Valentin Jucan, membru CNA, solicită reanalizarea deciziei de sesizare a CC privind difuzarea în exclusivitate a unor meciuri de la EURO 2016 de către Dolce Sport

Valentin Jucan a solicitat rediscutarea deciziei CNA din şedinţa de marţi, 14 iunie, de transmitere a unei constatări/ adrese către Consiliul Concurenţei (CC) privind exclusivitatea difuzării Euro 2016 de către Dolce, potrivit ordinii de zi pentru următoarea şedinţă (din 21 iunie).

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Valentin Jucan, membru CNA, solicită reanalizarea deciziei de sesizare a CC privind difuzarea în exclusivitate a unor meciuri de la EURO 2016 de către Dolce Sport

Valentin Jucan, membru CNA, solicită reanalizarea deciziei de sesizare a CC în legătură cu difuzarea EURO 2016 de către Dolce Sport

În şedinţa din 14 iunie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Consiliul Concurenţei (CC), constatând că Dolce nu respectă condiţiile articolului 21 din Legea Audiovizualului care prevede că evenimentele importante (precum Euro 2016) pot fi difuzate în exclusivitate doar dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România.

Valentin Jucan a votat în favoarea trimiterii acestei sesizări.

Potrivit afirmaţiilor făcute în cadrul şedinţei respective, Pro TV a achiziţionat drepturile de difuzare de la UEFA pentru 23 de meciuri ale Campionatul European de Fotbal, incluzând toate meciurile echipei naţionale a României, în timp ce Dolce Sport a achiziţionat dreptul de a difuza întreaga ediţie din 2016 a Campionatului, adică toate cele 51 de meciuri.

Astfel, 28 de meciuri sunt difuzate în exclusivitate în România doar de Dolce Sport.

Lorand Turos a fost de părere că televiziunea care a achiziţionat drepturile ar trebui să transmită către 70% din populaţie – "O bună parte din români nu pot urmări, asta e concluzia". Potrivit articolului 21(1) Din Legea Audiovizualului, "Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber".

"Dacă Dolce se declară televiziune liberă la retransmisie, a doua zi cabliştii il vor prelua şi se va rezolva situaţia", a mai spus în 14 iunie Turos.

Răsvan Popescu a propus constatarea situaţiei (faptul că Dolce nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în articolul 21) şi sesizarea Consiliul Concurenţei.

Propunerea a primit votul a şase dintre cei nouă membri prezenţi Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi, inclusiv, votul lui Valentin Jucan, care a solicitat reanalizarea acestei decizii pentru şedinţa următoare.

Vasile Buda, Laura Georgescu şi Gabriel Tufeanu au votat împotriva sesizării Consiliul Concurenţei.

► De asemenea, potrivit ordinii de zi pentru şedinţa următoare (http://www.cna.ro/Ordinea-de-zi-a-sedin-ei-de-marti,7977.html), Vodafone România a notificat CNA privind furnizarea unui serviciului cu denumirea 4GTV, un serviciu media audiovizual la cerere.

► Ordinea de zi cuprinde, printre celelalte rapoarte de monitorizare a radiodifuzorilor centrali (din Bucureşti), şi emisiunea "Morning ZU", realizată de Mihai Morar şi Daniel Buzdugan la Radio ZU, ediţia din 26 mai pentru care s-au primit 48 de reclamaţii.

În emisiunea respectivă, Buzdugan şi Morar au adus ofense echipei naţionale de fotbal a Republicii Democratice Congo, prin comentarii considerate discriminatorii.

Potrivit unui articol publicat pe site-ul radioului, cei doi realizatori s-au prezentat la Ambasadei Republicii Democratice Congo în România, pe 2 iunie, pentru a prezenta "scuze personale către Republica Democratică Congo şi, în special, către echipa naţională de fotbal a acesteia, în urma derapajului profesional avut în emisiunea difuzată în dimineaţa zilei de 26.05.2016" - http://radiozu.ro/stiri/ambasada-rd-congo-a-acceptat-scuzele-radio-zu-872.

Totodată, Radio ZU a publicat pe pagina de Facebook o scrisoare adresată celor pe care cei doi realizatorii i-a dezamăgit prin afirmaţiile făcute în ediţia respectivă - https://www.facebook.com/radiozu/photos/a.387256202255.175034.62036562255/10153565165232256/

► Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei următoare vizează melodiile "Sub pielea mea" (rediscutare) şi "Acele" ale trupei Carla's Dreams, cu menţinea "autosesizare şi reclamaţii".

Pentru detalii despre videoclipurile trupei din Republica Moldova şi părerile CNA despre acestea şi despre versuri, accesaţi http://www.mediafax.ro/cultura-media/videoclipul-trupei-carla-s-dreams-sub-pielea-mea-eroina-ar-putea-fi-interzis-din-pricina-scenelor-erotice-foto-video-15264432 şi http://www.gandul.info/magazin/doua-piese-ale-trupei-carla-s-dreams-in-pericol-de-a-fi-interzise-15369102.

Ordinea de zi a şedinţei publice a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) din 21 iunie a fost publicată pe site-ul CNA, vineri, 17 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici