- Home
- Economic
- LONDRA, (09.11.2011, 19:24)
- Marius Oncu ,
ANALIZĂ: După ce a pierdut bătălia pentru Grecia, UE trebuie să lupte acum pentru Italia
Pieţele financiare semnalează destul de clar că încercările zonei euro de a izola Grecia şi de a opri contagiunea crizei datoriilor suverane la alte economii, mai importante, au eşuat.
Urmărește
1260 afișări
ANALIZĂ: După ce a pierdut bătălia pentru Grecia, UE trebuie să lupte acum pentru Italia (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Preocuparea la Berlin, Bruxelles şi Paris nu mai este îngrijorarea privind soarta Greciei, care este aproape pierdută, şi nici chiar în legătură cu Irlanda sau Portugalia, ţări care au primit, de asemenea, ajutor financiar extern.
În schimb, liderii europeni trebuie să oprească extinderea crizei de la Italia, a opta mare economie a lumii, la Franţa, a doua economie din zona euro. Cu 1.900 miliarde de euro, Italia are cea de-a treia mare datorie la nivel global.
"Într-un fel, Grecia, Portugalia şi Irlanda au reprezentat faze secundare. Cu Italia trecem la evenimentul principal. Nu se poate ca Italia să poată derula în acest context refinanţările masive pe care le are programate în următoarele săptămâni", a spus Ken Courtis, manager de investiţii şi fost vicepreşedinte al Goldman Sachs Asia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
Criza s-a extins din Grecia, în pofida ajutoarelor financiare, reducerii datoriilor şi promisiunilor liderilor zonei euro.
Datoria Italiei devine nesustenabilă, deşi Silvio Berlusconi a anunţat că va demisiona
Randamentele obligaţiunilor Italiei au depăşit, miercuri, 7%, chiar dacă premierul Silvio Berlusconi, considerat vinovat pentru impasul politic din Italia, şi-a luat angajamentul de a demisiona.
Randamentele de peste 7% semnalează că datoria unei ţări devine nesustenabilă din cauza dobânzilor prea mari. La acest nivel al randamentelor, Portugalia şi Irlanda au avut nevoie de ajutoare financiare externe.
"Singura instituţie care poate contracara o pierdere colectivă de încredere la o asemenea scară este BCE. Dacă BCE nu stă în spatele Italiei declarând că este gata să folosească resurse nelimitate să stopeze panica pieţelor financiare, atunci Franţa ar deveni următoarea ţară care va cădea victimă crizei datoriilor", a declarat Nicholas Spiro, director la compania de consultanţă Spiro Sovereign Strategy.
Randamentele obligaţiunilor Franţei se îndepărtează de cele ale statelor considerate sigure din zona euro şi se apropie de randamentele ţărilor de la periferia uniunii monetare. Astfel, randamentul obligaţiunilor franceze se situa miercuri la 3,2%, aproape dublu faţă de cel al titlurilor germane.
Italia este un simbol, una din cele şase ţări care au pus bazele Uniunii Europene. De asemenea, Italia a fost considerată frecvent de Franţa ca partener pentru a contrabalansa influenţa blocului nordic, condus de Germania.
Dacă Italia ar fi abandonată de zona euro, Franţa ar pierde din influenţă faţă de Germania în luarea deciziilor la nivel european.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
-
astăzi, 16:28
Grindeanu: Din 7 secretari de stat am propus să avem 4. Nu fac reduceri ca să fiu aplaudat