10 previziuni controversate: în 2017 Brexit devine Bremain, iar China depăşeşte estimările de creştere
Anul 2017 ar putea fi cel în care China depăşeşte prognozele de creştere, Brexitul se transformă în Bremain, peso-ul mexican o ia în sus iar băncile italiene se dovedesc a fi cea mai performantă clasă de active de capitaluri proprii.
10 previziuni controversate: în 2017 Brexit devine Bremain, iar China depăşeşte estimările de creştere
Scenariile fac parte din cele 10 previziuni scandaloase pe care banca de investiţii Saxo Bank le publică în fiecare decembrie. Previziunile controversate nu trebuie considerate ca fiind perspectiva oficială a Saxo Bank asupra pieţei, ci reprezintă mai degrabă evenimente şi mişcări ale pieţei ce sunt considerate excepţionale şi au un mare potenţial de a deranja opiniile majorităţii, precizează un comunicat al instituţiei.
"După un an în care realitatea a depăşit chiar şi cele mai improbabile posibilităţi – cu surpriza Brexit şi rezultatul alegerilor din SUA – tema comună pentru Previziunile Controversate pentru 2017 este aceea că vremurile grele necesită decizii pe măsură. Având în vedere că schimbarea are mereu loc în vremuri de criză, 2017 ar putea fi ca un semnal de alarmă când se va putea observa o adevărată abatere de la modul în care se fac afacerile de obicei, atât în ce priveşte expansionismul băncii centrale, cât şi cu privire la politicile de austeritate ale guvernului ce au caracterizat criza de după 2009”, spune Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank.
Cele 10 previziuni scandaloase pentru 2017 sunt:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
PIB-ul Chinei se umflă la 8%, iar SHCOMP ajunge la 5000
China înţelege că a ajuns la capătul drumului pentru faza de creştere a producţiei şi infrastructurii şi, printr-un program masiv de stimulente prin politici fiscale şi monetare, deschide pieţele de capital pentru a face cu succes tranziţia către o creştere determinată de consum. Acest lucru are ca rezultat o creştere de 8% în 2017, revitalizarea datorându-se creşterii din sectorul serviciilor. Euforia generată de creşterea determinată de consumul privat duce la dublarea Shanghai Composite Index faţă de nivelul din 2016, depăşind 5000.
Un Fed disperat ia exemplul Băncii Japoniei pentru a readuce obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani la 1,5%
Pe măsură ce dolarul SUA şi dobânzile americane cresc într-un mod din ce în ce mai dureros în 2017, politica fiscală determinată de testosteron a noului preşedinte al SUA face ca randamentele SUA pe 10 ani să ajungă la 3%, ceea ce cauzează panică în piaţă. Aflată la buza prăpastiei, Rezerva Federală copiază controlul curbei randamentului de la Banca Japoniei, aducând randamentul guvernamental pe 10 ani la 1,5%, dar, dintr-o perspectivă diferită, introducând de fapt QE4 (relaxarea cantitativă 4) sau QE la infinit. Acest lucru, la rândul său, determină lichidarea capitalurilor proprii globale şi a pieţelor de obligaţiuni, ducând la cele mai mari câştiguri pentru pieţele de obligaţiuni din ultimii şapte ani. Vocile critice se pierd în strigătele de bucurie ale încă unei redresări alimentate de banca centrală.
Rata nerambursării pentru randament mare depăşeşte 25%
Având în vedere că rata medie a nerambursării pe termen lung pentru obligaţiunile cu randament mare este la 3,77%, sărind, pe parcursul recesiunilor din SUA din 1990, 2000 şi 2009 la 16%, 10% şi 12%, respectiv, în 2017 ratele de nerambursare ajung la 25%. Pe măsură ce atingem limitele intervenţiei din partea băncii centrale, guvernele din toată lumea fac mişcări în direcţia stimulentelor fiscale, ducând la o creştere a dobânzilor (de exemplu, Japonia), adâncind, astfel, dramatic curba randamentului. Pe măsură ce trilioane de obligaţiuni corporative au de suferit, problema este exacerbată de o îndepărtare de fondurile de obligaţiuni, de spread-uri care se măresc, făcând imposibilă refinanţarea datoriei cu grad scăzut. Având în vedere că ratele nerambursării ajung la 25%, actorii corporativi ineficienţi nu mai sunt viabili, permiţând o alocare mai eficientă a capitalului.
Brexit nu mai are loc pentru că Marea Britanie rămâne (Bremain)
Revolta populistă globală, observată pe ambele maluri ale Atlanticului, obligă conducerea UE să adopte o poziţie mai cooperantă faţă de Marea Britanie. Pe măsură ce negocierile evoluează, UE face concesii cheie legate de imigraţie şi drepturi de activare în altă ţară pentru companiile britanice care oferă servicii financiare, iar în momentul în care Articolul 50 va fi invocat şi adus în faţa Parlamentului, acesta va fi refuzat în favoarea noului acord. Marea Britanie este menţinută pe orbita UE, Banca Angliei creşte dobânda la 0,5%, iar EUR/GBP se prăbuşeşte la 0.7300 – invocând simbolismul anului 1973, atunci când Marea Britanie a intrat în EEC.
Doctorul cupru răceşte
Cuprul a fost una dintre mărfurile câştigătoare în urma alegerilor din SUA; totuşi în 2017 piaţa începe să-şi dea seama că nou preşedinte se va lupta să livreze investiţiile promise, iar creşterea prognozată pentru cererea în cazul cuprului nu se va materializa. În faţa unei nemulţumiri din ce în ce mai mari pe plan local, preşedintele Trump dă mai tare volumul protecţionismului, introducând bariere comerciale care vor aduce numai necazuri pieţelor emergente, dar şi Europei. Creşterea globală începe să scadă în timp ce cererea Chinei pentru metale industriale arată ca şi cum aceasta s-a mişcat către o creştere bazată pe consum. În momentul în care cuprul HG trece peste de linia de tendinţă de suport, întorcându-se în 2002, la 2 dolari/lb, barierele se deschid şi un val de vânzări speculative va duce la o scădere a cuprului la minimul din timpul crizei financiare din 2009, la 1,25 dolari/lb.
Câştiguri imense pentru Bitcoin, pe măsură ce criptovalutele cresc
Pe parcursul mandatului preşedintelui Trump, cheltuielile fiscale americane cresc deficitul de buget al SUA de la 600 de miliarde de dolari la 1,2-1,8 mii de miliade de dolari. Aceasta face ca creşterea în SUA şi inflaţia să crească până la cer, forţând rezerva Federală să accelereze creşterea, iar dolarul american atinge noi vârfuri. Acest lucru crează un efect de domino în pieţele emergente, mai ales în China, care va începe să caute alternative la sistemul banilor fiat dominat de dolarul american şi încrederea sa excesivă în politica monetară americană. Asta duce la o popularitate în creştere a alternativelor criptovalutare, iar Bitcoin beneficiază cel mai mult. Pe măsură ce sistemele bancare şi statele suverane Rusia şi China se îndreaptă către acceptarea Bitcoin ca o alternativă parţială la USD, Bitcoin îşi triplează valoarea, de la actualul nivel de 700 dolari la 2100 dolari.
Reforma din sistemul de sănătate american declanşează panica în acest sector
Cheltuielile din sistemul de sănătate se află la aproximativ 17% din PIB în comparaţie cu media la nivel mondial de 10%, iar o parte din ce în ce mai mare a populaţiei americane nu-şi poate plăti facturile medicale. Mobilizarea iniţială a acţiunilor medicale după victoria lui Trump se disipă repede în 2017, căci investitorii îşi dau seama că administraţia nu va aplica un tratament uşor sistemului sanitar, lansând în schimb reforme masive pentru sistemul de sănătate neproductiv şi scump din SUA. ETF-ul fondului SPDF al Sectorului de Sănătate scade 50% la 35 de dolari, închizând cea mai spectaculoasă piaţă în creştere în rândul capitalurilor proprii americane de la criza financiară încoace.
În ciuda lui Trump, peso-ul mexican ia avânt, mai ales faţă de CAD
Piaţa a supraestimat în mod drastic intenţia reală a lui Donald Trump sau chiar capacitatea de a fi mai strict în ce priveşte comerţul cu Mexic, permiţând peso-ului care nu o ducea prea bine să crească. Între timp, Canada are de suferit căci dobânzile mai mari au iniţiat o criză a creditelor pe piaţa imobiliară. Băncile canadiene cedează la presiune, forţând Banca Canadei să intre în modul de relaxare cantitativă şi să injecteze capital în sistemul financiar. În plus, CAD subperformează, căci Canada se bucură mult mai puţin de redresarea creşterii americane decât în trecut din cauza golirii de multă vreme a bazei de producţie a Canadei, transformată în vid de globalizare şi ani de valută excesiv de puternică. CADMXN se corectează până la 30% de la vârfurile din 2016.
Băncile italiene sunt cel mai performant activ în capitaluri proprii
Băncile germane sunt prinse în spirala dobânzilor negative şi a curbelor de randament plate şi nu pot accesa pieţele de capital. În cadrul UE, salvarea unei bănci germane înseamnă, inevitabil, salvarea unei bănci UE, iar acest lucru vine chiar la momentul potrivit pentru băncile italiene care sunt împovărate de credite neperformante şi de o economie locală în stagnare. Noua garanţie permite sistemului bancar să recapitalizeze şi se stabileşte o Bancă Europeană de Creanţe Incerte pentru a curăţa bilanţul din eurozonă şi pentru a pune din nou în funcţiune mecanismul creditelor bancare. Acţiunile băncilor italiene se redresează cu peste 100%.
UE stimulează creşterea prin euro-obligaţiuni mutuale
Confruntate cu succesul partidelor populiste în Europa şi cu victoria dramatică a partidului de extremă dreapta a lui Geert Wilders în Olanda, partidele politice tradiţionale încep să se îndepărteze de politicile de austeritate şi favorizează, în schimb, politici keynesiene lansate de preşedintele Roosevelt după criza din 1929. UE lansează un plan de stimulente pe şase ani de 630 de miliarde de EUR susţinut de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, însă, pentru a evita diluare ce a rezulta din creşterea importurilor, liderii UE anunţă emiterea obligaţiunilor UE, la început îndreptate către 1.000 de miliarde de euro în investiţii în infrastructură, întărirea integrării regiunii şi aducerea fluxurilor de capital în UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO