Vară de la Harvard şi altele, colaborând de asemenea cu mulţi coregrafi, compozitori şi artişti vizuali independenţi. În 1977, a înfiinţat Dance Projects, Inc./Beth Soll & Compania în Boston, Massachusetts. Ca primă solistă, a dansat alături de compania sa pe nenumărate scene din S.U.A., Europa şi Asia. Lucrările sale au beneficiat de impresionante aprecieri critice şi de peste 80 de premii şi grant-uri. Începând cu anul 2000, compania s-a mutat în oraşul New York, unde Beth Soll prezintă anual o lucrare nouă. În 2002, a publicat cartea Will Modern Dance Survive? Lessons to be Learned from the Pioneers and Unsung Visionaries of Modern Dance [Va supravieţui dansul modern? Lecţiile pionierilor şi vizionarilor necunoscuţi ai dansului modern].

Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti a fost fondat în 1948, având ca prime directoare pe coregrafele Miriam Răducanu şi Esther Magyar. Printre absolvenţii de dans contemporan ai instituţiei se numără Gigi Căciuleanu, Ruxandra Racoviţă, GGheorghe Iancu Dan Măstăcan. Tot mediului şcolii de coregrafie se datorează şi efervescenţa anilor ’70-’80, care a făcut posibilă apariţia grupului Contemp, fondat şi condus de Adina Cezar şi Sergiu Anghel, cât şi a coregrafilor Ioan Tugearu, Raluca Ianegic sau, mai recent, Vava Ştefănescu, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea ş.a.

Proiectul "Tribute to Iris Barbura" se desfăşoară între 15 mai – 4 iunie 2016, premiera spectacolului având loc pe 4 iunie 2016, ora 19.00, la CNDB, Sala „Stere Popescu”, Bd. Mărăşeşti 80-82. Coregrafia spectacolului de dans îi aparţine lui Beth Soll. Dansatorii incluşi în acest spectacol sunt: Denisa Anastasiu, Raluca Adomnicăi, Carmen Mărgărit, Monica Agarici, Ana Mihai, Daiana Popescu, Cristian Danu, Dan Matei. Scenografia este semnată de Cristi Marin, iar muzica îi aparţine lui Marian Cîtu (Rufi).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici