- Home
- Economic
- LONDRA, (09.11.2011, 19:24)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: După ce a pierdut bătălia pentru Grecia, UE trebuie să lupte acum pentru Italia
Pieţele financiare semnalează destul de clar că încercările zonei euro de a izola Grecia şi de a opri contagiunea crizei datoriilor suverane la alte economii, mai importante, au eşuat.
Urmărește
1259 afișări
ANALIZĂ: După ce a pierdut bătălia pentru Grecia, UE trebuie să lupte acum pentru Italia (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Preocuparea la Berlin, Bruxelles şi Paris nu mai este îngrijorarea privind soarta Greciei, care este aproape pierdută, şi nici chiar în legătură cu Irlanda sau Portugalia, ţări care au primit, de asemenea, ajutor financiar extern.
În schimb, liderii europeni trebuie să oprească extinderea crizei de la Italia, a opta mare economie a lumii, la Franţa, a doua economie din zona euro. Cu 1.900 miliarde de euro, Italia are cea de-a treia mare datorie la nivel global.
"Într-un fel, Grecia, Portugalia şi Irlanda au reprezentat faze secundare. Cu Italia trecem la evenimentul principal. Nu se poate ca Italia să poată derula în acest context refinanţările masive pe care le are programate în următoarele săptămâni", a spus Ken Courtis, manager de investiţii şi fost vicepreşedinte al Goldman Sachs Asia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Criza s-a extins din Grecia, în pofida ajutoarelor financiare, reducerii datoriilor şi promisiunilor liderilor zonei euro.
Datoria Italiei devine nesustenabilă, deşi Silvio Berlusconi a anunţat că va demisiona
Randamentele obligaţiunilor Italiei au depăşit, miercuri, 7%, chiar dacă premierul Silvio Berlusconi, considerat vinovat pentru impasul politic din Italia, şi-a luat angajamentul de a demisiona.
Randamentele de peste 7% semnalează că datoria unei ţări devine nesustenabilă din cauza dobânzilor prea mari. La acest nivel al randamentelor, Portugalia şi Irlanda au avut nevoie de ajutoare financiare externe.
"Singura instituţie care poate contracara o pierdere colectivă de încredere la o asemenea scară este BCE. Dacă BCE nu stă în spatele Italiei declarând că este gata să folosească resurse nelimitate să stopeze panica pieţelor financiare, atunci Franţa ar deveni următoarea ţară care va cădea victimă crizei datoriilor", a declarat Nicholas Spiro, director la compania de consultanţă Spiro Sovereign Strategy.
Randamentele obligaţiunilor Franţei se îndepărtează de cele ale statelor considerate sigure din zona euro şi se apropie de randamentele ţărilor de la periferia uniunii monetare. Astfel, randamentul obligaţiunilor franceze se situa miercuri la 3,2%, aproape dublu faţă de cel al titlurilor germane.
Italia este un simbol, una din cele şase ţări care au pus bazele Uniunii Europene. De asemenea, Italia a fost considerată frecvent de Franţa ca partener pentru a contrabalansa influenţa blocului nordic, condus de Germania.
Dacă Italia ar fi abandonată de zona euro, Franţa ar pierde din influenţă faţă de Germania în luarea deciziilor la nivel european.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul