Wikipedia dă în judecată NSA şi Departamentul Justiţiei al SUA pentru supravegherea site-ului

Fundaţia nonprofit din spatele enciclopediei Wikipedia dă în judecată Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi Departamentul Justiţiei pentru supravegherea în masă a traficului pe Internet a site-ului, relatează DPA.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Wikipedia dă în judecată NSA şi Departamentul Justiţiei al SUA pentru supravegherea site-ului

Cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Supravegherea erodează promisiunea iniţială a unui Internet ca spaţiu deschis pentru colaborare şi experimentare şi ca un loc eliberat de frică", a declarat marţi Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, citat într-un comunicat.

Wikimedia Foundation acuză NSA şi Guvernul american de colectarea în masă a datelor online între reţele din Statele Unite, pe care o încălcare a drepturilor constituţionale la viaţă privată şi libertate de exprimare.

Procesul vizează un amendament din 2008 al legii spionajului (Foreign Intelligence Surveillance Act) care permite colectarea "incindentală" a comunicaţiilor cetăţenilor americani, dacă are loc atunci când sunt vizate comunicaţii ale unor străini despre care se crede că trăiesc în afara graniţelor americane.

NSA are interdicţia să vizeze în mod deliberat comunicaţiile americanilor fără un mandat în acest sens.

Amploarea programele de supraveghere NSA a fost dezvăluită în 2013 de către Edward Snowden. Apărătorii acestora susţin că programele sunt necesare în depistarea unor potenţiali terorişti.

Avocaţi de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) au depus plângerea din partea Wikimedia Foundation. Printre pările din proces se mai află Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) şi Asociaţia naţională americană a avocaţilor pentru cauze penale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici