"Unchiul Vania", de Andrei Şerban - o dramă rusă cu note de umor gustate de public

Personajele dramei "Unchiul Vania", de Cehov, pusă în scenă de Andrei Şerban, la Teatrul Odeon, duminică seară, au cucerit publicul prin farmecul individual, monologuri susţinute magistral şi dialoguri pline de viaţă, adresându-se direct spectatorilor în momentele conflictuale.

Urmărește
1497 afișări
Imaginea articolului "Unchiul Vania", de Andrei Şerban - o dramă rusă cu note de umor gustate de public

Regizorul Andrei Şerban (Imagine: Mediafax Foto)

În momentul în care dansul se termină, întreaga sală pare să se cutremure, se aud zgomote din tavan şi pereţi, lumina pâlpâie până se lasă de tot întunericul, iar spectatorii pot vedea pe ecranul unde este afişată mereu supratitrarea în română că urmează actul II.

Spectacolul se mută în spatele scenei, pe alte două scene aşezate una în faţa celeilalte, avându-i pe spectatori în mijloc. Pe o scenă, se arată ceea ce se petrece în interior, iar pe cealaltă, unde se află o căsuţă din lemn, acţiunea de afară, unde plouă şi unde ies pe rând Vania, urmat de doctor, apoi Helena, căreia i se alătură Sonia.

Atmosfera este tot mai sumbră, drama fiecărui personaj conturându-se tot mai mult, pregătind declanşarea conflictului.

Într-un decor de salon, profesorul îi cheamă pe toţi ceilalţi pentru a face un anunţ şi se adresează publicului când spune că a luat o decizie în ceea ce îi priveşte pe toţi. Astfel, el a decis să vândă ferma şi să se mute cu Helena în Finlanda, iar Vania îl întreabă înfuriat unde va trăi el, cu Sonia şi cu mama lui, care la rândul ei îi spune să facă aşa cum zice profesorul.

Vania, la capătul răbdării, povesteşte cum a muncit mulţi ani, alături de Sonia, care a moştenit ferma de la mama ei, şi i-au trimis toţi banii profesorului, pentru a studia şi a scrie cărţi, în timp ce el însuşi s-a ratat, când ar fi putut deveni un Schopenhauer sau un Dostoievski.

Vania părăseşte astfel scena, iar profesorul este îndemnat de ceilalţi să se ducă să se împace cu el, pentru a apărea apoi, din spatele publicului, alergând urmărit de Vania cu un pistol. Profesorul urcă din nou pe scenă, iar Vania, în mijlocul publicului, trage de mai multe ori, dar nu-l nimereşte, aşa că aruncă pistolul şi pleacă dezgustat.

Apoi va fi el cel urmărit, de doctor, pentru că a furat una dintre fiolele de morfină pe care acesta le avea. Sonia este cea care îl convinge să o dea înapoi, pentru că este dator să trăiască.

Helena pleacă cu soţul ei de la fermă, nu înainte de a-l înşela, în cele din urmă, cedând insistenţelor doctorului, care părăseşte şi el apoi ferma, lăsându-i pe Vania şi pe Sonia cu munca lor de fiecare zi - socotelile legate de proprietate.

Cei doi vor rămâne împreună şi vor continua să muncească şi să ducă o viaţă lipsită de bucurie, în speranţa îndurării pe care o vor primi de la Dumnezeu, la capătul acestei vieţi, şi aşteptând cântarea îngerilor, dintr-o altă viaţă, ce va urma. Astfel încheie Sonia spectacolul, printr-o cântare ce pare ruptă dintr-o slujbă religioasă.

Publicul, atent tot timpul la acţiunea ce se petrecea pe mai multe scene, surprins de personajele care apăreau din toate colţurile, inclusiv printre spectatori, amuzat de multe ori de replicile acestora şi impresionat de punerea în scenă, monumentală, i-a aplaudat, minute în şir pe artişti, care au ieşit de cinci ori la rampă, şi pe Andrei Şerban, care a apărut şi el, o dată, în mijlocul lor.

Spectacolul "Unchiul Vania", producţie a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, triplu premiat la gala UNITER 2008 - la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal (András Hatházi) -, a avut trei reprezentaţii la Teatrul Odeon din Bucureşti, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici