VIAŢĂ de VIP: Günter Grass a mărşăluit în ritmul „Tobei de tinichea” în trupele Waffen SS

Günter Grass, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori germani ai secolului XX, s-a născut la 16 octombrie 1927, la Danzig (astăzi Gdansk, Polonia).

Urmărește
2388 afișări
Imaginea articolului VIAŢĂ de VIP: Günter Grass a mărşăluit în ritmul „Tobei de tinichea” în trupele Waffen SS

VIAŢĂ de VIP: Günter Grass a mărşăluit în ritmul „Tobei de tinichea” în trupele Waffen SS

A fost implicat, alături de Heinrich Böll (1917-1985), în viaţa publică din Germania postbelică şi a fost considerat o conştiinţă a generaţiei sale. Omagiat, respectat, adulat, recompensat, admirat.

În 1999, Günter Grass a primit ceea ce toată lumea a fost de acord că i se cuvine: Premiul Nobel pentru Literatură. Critic al trecutului nazist al Germaniei, trecut pe care se străduia să-l ţină treaz în conştiinţa contemporanilor, adversar al unificării Germaniei, tocmai pentru ca noua Germanie Unită să nu redevină un pol al răului, Grass a publicat în anul 2006 un volum autobiografic – „Decojind ceapa”.

Volumul a stârnit un uriaş val de controverse şi comentarii în întreaga lume, deoarece, în cuprinsul acestuia, Grass a mărturisit că, în anul 1944 s-a înrolat voluntar în temutele trupe Waffen-SS.

Günter Grass a murit la 13 aprilie 2015, lăsând în urma sa o operă literară majoră, în cadrul căreia străluceşte cu deosebire romanul său cult – „Toba de tinichea”, şi o dilemă morală, care nu-şi va găsi niciodată răspunsul. Ambele, şi opera şi dilema, suficient de întinse şi de consistente încât să-i asigure autorului, fiecare în felul ei, posteritatea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici