Agenţia S&P menţine ratingul pentru România

  • Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul de ţară al României
  • Decizia reprezintă un vot de încredere pentru investitorii care se uită la Româna ca destinaţie de investiţie
  • Analiştii S&P cred că economia va scădea cu 5,5% în 2020
Urmărește
4430 afișări
Imaginea articolului Agenţia S&P menţine ratingul pentru România

Zi de foc pentru România. Agenţia de rating S&P dă o notă economiei româneşti

ACTUALIZARE 00.00: 

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut în această noapte. Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României.

”Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se arată în raportul S&P.

Guvernul analizează decizia de majorare a punctului de pensie cu 40% din luna septembrie. Cei 5 milioane de pensionari ar urma să aibă pensii mai mari, în ciuda faptului că economia şi, implicit bugetul de stat, au fost puternic lovite de criză.

Totodată, analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9% în 2020.

ACTUALIZARE 23.20. Agenţia S&P menţine ratingul pentru România

Agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolirează poziţia bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document.

Ratingul României ar putea scădea în următoarele situaţii: 

  • Dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum şi în absenţa consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică şi externă
  • Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potenţial negative asupra balanţelor publice şi private

---

ŞTIREA INIŢIALĂ

Este ziua în care aflăm dacă rămânem sau nu în cărţi pentru investitori. Agenţia de rating S&P decide dacă păstrează sau nu ratingul de ţară. Deocamdată economia românească reprezintă un mediu bun pentru business.

„Dacă ne referim la criza de sănătate care are influenţe si în zona economică, pe măsură ce efectele crizei se amplifică, putem să ne aşteptăm la semnale şi în economia României. Şi mă refer aici la companii care ar putea, cel puţin pe termen scurt, să-şi revizuiască intenţiile de investiţii. Aş pune acest lucru şi în contextul în care, pentru finalul săptămânii aşteptăm să vedem care va fi decizia S&P referitor la rating-ul de ţară al României”, susţine Mihaela Mitroi, consultant financiar.

O retrogradare a României ar însemna începutul unei crize serioase pentru economie.

„O eventuală retrogradare în categoria Junk ar însemna începutul unei crize serioase pentru că vom avea dificultăţi în a ne finanţa deficitul bugetar. Nu vreau să mă antepronunţ in privinţa rating-ului, rămâne de văzut ce decizie se va lua vineri şi vom analiza ulterior”, este de părere Mihaela Mitroi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici