- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul SUA: Nu veţi atrage investiţii dacă nu liberalizaţi complet piaţa de energie
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, a declarat miercuri că România nu va putea atrage investiţii în sectorul energetic dacă piaţa nu va fi complet liberalizată, iar singurul mod de a determina companiile străine să vină în România este privatizarea.
Ambasadorul SUA: Nu veţi atrage investiţii dacă nu liberalizaţi complet piaţa de energie (Imagine:Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Nu puteţi atrage investiţii în energie dacă nu vă liberalizaţi piaţa, cred că aveţi o astfel de obligaţie şi faţă de UE, trebuie să mergeţi înainte cu asta. Trebuie să privatizaţi, cred că aşa trebuie să vă gândiţi să faceţi", a afirmat Gittenstein prezent la un seminar cu tema dezvoltării energetice în Europa.
În România companiile şi populaţia plătesc tarife diferite pentru energie şi gaze.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, preţurile la energie şi gaze vor fi liberalizate etapizat până în 2013 în cazul companiilor şi până în 2015 în cazul populaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent la seminat, a afirmat că sectorul energetic trebuie să fie transparent şi predictibil, însă modul cum se tranzacţionează energia electrică în România prin OPCOM este "depăşit şi închis".
"Modul cum se tranzacţionează energia în România este depăşit, închis, un cvasimonopol de stat, prin Ministerul Economiei şi o companie de stat. Este timpul să ne punem întrebarea dacă nu este cazul unei burse regionale de energie?", a spus Geoană.
OPCOM este o filială a Transelectrica, deţinută de Ministerul Economiei. Ideea creării unei burse regionale de energie este vehiculată la nivel guvernamental de câţiva ani, fără vreun rezultat până în prezent.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, prezent la seminar, a precizat că instituţia pe care o reprezintă va continua privatizările pe care le-a început.
"Încercăm să atragem cât mai multe companii, nu avem decât să învăţăm de la polonezi, care au făcut o treabă extraordinar de bună. (...) Interesul companiilor americane este foarte mare în sectorul energetic românesc, nu este lună să nu avem discuţii cu trei-patru companii cu interese clare aici. Noi avem toată deschiderea pentru companiile din SUA şi pentru cele europene", a adăugat Borbely.
Ambasadorul Gittenstein a plecat din sală în timpul discursului secretarului de stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO