Acţiunile FP şi-au temperat corecţia la închidere, la 0,3%, şi au revenit la preţul de 0,5 lei

Bursa a scăzut cu 0,72%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi-au temperat corecţia la 0,3% chiar la final şi au revenit la preţul de 0,5 lei, după ce în a doua parte a zilei au atins cel mai redus nivel de la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 10,79%.

Urmărește
5 afișări

Unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea încă din primele minute, anticipând că odată cu intrarea unor noi pachete de titluri în piaţă preţul va continua să scadă şi ulterior vor cumpăra la cotaţii mai mici. De la reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP şi până vineri, din contul Ministerului Finanţelor Publice au fost transferate pachete reprezentând 2,15% din titlurile Fondului.

Cea mai redusă cotaţie a acţiunilor FP a fost atinsă de două ori, respectiv la orele 13:53 şi la 15:46, când titlurile erau în scădere cu 0,8%, la 0,4975 lei. Acesta a fost, totodată, şi cel mai redus preţ înregistrat vreodată la bursă de acţiunile Fondului. Anterior, cel mai mic preţ a fost de 0,499 lei/acţiune şi a fost consemnat în 8 mai.

Chiar la închidere unele ordine de cumpărare au reuşit să tempereze corecţia titlurilor FP, astfel că ultimele operaţiuni au fost realizate la 0,5 lei, preţ cu 0,3% sub ultima cotaţie de luni.

Preţurile în scădere i-au convins pe unii investitori să intre mai vizibil la tranzacţionare, astfel că volumul de acţiuni transferate a fost de peste trei ori mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă. Astfel, acţiunile Fondului Proprietatea au condus detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 19,3 milioane lei.

Cele mai mari pachete de titluri au fost transferate între orele 15:46 şi 16:15.

"În cazul FP acţiunea a doi factori complementari duce la o depreciere a cotaţiei, anume starea incertă de pe pieţele internaţionale şi reluarea procesului de conversie", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

În încercarea de a tempera un derapaj dur al preţului după reluarea conversiilor, Fondul Proprietatea a început încă din urmă cu două săptămâni programul de răscumpărare de acţiuni proprii.

Majoritatea brokerilor spun că FP încearcă prin aceste tranzacţii să diminueze din presiunea pe vânzare, însă atrag atenţia că Fondul dispune de o sumă de bani relativ redusă, astfel că nu poate să ţină constant preţul peste nivelul de 0,5 lei/titlu, în jurul căruia a intrat la cumpărare. Fondul dispune de 120 milioane lei pentru programul de răscumpărare.

La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,93%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, înregistra un recul de 0,73%.

Corecţia indicilor a fost amplificată de acţiunile BRD (BRD), care au scăzut cu 2,74%, după ce luni au avansat cu 1,4%, fiind printre puţinele care au încheiat în creştere. Corecţia a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 7,3 milioane lei. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate doar în a doua parte a şedinţei. Ultimul transfer a fost realizat la 14,2 lei.

Cu titlurile băncii a fost realizat şi un deal, de 969.000 de lei, la preţul de 14,25 lei, în scădere cu 2,4%.

"BRD are de suferit din cauza dificultăţilor întâmpinate în mediul bancar românesc, rezultatele din primul trimestru fiind elocvente în acest sens, deoarece nu au reuşit să fie la fel de performante ca în anii trecuţi. Totuşi îmbunătăţirea economiei româneşti va avea un impact pozitiv şi asupra evoluţie financiare a BRD, sentimentul putând să se îmbunătăţească în a doua parte a anului", a mai spus Chişu.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,33% sub nivelul de luni.

Corecţii uşoare au consemnat şi acţiunile companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a încheiat ziua în scădere cu 0,45%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,7 milioane lei (8,4 milioane euro), valoare cu 76% peste rulajul de luni, de 19,7 milioane lei (4,7 milioane euro).

Acţiunile Oltchim au continuat marţi să evolueze contrar liniei generale a pieţei şi au urcat cu 10,79%, după ce la deschidere au avansat aproape cu 15%, speculatorii reacţionând la achiziţiile realizate luni de cei mai importanţi doi acţionari minoritari ai companiei, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi compania germană PCC SE.

PCC a cumpărat luni un pachet reprezentând 0,86% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii a preluat un volum mic de titluri. PCC şi Carlson Ventures International au participaţii apropiate, de aproximativ 14%.

Ultima tranzacţie cu acţiunile Oltchim a fost efectuată la 0,801 lei, iar operaţiunile au cumulat aproape 1,2 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9% şi recuperau, astfel, o parte din corecţiile înregistrate luni, când au căzut cu aproximativ 2% sub presiunea temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro. Bursele din Rusia şi Ungaria consemnau cele mai vizibile variaţii din Europa Centrală şi de Est, avansând cu 1,9% şi, respectiv, cu 2,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici