- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.08.2016, 11:49)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 25.000 de români aveau în primul semestru din 2016 depozite care depăşesc pragul de 100.000 de euro
Un număr de 24.919 persoane fizice aveau la sfârşitul primului semestru depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 24,7 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), conform celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB).
Urmărește
874 afișări
Aproape 25.000 de români aveau în primul semestru din 2016 depozite care depăşesc pragul de 100.000 de euro (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafon a crescut în primele şase luni ale anului cu 1.989, iar valoarea sumelor economisite aferente s-a majorat cu 2,2 miliarde de lei.
În cazul companiilor, numărul deponenţilor peste plafon a coborât la finele lunii iunie la 19.314, în scădere cu 981 faţă de anul trecut, iar valoarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro a scăzut la 64,5 mld. lei, comparativ cu nivelul de 67,3 mld. lei la finele anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cumulat, sunt 47.849 persoane fizice şi juridice cu economisiri peste 100.000 de euro, valoarea totală a depozitelor care depăşesc acest nivel fiind de 89,3 mld. lei (aproape 20 mld. euro).
Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, în echivalent lei, indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit (de exemplu, în stare de dificultate sau de insolvenţă), iar riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat de către client. Termenul de plată a compensaţiilor este de 7 zile lucrătoare, de trei ori mai scurt faţă de fostul termen.
Pentru acea parte din depozit care depăşeşte 100.000 euro, deponenţii beneficiază de un tratament preferenţial, creanţele acestora având un rang superior.
La 30 iunie 2016, FGDB garanta depozite de 221,2 mld. lei, în creştere cu aproape 50 mld. lei faţă de aceeaşi dată a anului precedent datorită, în principal, extinderii sferei de cuprindere a deponenţilor garantaţi la sfârşitul anului 2015.
Sfera de garantare a FGDB cuprindea, la 30 iunie 2016, peste trei sferturi din valoarea totală a depozitelor la cele 29 de instituţii de credit autorizate în România de către BNR.
Depozitele acoperite de FGDB la 30 iunie 2016 au însumat 152 mld. lei, cu peste 12 mld. lei peste nivelul de la 30 iunie 2015.
În ultimii ani ritmul de creştere a depozitelor a încetinit în contextul scăderii treptate a dobânzilor. Recentele ajustări ale dobânzilor au venit şi în contextul programului de relaxare monetară derulat de BNR.
Citeşte şi: BNR răspunde acuzaţiilor privind politica de salarizare şi cea monetară: ”Nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false"
Citeşte şi: Cum a ajuns un antrenor de box, care a studiat filosofia la Universitatea Sorbona din Paris, unul dintre cei mai cunoscuţi parfumieri ai lumii - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Ministrul Agriculturii Achim Irimescu: ”Cercetarea este în colaps! Îi anulăm datoria de 200 milioane şi o reorganizăm!”
Citeşte şi: Franţa adoptă noua lege a muncii, una dintre cele mai controversate din ultima perioadă: simplifică procedura de concediere şi creşte numărul de ore muncite cu salariul minim
Citeşte şi: ANALIZĂ Oraşe făcute pe datorie: zeci de proiecte din fonduri nerambursabile, denunţate de finanţatori
Citeşte şi: Daniel Dăianu, membru în Consiliul de administraţie al BNR: Este o "naivitate" să se afirme că ieşirea Marii Britanii din UE ar ajuta România
Citeşte şi: Mii de muncitori străini care lucrează în Arabia Saudită nu şi-au primit salariile de luni de zile
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36