Viaţa lui Ciprian Porumbescu, transpusă pe scena Teatrului Naţional

La Teatrul Naţional din Bucureşti, luni, 11 martie a avut loc eveniment cultural inedit, intitulat „Crai nou. Viaţa lui Ciprian Porumbescu”, dedicat Zilei Recunoştinţei Naţionale, un proiect-omagiu anual ce marchează personalităţile societăţii româneşti.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Viaţa lui Ciprian Porumbescu, transpusă pe scena Teatrului Naţional

Viaţa lui Ciprian Porumbescu, transpusă pe scena Teatrului Naţional

Evenimentul a reunit o expoziţie şi un spectacol de teatru despre viaţa compozitorului, producţie, în regia Ruxandrei Bălaşu, pe un scenariu semnat de Şerban Fleancu şi Ruxandra Bălaşu, şi o scenografie a Ileanei Zirra. Invitata de onoare a evenimentului a fost strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu, doamna Scholz Cionca Stanca Emilia care s-a adresat publicului prezent, înainte de premiera spectacolului.

„Eu am fost crescută de bunica mea, fiica Mărioarei Porumbescu, care de la început mi-a inoculat datoria să mă ocup cum pot de moştenirea lui. E interesant că Ciprian creează mituri. Fiind un personaj care a avut carismă în timpul vieţii, încât cei care l-au cunoscut au început să şi născocească poveşti despre el. Nu avem multe documente, dar avem relatări şi amintiri din multe locuri.

Acum, ar trebui să ne preocupăm de scrierile lui şi de viaţa lui cea adevărată. Nu există încă o bibliografie completă a compoziţiilor lui şi e păcat. Nu se cântă decât două sau trei compoziţii de ale lui şi el a scris mai mult de 250. Acest lucru ar trebui să ne preocupe acum”, a declarat Scholz Cionca Stanca Emilia, strănepoata compozitorului stabilită în München, Germania.



Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au vrut să trăiască această emoţie. Invitaţii, oameni de cultură, medici renumiţi, profesori şi oficiali ai statului, au fost extrem de impresionaţi de povestea vieţii compozitorului român, jucată cu mult talent de actorii: Emilian Mârnea, care l-a interetat pe Ciprian Porumbescu, Maria Alexievici, în rolul Mărioarei Porumescu, Mihai Căpăţînă, Radu Mateucă, Alexandra Stroe, Nicoleta Moscalenco şi Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său memorabil în filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, care, de această dată, l-a interpretat pe Iraclie Porumescu, tatăl compozitorului.

Evenimentul a constituit un prilej de a înfiinţa grupul cultural numit „Noua Arboroasa”, pentru păstrarea memoriei compozitorului Ciprian Porumbescu. Numele grupului este o reeditare a societăţii studenţeşti „Arboroasa”, condusă de Ciprian Porumbescu în perioada studeţiei de la Cernăuţi, desfiinţată abuziv de imperiul habsburgic. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici