- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AmCham susţine reducerea CAS ca masură de creştere a numărului de locuri de muncă
Reprezentanții Camerei de Comerț Americană în România (AmCham) susţin reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, în vederea creşterii numărului de locuri de muncă, menţionând că doar îmbunătăţirea legislației muncii nu este suficientă în acest sens.
"Creşterea numărului de angajaţi nu ţine doar de îmbunătăţirea codului muncii, ci şi de gradul de impozitare a forţei de muncă care este cel mai mare din Uniunea Europeană. În acelaşi timp gradul de colectare a asigurărilor sociale este foarte mic. Reducerea contribuţiilor este necesară pentru că va duce la scoaterea la suprafaţă a slujbelor din economia gri, o parte din angajatori sunt descurajaţi de acest nivel mare al contribuţiilor", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ionuţ Simion, vicepreşedinte al AmCham România.
Pe de altă parte, Simion a arătat că nu contează atât de mult nivelul contribuţiilor, ci mai ales beneficiile pe care le primeşti în contrapartidă pentru aceste plăţi, respectiv calitatea serviciilor asigurate de stat, în sfera sănătăţii şi asistenţei sociale.
Reprezentantul AmCham susţine de asemenea că reducerea CAS va afecta bugetul de stat doar pe termen scurt.
"Reducerea CAS nu va afecta bugetul de stat pentru că măsura va duce la creşterea gradului de colectare. Când CAS a fost mic, veniturile la buget au fost mai mari. Reducerea cu 2-3-5 puncte va afecta veniturile bugetare, dar pe termen lung, dacă va fi realizată şi modernizarea sistemului de colectare, lucrurile se vor echilibra", a precizat Simion.
Preşedintele AmCham, Alexandra Gătej, a arătat că diferenţele de abordare dintre mediul de afaceri şi guvernanţi vine din faptul că oamenii de afaceri gândesc pe termen mediu şi lung, iar autorităţile pe termen scurt.
"Mediul de afaceri gândeşte pe termen lung şi aplică strategiile pe termen scurt şi mediu pentru rezultate pe termen lung. Guvernaţii gândesc pe termen scurt. Dacă s-ar face planuri multianuale s-ar reflecta gândirea pe termen mediu-lung. Reducerea CAS este un exemplu în acest sens. În plus, reducerea CAS este un factor strategic. Dacă până în 2008 modelul de creştere economică s-a bazat pe consum şi pe unele pieţe speculative, noul model economic trebuie să se bazeze pe producţie, pe export, pe valoare adăugată", a adăugat Gătej.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.