- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.06.2012, 13:26)
- Departamentul Life , Madalina Cerban , Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vlad Enăchescu explică cum a cedat Televiziunea Română o parte din drepturile pentru Euro 2012. "TVR a deschis discuţia despre un parteneriat"
Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, spune că TVR a deschis discuţia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituţii, fiind prea important ca să fie semnat de el, soţia lui sau Cosmin Cernat.
Urmărește
1508 afișări
Directorul Dolce Sport explică cum a cedat Televiziunea Română o parte din drepturile pentru Euro 2012. Vlad Enăchescu: TVR a deschis discuţia despre un parteneriat
Vlad Enăchescu prezintă într-o scrisoare remisă vineri MEDIAFAX o poziţie personală privind aspectele care au fost scrise în presă în ultimele zile referitoare la sublicenţierea drepturilor pentru Euro 2012.
El spune că a asistat în ultimele zile la "un adevărat asediu mediatic". "Numele meu şi al soţiei mele au fost discreditate şi, pe alocuri, chiar terfelite în fel şi chip, totul pornind de la o declaraţie halucinantă şi falsă a domnului Burtea Sorin, angajat TVR şi, mai nou, reprezentant al angajaţilor în CA al SRTV", spune Enăchescu, precizând că intenţionează să se adreseze şi instanţei în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse, pe baza unor speculaţii şi a unor afirmaţii fără dovadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Vlad Enăchescu se referă la faptul că Sorin Burtea a declarat pentru mai multe publicaţii că şeful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o în urmă cu două luni pe fina lui Daniela Enăchescu (soţia directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu, n.r.), fără concurs, redactor-şef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat în contact direct cu Dolce Sport.
Potrivit lui Enăchescu, în cei doi ani de când face parte din echipa Dolce Sport, interesul său fost acela de a achiziţiona competiţii sportive importante, fie exclusive, fie în parteneriat. El dă ca exemple Cupa României, Liga Campionilor 2012-2015 (DigiSport), Euro 2012, JO 2012 şi CM 2014 (TVR), Liga 1 (Antena) 2012-2014.
"Contractul cu TVR a fost semnat în noiembrie 2011, după un an de negocieri şi include şi alte competiţii de mai mică anvergură. TVR este cea care a deschis discuţia despre un parteneriat şi tot TVR a publicat pe site-ul instituţiei, pentru o perioadă de 30 de zile (conform rigorilor EBU - European Broadcasting Union, n.r., pe care dl Burtea Sorin şi alţii din CA SRTV ar trebui să le cunoască), lista cu evenimentele sportive pe care dorea să le sublicenţieze la acel moment. O menţiune foarte importantă pe care doresc să o fac este că, la acea vreme, redactor-şef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara", spune Vlad Enăchescu.
El precizează că toate discuţiile pe marginea contractului TVR - Romtelecom au fost transparente şi, din informaţiile pe care le deţine, TVR a purtat discuţii cu mai multe trusturi/ televiziuni, iar singura televiziune care a făcut o ofertă concretă a fost Dolce Sport. "S-a stabilit o comisie de negociere a contractului, din partea SRTV făcând parte Andi Vilara, Dan Radu, director programe SRTV, şi Alexandru Lăzescu, PDG. Niciodată, soţia mea, Daniela Enăchescu, nu a participat la o discuţie pe marginea acestui contract. Nici nu avea cum să facă acest lucru pentru că, aşa cum vă spuneam, contractul TVR - Romtelecom a fost semnat în noiembrie 2011, iar numirea ei ca redactor-şef al Departamentului Sport a fost făcută în martie 2012. Adică la 4 luni după parafarea înţelegerii", explică Vlad Enăchescu.
El precizează că numirea Danielei Enăchescu are caracter temporar (fostul redactor şef, Sorin Stoian, a ales o carieră în străinatate) şi a fost aprobată de conducerea SRTV cu o durată determinată, iar conform regulamentelor SRTV pentru interimat nu este nevoie de concurs.
"Este cel puţin hilar să îşi imagineze cineva că un contract de o asemenea importanţă poate să fie semnat la nivelul Cernat-Enăchescu. Ambele părţi, Televiziunea Română şi Dolce Sport, au nevoie de aprobări din partea consiliilor de administraţie, comitetului director etc, precum şi de analize de business. Aceste aprobări există, iar două instituţii de nivelul SRTV şi Romtelecom nu puteau încheia «pe genunchi» un asemenea acord. Mai mult decât atât, vă pot spune că modul în care TVR şi Dolce Sport au împărţit spre difuzare partidele de la Euro 2012 a fost propus şi aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicenţia nimic, fără acordul scris al EBU şi UEFA", spune Vlad Enăchescu.
El mai afirmă că parteneriatul TVR - Romtelcom include mai multe competiţii, cu drepturi şi obligaţii de fiecare parte. "Preţul de achiziţie pentru fiecare dintre aceste competiţii este confidenţial, aşa cum este normal, făcând parte dintr-un contract comercial între două instituţii. Pot afirma însă că suma totală a contractului este alta decât cea vehiculată în media şi că este 100% aliniată la valoarea de piaţă a anului 2011, anul în care s-a semnat înţelegerea TVR - Romtelecom. Piaţa drepturilor de televiziune a suferit ajustări semnificative în ultimii ani şi cred că domnii Burtea Sorin şi Niţulescu Cristian (membru în CA-ul demis al TVR, n.r.) ar putea să verifice singuri ceea ce spun, aruncând o privire asupra preţului plătit de TVR pentru ultimele 3 sezoane de UCL şi, totodată, oferta nou făcută, pentru aceeaşi competiţie. Diferenţele sunt enorme şi asta tocmai pentru că acum valoarea drepturilor TV a scăzut considerabil faţă de anii 2008-2009", mai spune Vlad Enăchescu.
Reacţia lui Vlad Enăchescu vine după ce Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro.
Potrivit ProSport, contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor către Dolce Sport a încins milioane de oameni, care nu mai au acces la o treime din partide, între care unele de top, ca Italia - Spania şi Franţa - Anglia. 12 meciuri din faza grupelor sunt transmise în exclusivitate de Dolce, în timp ce sferturile, semifinalele şi finala sunt difuzate simultan de TVR şi Dolce, mai scrie publicaţia.
"TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Niţulescu
Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în aceşti bani intră şi 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, şi meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Niţulescu.
Pe de altă parte, conform contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", spune Niţulescu.
El mai spune că acest contract de sublicenţiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administraţie al TVR să-l fi văzut. "Doar preşedintele (fostul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către preşedinte şi premier. Din punctul meu de vedere, o treabă penală. Mi se pare jaf", susţine Cristian Niţulescu.
Pe de altă parte, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, Vlad Enăchescu, directorul general al Diviziei Dolce Sport, a trimis TVR, pe 23 noiembrie 2010, o "ofertă neangajantă", în care spunea că Dolce Sport intenţionează să achiziţioneze drepturile de transmitere în direct/ înregistrat/ delay/ reluare pentru anumite competiţii sportive, pentru care Societatea Română de Televiziune a achiziţionat drepturile de difuzare pe teritoriul României. Oferta neangajantă pentru achiziţionarea drepturilor menţionate era în valoare de aproximativ 9 milioane euro, această valoare totală urmând a fi împărţită în funcţie de importanţa competiţiei, de ţările participante şi de numărul de ore/ meciuri ale fiecărui eveniment în parte, se mai spune în document, în care se precizează şi că oferta neangajantă "va face obiectul aprobării de către Consiliul de Administraţie al Romtelecom, aprobare ce reprezenta o condiţie preliminară pentru începerea negocierii termenilor şi condiţiilor contractuale referitoare la competiţii".
În documentul transmis TVR se mai spunea: "Folosind experienţa contractului trecut, intenţionăm să transmitem în direct cele mai importante şi interesante evenimente din cadrul Jocurilor Olimpice. Pentru competiţiile la care sunt calificaţi şi sportivi români, precum şi pentru toate celelalte evenimente transmise în direct de TVR, transmisia se va face simultan pe unul dintre canalele TVR şi unul dintre canalele Dolce".
Potrivit documentului, pentru Jocurile Olimpice - Londra 2012, valoarea ofertei neangajante a Dolce Sport era de 1.750.000 euro, pentru Campionatul European de fotbal - 8 iunie/ 2 iulie 2012 Polonia & Ucraina - 1.500.000 de euro, Campionatul mondial de fotbal - iunie/iulie 2014 Brazilia - 1.750.000 de euro, meciurile de calificare ale echipei Romaniei la campionatul European din 2012 - 200.000 euro, Champions League - 2011/2012 - 3.000.000 euro, Cupa Confederaţiilor - iunie 2013, Brazilia - 250.000 euro sau 500.000 euro pentru cesiunea exclusivă a întregii competiţii, Campionatele europene de handbal Feminin 3-16 decembrie 2012 Olanda, 9-21 decembrie 2014 şi Masculin 17-19 ianuarie 2012 - Germania & Franţa, 14-26 ianuarie 2014 - Danemarca - 100.000 Euro, Campionatele europene de atletism, campionatul european indoor, 2011, Paris - 10.000 euro, Campionatele europene de gimnastică - 4-10 aprilie 2011, Berlin, şi 7-13 mai 2012, Bruxelles - 125.000 euro, Campionatele europene de polo 2012 Eindhoven - 50.000 euro, Campionatele europene şi mondiale de nataţie C.M. 15-31 iulie 2011 Shanghai şi 2013 Barcelona - 75.000 euro, Campionatele europene şi mondiale de patinaj artistic (CE 2011 Berna, 2012 Sheffield, 2013 Zagreb; CM 2011 Tokyo, 2012 Nisa, 2013 Londra) - 100.000 euro.
Pe de altă parte, Alexandru Lăzescu - care a fost demis marţi de Parlament - a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut "cu bucurie" sublicenţierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 către Dolce Sport, televiziunea deţinută de Romtelecom. "Am avut discuţii cu principalii posibili interesaţi, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică", a spus el.
"Din cele 12 meciuri sublicenţiate, patru se desfăşurau oricum în acelaşi timp. Am făcut-o ca să mai micşorăm povara TVR. Până acum au intrat în TVR 1,5 milioane de euro. Am făcut economii de peste jumătate de milion de euro la cheltuielile legate de transmisie", a spus Lăzescu, subliniind că sublicenţierea nu s-au făcut prin nicio firmă "tampon", ci direct cu Romtelecom. "Totul s-a făcut extrem de transparent. Am încercat să obţinem un acord cât mai bun, am făcut cu bună credinţă din dorinţa de a aduce beneficii televiziunii", a spus Lăzescu.
Televiziunea Română are datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.
Marţi, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe