- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.03.2023, 21:09)
- Miruna Diaconu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 miliarde de lei prin trimiterea coletelor
ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 mld. lei prin trimiterea coletelor cu plată ramburs şi care nu şi-au declarat veniturile.
Urmărește
8458 afișări
Companiile de curierat sunt obligate de la 1 ianuarie 2023 să raporteze la ANAF, lunar, toate coletele cu plată ramburs.
În primele trei luni de la intrarea in vigoare a legii, circa 17 milioane de colete au fost trimise cu plata ramburs, în valoare totală de 5 mld. lei
Doar din datele unei companii de curierat, ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 mld. lei prin trimiterea coletelor cu plată ramburs şi care nu şi-au declarat veniturile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Datele raportate de către companiile de curierat la ANAF arată că peste o treime din valoarea coletelor ramburs trimise în primele trei luni din acest an, în valoare totală de 5 mld. lei, a fost încasată de persoane care nu şi-au declarat veniturile, notează ZF.
Astfel, Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF, spune că, din datele de la o singură companie de curierat, au fost identificate 22.000 de persoane care au trimis colete cu plată ramburs în valoare de 1,8 miliarde lei şi nu şi-au declarat veniturile.
„Am identificat, doar din datele trimise de către o companie de curierat, 22.000 de persoane fizice care au trimis colete cu plată ramburs, în valoare totală de 1,8 miliarde lei, şi nu au depus nicio declaraţie fiscală pentru acei bani“, spune Teodor Alexandru Georgescu, în cadrul conferinţei Courier & Postal Services Forum 2023.
De la 1 ianuarie 2023, companiile de curierat sunt obligate prin lege să raporteze la ANAF toate datele despre coletele cu plată ramburs. Raportarea a fost făcută începând cu data de 1 ianuarie pentru serviciile prestate în decembrie 2022 de către companiile de curierat. Astfel, în primele trei luni de raportare, ANAF a înregistrat circa 17 milioane de colete trimise cu plată ramburs, iar valoarea totală a acestora a fost de 5 miliarde lei. Cu toate acestea, doar 23 de companii au raportat, fiind şi cele care au cea mai mare cotă din piaţă, însă sectorul de curierat numără 2.000 de companii în total.
„Încă suntem departe de a avea o imagine completă a fenomenului. Toate firmele sunt obligate să depună această declaraţie, fie că fac sau nu trimiteri cu plata ramburs. Scopul nostru este să creăm un mediu concurenţial cât mai corect. Companiile care nu au depus declaraţia vor primi notificări pentru a se conforma“, explică Georgescu.
ANAF va începe verificările, iar pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei va fi iniţiată verificarea documentară, un control care se face la sediul ANAF, potrivit şefului Antifraudă, pentru ca ulterior să se emită decizia de impunere la finalul controlului. „Celelalte persoane, care au sume încasate de sub 500.000 lei, vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma, vor urma controale“, spune Georgescu.
Legea privind raportarea de către companiile de curierat a coletelor trimise cu plată ramburs vine pentru a reduce evaziunea fiscală şi a creşte nivelul încasării taxelor. Astfel, Teodor Alexandru Georgescu afirmă că nu toate persoanele vor fi verificate, instituţia se uită, în primul rând, la activităţile comerciale.
„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială“, precizează el.
Comerţul online din România are un factor diferenţiator faţă de celelalte pieţe europene, spune Georgescu, anume plata ramburs, mai ales în numerar. „Acest lucru a încurajat unii parteneri ai companiilor de curierat să nu se conformeze din punct de vedere fiscal.“
De asemenea, mai multe nereguli au fost sesizate odată cu aceste raportări. Mai exact, şeful Antifraudă susţine că există clienţi ai companiilor de curierat care au preferat să lucreze în numele altor persoane, chiar şi în spatele indentităţilor unor persoane decedate.
„S-au identificat anumite elemente de identităţi furate practicate de către clienţii companiilor de curierat. Preferă să lucreze în numele altei persoane pentrua fi mai greu de identificat. Au fost identificaţi. Au fost identificate şi persoane decedate în numele cărora erau efectuate operaţiuni.“
Mai mult, Teodor Alexandru Georgescu precizează că o singură persoană a avut încasări de 44 milioane lei din vânzarea cosmeticelor, potrivit datelor ANAF.
Legea vine pentru a creşte nivelul de TVA colectat, însă pentru gestionarea unui volum foarte mare de date colectate de la companiile de curierat, instituţia are nevoie urgentă de digitalizare, iar Teodor Alexandru Georgescu spune că ANAF lucrează la o aplicaţie care va face o selecţie automată a persoanelor care nu se conformează legilor în vigoare.
„Urmează să o finalizăm, va fi gata în cel mai scurt timp“, spune Georgescu, fără să menţioneze o dată exactă la care aplicaţia va fi finalizată.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe