Un festival de film opreşte proiecţia filmului „Russians at War”, invocând probleme de securitate

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) a decis să oprească proiecţiile documentarului „Russians at War” din cauza unor ameninţări semnificative la adresa operaţiunilor festivalului şi a siguranţei publice, relatează The Kyiv Independent.

Urmărește
974 afișări
Imaginea articolului Un festival de film opreşte proiecţia filmului „Russians at War”, invocând probleme de securitate

Sursa foto: TIFF

Anunţul a fost făcut pe 12 septembrie, la o zi după ce TIFF a susţinut că filmul nu este „propagandă” şi că va continua să fie prezentat, în ciuda protestelor din partea comunităţii canadiano-ucrainene.

Documentarul, regizat de cineasta ruso-canadiană Anastasia Trofimova, a fost criticat pentru modul în care abordează crimele de război ruseşti şi pentru încercarea de a umaniza soldaţii ruşi, ignorând contextul invaziei din Ucraina.

TIFF a declarat că decizia de a suspenda proiecţiile a fost una „incredibil de dificilă” şi a fost luată pentru a asigura siguranţa tuturor invitaţilor, personalului şi voluntarilor festivalului.

Festivalul nu a oferit detalii despre ameninţările de securitate, însă a subliniat că a primit informaţii care indicau un risc semnificativ în zilele următoare. Într-o declaraţie separată, serviciul de poliţie din Toronto a menţionat că decizia de a suspenda proiecţiile a fost luată independent de organizatori.

Consulul general al Ucrainei la Toronto, Oleh Nikolenko, s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia TIFF de a proiecta filmul, numind-o „îngrozitoare” şi punând la îndoială naraţiunea regizoarei privind implicarea guvernului rus în producţia acestuia.

TIFF a reafirmat că susţine filmul şi că intenţionează să-l prezinte atunci când va fi sigur să facă acest lucru, continuând să promoveze discursul civil şi diversitatea de opinii în cadrul festivalului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici