- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (07.06.2013, 12:47)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TIFF: Documentarul "Anul Dragonului", prezentat în premieră - VIDEO
Documentarul "Anul Dragonului", de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas, care vorbeşte despre comunitatea chineză din Bucureşti, a fost prezentat în premieră joi seară, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, la Ziua HBO la TIFF (31 mai - 9 iunie).
Urmărește
561 afișări
TIFF: Documentarul "Anul Dragonului", prezentat în premieră (Imagine: You Tube)
Documentarul dezvăluie aspecte din viaţa a trei bărbaţi, care reprezintă grupuri sociale distincte şi, în acelaşi timp, spune povestea unei comunităţi care încearcă să se adapteze într-o ţară necunoscută de care o leagă, însă, un trecut politic comun. "Anul Dragonului" prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri chinez şi, în acelaşi timp, un cetăţean român care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care şi-a pus viaţa în pericol încercând să prezinte într-un un mod obiectiv viaţa unei comunităţi, la început de drum.
"Anul Dragonului" este produs de 4 Proof Film şi prezentat de HBO Europe Original Programming.
Filmul va fi difuzat la HBO România pe 13 iunie.
Regizoarea Adina Popescu a declarat că a decis ca acest documentar să se axeze pe problemele minorităţii chineze din Bucureşti deoarece aceasta este "o comunitate exotică şi pentru că în momentul de faţă toţi ochii sunt aţintiţi pe China, din cauza boom-ului economic ale acestei ţări". Pe de altă parte, aceasta a explicat că unii cetăţeni chinezi aleg să plece în alte ţări, pentru o viaţă mai bună.
Producţia filmului a durat trei ani, iar un rol esenţial l-au jucat traducătorii. "Câteodată filmam şi nu ştiam ce filmăm", a povestit regizoarea. De asemenea, în "Anul Dragonului" sunt incluse materiale de arhivă din 2010, când a ars o mare parte din complexul "Dragonul Roşu" din Capitală, unde foarte mulţi imigranţi chinezi aveau locuri de muncă.
"Pentru materialele de arhivă a trebuit să negociem cu ei două seri la rând. Am fost la ei la cină. Şi la ei nu poţi să negociezi imediat ce te aşezi la masă. Prima cină a fost cu multe feluri de mâncare, băutură... La a doua cină, după prima bere, am zis să începem negocierea, dar regizorul Iulian Ghervas şi traducătorul îmi făceau semne disperate că încă nu este momentul potrivit", a povestit producătoarea Monica Lăzurean Gorgan.
Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibăşanu şi actorii din programul "10 pentru film", lansări de carte şi de DVD-uri şi o expoziţie cu afişe ceheşti sunt câteva dintre recomandările zilei de vineri la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri "Pintilie. Cineast", la Hansen Lounge (Piaţa Unirii), de la 16.30, în prezenţa regizorului. Un obiect de colecţie pentru orice cinefil, setul conţine toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum şi un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecţii de cinema, conferinţe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective. Secvenţe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la 18.00, la Cinema Arta. Proiecţia, la care va participa şi Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu.
La Hansen Lounge, de la 16.30, va fi lansat pe DVD şi filmul-reper al Noului Cinema Românesc "Marfa şi banii" (regia: Cristi Puiu).
În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema "Florin Piersic", de la 20.45, "Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village", una dintre cele mai populare comedii ceheşti din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986. Înainte de proiecţie, la ora 19.00, Jiří Menzel îşi va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziţia "Filmele lui Jiří Menzel în afişul ceh", cu 17 postere originale din colecţia unică de afişe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.
În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească şi pe alpinistul Horia Colibăşanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 şi va lua parte la proiecţia specială a documentarului "Creasta/ The Ridge/ Pura Vida" (regia: Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. Horia Colibăşanu a fost colegul de expediţie al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost declanşată una dintre cele mai dificile şi ample operaţiuni de gen în Himalaya, în 2008.
Compozitorul Adrian Enescu, distins cu premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecţia specială a peliculei "Pas în doi" (regia: Dan Piţa, 1985), la Cinema Victoria, de la 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producţii pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală.
Citeşte şi:
Regizorul Pálfi György: Filmele din competiţia TIFF sunt foarte bune, deliberarea va fi grea
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe