Una dintre cele mai frumoase clădiri din Braşov, singura cu picturi "sgraffito", reabilitată

Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Braşovului, singura cu picturi "sgraffito" va fi reabilitată din fonduri proprii de Universitatea Transilvania. Investiţia se ridică la 3,49 milioane de lei.

Urmărește
947 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai frumoase clădiri din Braşov, singura cu picturi "sgraffito", reabilitată

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Braşov, singura cu picturi "sgraffito", reabilitată

Universitatea Transilvania din Braşov a derulat o serie de lucrări de reabilitare a spaţiilor interioare din clădirea Rectoratului, dar faţada clădirii nu a mai fost refăcută de foarte mult timp, ultima intervenţie fiind în 2008, însă doar pentru montarea iluminatului arhitectural cu sistem LED, nu şi pentru refacerea tencuielii degradate.

Conducerea Universităţii vrea ca anul acesta să reabiliteze clădirea Rectoratului, care este una dintre bijuteriile Braşovului din punct de vedere arhitectural, astfel că săptămână aceasta a fost semnat contractul de lucrări, valoarea totală a investiţiei fiind de 3,49 milioane de lei.

Potrivit rectorului Universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, lucrările vor începe în această lună şi se vor derula pe o perioadă de un an.

„După doi ani de la demararea procedurilor de obţinere a autorizaţiei de construcţie şi ulterior de achiziţionare a lucrărilor, sunt bucuros că am reuşit să finalizăm acest demers şi vom începe în această vară lucrările de restaurare a faţadei celei mai frumoase clădiri din Braşov. Chiar dacă suntem dezamăgiţi că asemenea lucrări nu sunt eligibile pentru finanţare din fondurile europene alocate exerciţiului financiar 2014-2020, universitatea a decis să acopere costurile restaurării din venituri proprii, redând astfel frumuseţea acestei clădiri unice, comunităţii academice, braşovenilor şi tuturor celor care vizitează oraşul nostru”, a declarat, pentru Mediafax, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov,

Clădirea are o arhitectură deosebită şi este un punct de atracţie pentru turişti. Impresionează prin măiestria celor care au proiectat-o, aceasta fiind construită la sfârşitul secolului al XIX-lea (arh. Peter Bartesch, 1881-1885) în stil neorenascentist cu picturi „sgraffito”, ca sediu pentru Palatul Pensiilor.

„Sgraffito” este o tehnică de pictură murală, cu destinaţie pentru decoraţiuni şi amenajări ale cadrelor ambientale. Alături de tehnica frescei şi a mozaicului, tehnica „Sgraffitto” este una din cele mai vechi tehnici murale. Astfel, după ce se va reface tencuiala, vor trebui refăcute şi picturile, ceea ce este o muncă de migală.

Clădirea unde astăzi funcţionează Rectoratul Universităţii Transilvania este formată din parter şi două etaje, fiecare cu particularităţile proprii. Astfel, la parter, structura inspiră putere, soliditate cu aspectul de construcţie din piatră şi bolte în zona ferestrelor. Registrul de la primul etaj transmite senzaţia de eleganţă, iar Etajul II, aristocraţie, cu picturile „Sgrafitto” dând impresia unor însemne heraldice sau înclinaţia spre arte frumoase.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici