- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (06.06.2013, 13:27)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TIFF: Proiecţii speciale, întâlniri cu cineaşti români, la Zilele Filmului Românesc
Proiecţii speciale în prezenţa echipei, întâlniri cu cineaşti români, lansări de carte, expoziţii şi dezbateri vor avea loc în cadrul Zilelor Filmului Românesc, eveniment care începe joi, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.
Urmărește
123 afișări
TIFF: Proiecţii speciale, întâlniri cu cineaşti români, la Zilele Filmului Românesc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii TIFF, în selecţia Zilelor Filmului Românesc intră 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, care vor fi proiectate la Cluj-Napoca în prezenţa regizorilor şi a unora dintre membrii echipei.
Astfel, în premieră absolută, la Cinema "Florin Piersic" va rula, joi, de la ora 18.00, "Domnişoara Christina", noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade. Înaintea proiecţiei va fi anunţat noul câştigător al Bursei "Alex. Leo Şerban", aflată la a doua ediţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Experimentul Bucureşti", regizat de DJ-ul şi jurnalistul Tom Wilson, un mockumentar (fals documentar - n.r.) care porneşte de la concluzia că Revoluţia din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, este programat, joi, de la ora 16.45, la Cinema Arta, iar "Déjà Vu", de Dan Chişu, povestea unui bărbat care decide să divorţeze după o căsnicie de 20 de ani, va fi proiectat sâmbătă, de la ora 17.30, la Cinema Victoria.
În premieră naţională va rula, tot joi, "Matei, copil miner", debutul în lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, iar "Love Building", primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecţie specială în prezenţa regizoarei şi a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă vineri, la ora 18.15, la Cinema "Florin Piersic". Cei patru vor fi invitaţii TIFF Lounge-ului de joi, de la ora 17.00.
În selecţia Zilelor Filmului Românesc intră şi documentarul "Aici... adică acolo" (regia Laura Căpăţână Juller), "Domestic" (regia Adrian Sitaru), "Rocker" (regia Marian Crişan), "O lună în Thailanda" (regia Paul Negoescu), "Condamnat la viaţă" (regia Bogdan Dreyer), iar "Poziţia copilului" (regia Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Berlin, va fi proiectat în Ursus Open Air, de la ora 21.45, în afara competiţiei.
Tot joi, 6 iunie, când HBO sărbătoreşte 15 ani de existenţă, publicul TIFF va avea parte de o premieră absolută, la Cinema Victoria, de la ora 17.15, în prezenţa echipei - "Anul Dragonului" (regia Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), un documentar despre comunitatea de chinezi închegată în ultimii ani în România.
De asemenea, în ziua HBO va rula, în premieră naţională, la Cinema Florin Piersic, de la ora 15.30, şi "Fata/ The Girl" (regia Julian Jarrold), un film cu Toby Jones şi Sienna Miller despre celebra obsesie a lui Alfred Hitchcock pentru actriţa din filmul "Păsările", Tippi Hedren.
Intrarea la ambele proiecţii este liberă.
Tot joi, la Mansarda Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, vor avea loc două masterclass-uri: de la ora 12.00, muzicianul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, şi compozitorul şi producătorul muzical Vasile Şirli vor vorbi despre muzica în cinema, iar de la ora 16.00, se va întâlni cu publicul regizorul Sebastián Lelio, premiat recent la Berlin pentru Gloria şi laureat al Trofeului Transilvania în 2007, cu "La Sagrada Familia". Intrarea este liberă.
Joi, un eveniment special îi va fi dedicat documentarului "Exploratorul" (regia Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundaţia Arte Vizuale), care va avea premiera mondială la ora 19.15, la Cinema Victoria. Anterior, de la ora 12.30, la TIFF Lounge se va discuta despre celebra expediţie a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899, şi la care a luat parte şi Emil Racoviţă, după care va urma o vizită la Muzeul de Speologie din Cluj.
Fotografiile realizate de Helmut Ignat în timpul filmărilor în Antarctica pot fi admirate la TIFF Lounge până pe 9 iunie.
Tot la TIFF Lounge, criticul de film Angelo Mitchievici îşi va lansa, vineri, la ora 15.00, cartea "Filmele care ne-au schimbat viaţa", iar criticul de film Marilena Ilieşiu va vorbi despre volumul "Povestea poveştii în filmul românesc", de la 15.30.
Tot joi, la ora 16.00, va fi lansat oficial, în prezenţa realizatorilor, DVD-ul filmului "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete).
La Casa de Cultură a Studenţilor poate fi văzut, în premieră, de la ora 19.00, legendarul "Tărâmul Făgăduinţei/ Heaven’s Gate" (1980), al lui Michael Cimino. Considerat deopotrivă "catastrofă" şi "capodoperă", filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital şi re-montată.
În paralel, la ora 19.00, în Club Casa TIFF, Tomi Malkki, aka Malakias - membru al juriului secţiunii Umbre-Scurtmetraj - îşi va lansa expoziţia "Torn and Bleeding Clay".
Seara, de la ora 21.30, spectatorii sunt aşteptaţi în spaţiul TIFF Art (Muzeul de Artă) la un film şi o dezbatere cu regizorul Florin Iepan pe temă delicată: Odessa. Documentarul, aflat încă în lucru, porneşte de la masacrul de la Odessa, din octombrie 1941, când soldaţii români au omorât circa 20.000 de evrei.
Evenimentele de joi se vor încheia cu un concert susţinut de formaţia Ţapinarii, la Casa TIFF, de la ora 22.00.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Cluj are loc până în 9 iunie, TIFF Sibiu între 19 şi 23 iunie, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.
Citeşte şi:
Ed Lachman, la TIFF: Cel mai greu în cinema este să descrii vizual lumea interioară a personajelor. Aştept să lucrez cu Cristi Puiu
Citeşte şi:
Regizorul Pálfi György: Filmele din competiţia TIFF sunt foarte bune, deliberarea va fi grea
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru