- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile FP au scăzut cu 2,3% şi au atins un nou preţ minim de la listare, deşi bursa a crescut
Bursa a crescut joi cu 0,69%, însă acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut, cu 2,28%, pentru a şaptea şedinţă consecutiv, şi au atins un nou minim de la listare, în condiţiile în care oferta a depăşit cererea de peste trei ori.
În ultimele şapte sesiuni, preţul acţiunilor FP a scăzut cumulat cu 7,9%.
Presiunea la vânzare a fost mai vizibilă de luni, când cotaţia a început să se apropie de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu. Nivelul a fost depăşit marţi.
În şedinţa de joi, cel mai redus preţ, de 0,5775 lei, a fost atins în jurul orei 16:00, în cadrul a două tranzacţii cu 60.000 de acţiuni şi, respectiv, cu 200 de titluri. Cotaţia minimă a fost cu 2,61% sub preţul de miercuri.
La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5795 lei, preţ în scădere cu 2,28%. Cu aceste titluri au fost realizate pe piaţa principală tranzacţii de 29,1 milioane lei, prin multe operaţiuni cu volume reduse.
Totodată, cu acţiunile FP a fost realizată o tranzacţie specială în valoare de 5,8 milioane lei. Astfel, titlurile Fondului au avut un rulaj de 35 milioane lei (8,2 milioane euro), valoarea reprezentând 80% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro).
Directorul general al Confident Invest, Nicolae Gherguş, crede că până la jumătatea anului acţiunile Fondului Proprietatea ar putea fi tranzacţionate la preţuri între 0,55 - 0,65 lei/titlu, întrucât va fi presiune la vânzare din partea celor care au fost despăgubiţi prin aceste acţiuni.
Totodată, el ia în considerare preţul la care s-au tranzacţioant acţiunile FP în ultimul an pe piaţa "gri", de 0,4-0,5 lei, dar şi un "premiu de lichiditate" datorat listării la bursă.
"FP are specific un free-float variabil, are un anumit tip de acţionar mic cu expectaţii majore de la listarea la bursă, prin prisma căreia mulţi aşteptau ca preţul să atingă valoarea nominală şi mai are un administrator de excepţie, dar care cu siguranţă nu poate să facă minuni în primii trei ani de la preluarea mandatului. Însă până la urmă din perspectiva investitorului la bursă FP este o companie ca oricare alta, dependentă în bună măsură de acţiunile Petrom şi de alte câteva companii, mare parte din ele nelistatate şi mult mai rău decât acest fapt, aflate în proprietatea statului român", a declarat Gherguş pentru MEDIAFAX.
El crede în primul semestru volumul de acţiuni FP tranzacţionat zilnic va fi de aproximativ 0,5% din titlurile care nu sunt în portofoliul statului.
Spre deosebire de titlurile Fondului, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,68%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,65%.
Pe de altă parte, titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,29% sub nivelul de miercuri.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 0,34%.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro), a fost cu 9% mai redusă decât valoarea cumulată a transferurilor de miercuri, de 47,9 milioane lei (11,2 milioane euro).
Unii investitorii au vizat încă din primele minute titlurile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul cu 15%, maximul admis pentru cele mai multe acţiuni de la BVB. Astfel, preţul a urcat la 0,2346 lei şi au rămas la acest nivel până la închidere. Operaţiunile cu acţiunile combinatului chimic au cumulat, însă, 397.000 de lei.
Brokerii nu au o explicaţie pentru creşterea înregistrată de aceste titluri, întrucât compania nu a anunţat niciun eveniment care să determine un interes atât de ridicat.
"Personal am obosit să mai urmăresc Olchim şi cu atât mai puţin să fac aprecieri asupra evoluţiei acţiunilor sau a fundamentelor companiei. Pentru majoritatea brokerilor din generaţia mea, de când s-a listat pe bursă Oltchim este compania cu cele mai frumoase bugete şi promisiuni şi printre cele mai dezamăgitoare rezultate financiare", a comentat Gherguş.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO