- Home
- Economic
- PARIS, (31.08.2015, 15:58)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AIE: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în cinci ani
Costul de producere a electricităţii din surse regenerabile, precum cea solară şi eoliană, a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, dar a crescut în cazul celei obţinute din gaze naturale, cărbune şi combustibil nuclear, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează Bloomberg.
Urmărește
483 afișări
AIE: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în cinci ani (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
În raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agenţie se arată că pentru producerea unui megawatt oră de energie utilizând gaze, cărbune şi combustibil nuclear costul este de 100 de dolari în 2015, comparativ cu circa 200 de dolari în cazul energiei solare, care a scăzut însă de la 500 de dolari în 2010.
Costurile iau în calcul investiţiile, carburanţii şi întreţinerea instalaţiilor şi variază semnificativ între ţări şi centralele energetice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Concluziile AIE au venit în condiţiile în care peste 190 de state intenţionează ca în decembrie să încheie un nou acord, la Paris, pentru limitarea emisiilor generate de combustibilii fosili.
Producţia de energie din carburanţi fosili, inclusiv din cărbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel încât deciziile referitoare la sursele de obţinere a electricităţii vor juca un rol esenţial în reducerea poluării care influenţează schimbările climatice.
Costurile medii ale generării electricităţii din gaze şi cărbune au crescut pe parcursul celor cinci ani analizaţi.
În cazul energiei atomice, costurile au stagnat, contrazicând argumentele referitoare la creşterea acestor costuri la nivel global.
În baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de ţări, studiul conchide că nu există cea mai ieftină tehnologie în orice circumstanţe, costurile depinzând în mare măsură de disponibilitatea resurselor, costurile forţei de muncă şi reglementările locale.
În Europa, guvernele au stabilit ţinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi pentru prpducerea de energie din surse regenerabile, cum sunt cea solară şi eoliană.
Marea Britanie urmează să ia o decizie finală referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare, în timp ce Germania a crescut generarea energiei din cărbune, cel mai poluant carburant fosil, în urma închiderii centralor atomice, după dezastrul de la Fukushima, în Japonia.
Citeşte şi: Asociaţie: Guvernul "atacă brutal" energia eoliană, care este supusă unei "cvasi-naţionalizări"
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe