- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.08.2016, 11:49)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 25.000 de români aveau în primul semestru din 2016 depozite care depăşesc pragul de 100.000 de euro
Un număr de 24.919 persoane fizice aveau la sfârşitul primului semestru depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 24,7 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), conform celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB).
Urmărește
874 afișări
Aproape 25.000 de români aveau în primul semestru din 2016 depozite care depăşesc pragul de 100.000 de euro (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafon a crescut în primele şase luni ale anului cu 1.989, iar valoarea sumelor economisite aferente s-a majorat cu 2,2 miliarde de lei.
În cazul companiilor, numărul deponenţilor peste plafon a coborât la finele lunii iunie la 19.314, în scădere cu 981 faţă de anul trecut, iar valoarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro a scăzut la 64,5 mld. lei, comparativ cu nivelul de 67,3 mld. lei la finele anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Cumulat, sunt 47.849 persoane fizice şi juridice cu economisiri peste 100.000 de euro, valoarea totală a depozitelor care depăşesc acest nivel fiind de 89,3 mld. lei (aproape 20 mld. euro).
Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, în echivalent lei, indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit (de exemplu, în stare de dificultate sau de insolvenţă), iar riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat de către client. Termenul de plată a compensaţiilor este de 7 zile lucrătoare, de trei ori mai scurt faţă de fostul termen.
Pentru acea parte din depozit care depăşeşte 100.000 euro, deponenţii beneficiază de un tratament preferenţial, creanţele acestora având un rang superior.
La 30 iunie 2016, FGDB garanta depozite de 221,2 mld. lei, în creştere cu aproape 50 mld. lei faţă de aceeaşi dată a anului precedent datorită, în principal, extinderii sferei de cuprindere a deponenţilor garantaţi la sfârşitul anului 2015.
Sfera de garantare a FGDB cuprindea, la 30 iunie 2016, peste trei sferturi din valoarea totală a depozitelor la cele 29 de instituţii de credit autorizate în România de către BNR.
Depozitele acoperite de FGDB la 30 iunie 2016 au însumat 152 mld. lei, cu peste 12 mld. lei peste nivelul de la 30 iunie 2015.
În ultimii ani ritmul de creştere a depozitelor a încetinit în contextul scăderii treptate a dobânzilor. Recentele ajustări ale dobânzilor au venit şi în contextul programului de relaxare monetară derulat de BNR.
Citeşte şi: BNR răspunde acuzaţiilor privind politica de salarizare şi cea monetară: ”Nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false"
Citeşte şi: Cum a ajuns un antrenor de box, care a studiat filosofia la Universitatea Sorbona din Paris, unul dintre cei mai cunoscuţi parfumieri ai lumii - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Ministrul Agriculturii Achim Irimescu: ”Cercetarea este în colaps! Îi anulăm datoria de 200 milioane şi o reorganizăm!”
Citeşte şi: Franţa adoptă noua lege a muncii, una dintre cele mai controversate din ultima perioadă: simplifică procedura de concediere şi creşte numărul de ore muncite cu salariul minim
Citeşte şi: ANALIZĂ Oraşe făcute pe datorie: zeci de proiecte din fonduri nerambursabile, denunţate de finanţatori
Citeşte şi: Daniel Dăianu, membru în Consiliul de administraţie al BNR: Este o "naivitate" să se afirme că ieşirea Marii Britanii din UE ar ajuta România
Citeşte şi: Mii de muncitori străini care lucrează în Arabia Saudită nu şi-au primit salariile de luni de zile
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe