- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (17.02.2017, 20:25)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Premieră în lumea culturii: Scriitorul Marcel Proust, pe pelicula unui film din anul 1904. Descoperirea epocală a unui profesor canadian
Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.
Urmărește
1947 afișări
VIDEO Premieră în lumea culturii: Scriitorul Marcel Proust, pe pelicula unui film din anul 1904. Descoperirea epocală a unui profesor canadian (Imagine: openculture.com)
Descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Paris (Arhiva Bois-d’Arcy), filmul alb-negru, mut, numărul 41453, se intitulează „Filmul familiei Greffulhe: Căsătoria lui d’Armand de Guiche şi Elaine Greffulhe” şi nu are un realizator cunoscut.
Montajul surprinde invitaţii la o nuntă, printre aceştia numărându-se şi un bărbat cam la 30 de ani cu o mustaţă îngrijită, purtând melon şi un costum formal gri, coborând scările neînsoţit, deşi mare parte dintre invitaţi sunt cupluri, relatează The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Profesorul de la Universitatea Laval din Quebec, Jean-Pierre Sirois-Trahan, consideră că respectivul film ar putea conţine singurul film existent în care apare scriitorul francez.
Sirois-Trahan afirmă că filmul reprezintă căsătoria dintre Élaine Greffulhe, fiica Contesei de Greffulhe, care era una dintre cele mai apropiate prietene ale lui Proust şi principala sursă de inspiraţie pentru personajul Oriane de Guermantes din „À La Recherche du Temps Perdu”.
În studiul său publicat în revista franceză, „Revue d’études proustiennes”, profesorul Jean-Pierre Sirois-Trahan arată că monajul alb-negru a fost înregistrat pe 14 noiembrie, 1904 (cu nouă ani înainte, Proust îşi publica primul său volum din romanul-fluviu, „À la recherche du temps perdu/ În căutarea timpului pierdut”). Imaginile îl surprind pe Proust coborând scările la nunta cuplului de aristocraţi.
Luc Fraisse, directorul „Revue d’études proustiennes”, nu are niciun soi de îndoială că filmul în reprezintă pe Proust.
“Pentru că ştim fiecare detaliu din viaţa lui Proust, cunoaştem din mai multe surse că în decursul acelor ani purta melon şi costum gri perlat...Este emoţionant să fim primii care l-am văzut pe Proust...deşi ar fi fost mult mai bine dacă cobora treptele mai încet! Se va vedea mai bine când vom încetini filmul”, a declarat Fraisse pentru Le Point.
Profesorul Jean-Yves Tadié de la Sorbona, un alt specialist în opera lui Proust, a declarat că este încântat: “Mereu am crezut că îl vom vedea într-un film. Chipul său ascuţit, felul său de a se îmbrăca, totul corespunde imaginii sale şi pare a fi convingător. Această descoperire este extrem de emoţionantă, cu atât mai mult cu cât Proust a avut mereu o relaţie ambiguă cu imaginile care se mişcă. E uimitor că nimeni nu s-a gândit să îl caute pe Proust în arhivele de film ale familiei Greffulhe. Asta demonstrează că noi descoperiri sunt încă posibile, chiar şi legate de un autor care, ar părea că a fost studiat în cele mai mici detalii”, a declarat Tadié pentru Le Point.
Proust a murit in 1922 la vârsta de 51 de ani. Cea mai cunoscută operă a sa, „În căutarea timpului pierdut”, a fost publicată în şapte părţi între 1913-1927.
Cu toate acestea, Sirois-Trahan este prudent în descoperirea sa. “Totul ne indică că acesta ar putea fi Proust,” a spus acesta adăugând: “Nu există nicio dovadă absolută că acesta este într-adevăr Proust. În orice caz, este un document valoros despre universul din În căutarea timpului pierdut.”
În respectivul montaj, scriitorul Marcel Proust poate fi văzut la secunda 37-28. Este îmbrăcat mai puţin formal decât celelalte personaje surprinde, (în gri-perlat, nu în negru), aristocraţi diverşi fiind prezenţi la ceremonie.
Citeşte şi: Filmul "Ana, mon amour", regizat de Călin Peter Netzer, proiecţie de gală vineri seară, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin
Citeşte şi: TEATRU/Omul în derivă. De la ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” la ”Alcool”
Citeşte şi: Biletele pentru concertele-eveniment din cadrul Festivalului Enescu s-au epuizat în câteva secunde
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe