- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analist Fitch: România va respecta până la alegeri programul cu FMI şi UE
România va respecta, până la alegeri, programul convenit cu FMI şi UE, inclusiv ţintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economică a guvernului format după alegeri, afirmă analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, după demisia premierului Emil Boc.
Analist Fitch: România va respecta până la alegeri programul cu FMI şi UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Pe termen scurt, până la alegeri, scenariul de bază al Fitch rămâne că România va urma programul convenit cu FMI şi UE, inclusiv ţintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss pentru MEDIAFAX.
În opinia sa, este probabil ca noul guvern să nu devieze de la programul cu FMI şi UE, iar criteriile de performanţă vor fi îndeplinite.
România rămâne însă expusă la riscurile provenite din zona euro, care limitează spaţiul de manevră al guvernului, în pofida unor evoluţii favorabile precum succesul recentei vânzări de obligaţiuni şi încetinirea inflaţiei, a spus Kiss.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
El a adăugat că cel mai mare risc este legat de politica economică a guvernului rezultat după alegeri.
"Cea mai mare incertitudine rămâne ce politică economică va urma guvernul format după alegeri", a avertizat analistul Fitch.
În privinţa calificativului de ţară al României, Kiss a explicat că ratingurile suverane au în general un orizont pe termen mediu şi în acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a îmbunătăţit ratingul României în iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, ca urmare a progreselor în combaterea efectelor crizei financiare, evidenţiate de revenirea creşterii economice în teritoriu pozitiv, de evoluţia bună a exporturilor, precum şi de reducerea deficitului de cont curent şi a celui bugetar.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni, pentru Reuters, că Fondul se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc.
Analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank, consideră la rândul său că depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de creştere a costurilor de finanţare ale României, atât timp cât va exista continuitate în privinţa cooperării cu FMI şi Comisia Europeană şi a consolidării fiscale.
Premierul Emil Boc a depus luni mandatul Guvernului la Preşedinţie şi Parlament.
Preşedintele Traian Băsescu a luat act, luni, de demisia lui Boc din funcţia de premier şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, până la formarea noului guvern.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO