- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.07.2017, 15:18)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF a publicat spre consultare publică noile norme RCA. Bonusul este de 50%-100%, iar malusul, de 110%-200%
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat marţi, spre consultare publică, normele de aplicare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, în care sunt prevăzuţi şi coeficienţii de bonus (50%-100%), respectiv de malus (110%-200%) aferenţi tarifelor.
Urmărește
2201 afișări
Pentru a se asigura punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, proiectul de normă elaborat de către ASF şi supus consultării publice vizează în principal următoarele aspecte:
- definirea anumitor noţiuni de bază în textul normei;
- reglementarea anumitor aspecte tehnice care intră în aria de competenţă a ASF;
- reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;
- formatul poliţei de asigurare;
- reglementarea condiţiilor şi criteriilor de autorizare şi practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;
- criteriile de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente utilizate în calculul tarifului de primă;
- asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat;
- modalitatea de avizare şi înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;
- reglementarea modalităţii de constatare, evaluare, stabilire şi plată a despăgubirilor;
- modalitatea de decontare directă;
- reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;
- facilităţi şi penalităţi aplicabile asiguraţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Proiectul de normă are în vedere reglementarea anumitor aspecte noi prevăzute în cuprinsul Legii nr. 132/2017 cum ar fi:
1. Introducerea noţiunii de tarif de referinţă, reprezentând tariful orientativ ce se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF. Tariful urmează a fi publicat de către ASF.
2. Introducerea noţiunii de "asigurat cu risc ridicat", acesta reprezentând persoana care pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puţin trei asigurători RCA ofertează un tarif de prima de "N" ori mai mare decât tariful de referinţa. Factorul "N" este stabilit de către Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cu aprobarea ASF.
3. Asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia cu 30 zile înainte de încetare. Modalitatea de reînnoire a contractului RCA se stabileşte prin reglementari ale ASF.
4. Menţionarea în cuprinsul legii a principiului de acordare a despăgubirii pe baza acoperirii costurilor de readucere a vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat.
5. Stabilirea despăgubirii pe baza costurilor de reparaţie ale vehiculelor, valoarea de reparaţie fiind reglementată prin lege ca fiind cea stabilită prin utilizarea sistemelor specializate de evaluare sau prin documente emise în condiţiile legii în care unitatea reparatoare auto îşi poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afişată.
Proiectul de normă are totodată în vedere punerea în acord cu anumite modificări ale legislaţiei primare, care privesc:
1. Aplicarea sistemului bonus-malus, criteriile de aplicare fiind cele stabilite de către ASF şi prevăzute în legislaţia secundară.
2. Modificarea condiţiilor de certificare a personalului care efectuează constatarea daunelor.
3. Modificarea reglementărilor ce privesc modul de stabilire în amiabil a despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii acestora. Acestea urmează a fi stabilite pe baza punctajului comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti şi prevăzut într-un ordin comun emis de către Ministerul Sănătăţii şi ASF.
4. Modificarea prevederilor privind suspendarea contractului RCA, măsură ce poate fi aplicată pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, ASF şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Citeşte şi: Tranzacţie majoră în industria română: Daewoo vinde Şantierul Naval din Mangalia. Suma ar putea ajunge la 70 mil. dolari
Citeşte şi: O treime din companii prezintă riscul de a intra în insolvenţă, în cazul unei noi crize economice
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Tranzacţie majoră: Daewoo vinde Şantierul Naval din Mangalia. Suma ar putea ajunge la 70 mil. dolari/ Statul român: Nu există nicio informaţie referitoare la o eventuală vânzare a pachetului majoritar de acţiuni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe