Reacţia jurnalistei vine la scurt timp după ce, marţi, o altă prezentatoare RT, Abby Martin, a spus că „intervenţia Rusiei în Crimeea este o greşeală„. Liz Wahl, care lucrează la studioul din Washington al RT America, a anunţat, miercuri, că îşi dă demisia, din cauza felului în care postul prezintă acţiunile preşedintelui Putin, în Crimeea. Ea a acuzat reţeaua pentru care lucra că muşamalizează intervenţia militară rusească în Ucraina, relatează The Guardian.
Jurnalista s-a abătut de la programul obişnuit, anunţând că se confruntă cu „încercări de ordin etic şi moral”. Liz Wahl a spus că bunicii ei sunt imigranţi maghiari, care şi-au părăsit ţara natală „pentru a scăpa din calea forţelor sovietice”, în timpul revoluţiei din 1956, că este fiica unui veteran şi soţia unui medic la o bază militară şi că nu mai poate face parte dintr-o reţea care „muşamalizează acţiunile lui Putin”. Prezentatoarea şi-a încheiat mesajul spunând că este mândră să fie americană, crede „în răspândirea adevărului” şi demisionează. Wahl îşi arătase deja susţinerea pentru Abby Martin pe reţeaua de socializare Twitter, pe care a numit-o „My girl”, (n.r. fata mea, prietena mea).
RT este un post de televiziune fondat în 2005 şi finanţat din bugetul federal al Rusiei, prin Agenţia Federală de Presă şi Comunicare în Masă. Canalul emite în limba engleză, în arabă, spaniolă şi în rusă şi este printre cele mai urmărite canale străine de ştiri în multe ţări, în Statele Unite fiind depăşit doar de BBC World News, spre exemplu. RT a fost deseori criticat pentru tenta pro-rusă pe care o au programele difuzate. În cazul crizei din Crimeea, spre exemplu, televiziunea a susţinut punctul de vedere al Kremlinului, spunând că peninsula nu este ocupată, ci păzită de grupuri de autoapărare locale, spre deosebire de presa occidentală, care a anunţat prezenţa unor trupe alcătuite din soldaţi ruşi, în Ucraina.
Postul de televiziune a emis, astăzi, un comunicat, în care o acuză pe Liz Wahl că a urmat „exemplul tentant” al lui Abby Martin, care a făcut senzaţie peste noapte. RT insistă însă asupra diferenţei dintre afirmaţiile lui Martin, care sunt opinii personale rostite în timpul propriului talk-show, şi acţiunile lui Wahl. Postul încheie spunând că atunci când un jurnalist „nu este de acord cu politica editorială a organizaţiei pentru care lucrează, îşi adresează nemulţumirile editorului, iar dacă acestea nu pot fi rezolvate, demisionează ca un profesionist. Atunci când cineva transformă o decizie personală într-un spectacol public însă, nu este vorba decâat despre un truc de autopromovare„.