Austriecii se roagă de bănci să-i scape de datoriile în franci. Băncile n-au milă

Michael Kiener era hotărât să-şi cumpere prima sa locuinţă în oraşul Marchtrenk din Upper, Austria folosind un credit ipotecar de 131.000 de euro cu o rată de 900 de euro pe lună. A primit însă un sfat, unul rău.

Urmărește
951 afișări
Imaginea articolului Austriecii se roagă de bănci să-i scape de datoriile în franci. Băncile n-au milă

Austriecii se roagă de bănci să-i scape de datoriile în franci. Băncile n-au milă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2008 un consilier financiar inde­pen­dent l-a convins pe comerciantul de computere să contracteze un credit ipotecar în franci elveţieni de la banca austriacă Sparkasse Oberoesterreich deoarece ratele de dobândă erau mai mici pentru moneda elveţiană. Consilierul l-a mai convins pe Kiener să plătească dobânda într-un fond de investiţii cu promisiunea că profitul obţinut de acolo va micşora principalul împrumutului. Ratele s-au redus astfel la 575 de euro, scrie Bloomberg.

Planul s-a prăbuşit când francul a explodat, iar fondul de investiţii a dat faliment, lăsându-l pe Kiener după şapte ani cu pier­deri de cel puţin 30.000 de euro. „Într-o zi i-am spus consi­lie­ru­lui meu ban­car că «pe contul meu nu mai sunt decât numere roşii»”, spune aus­­tri­acul din aparta­men­tul său de 93 de metri pătraţi, pe care l-a vândut recent pentru a limita “de­zastrul” financiar. Tot ce am câştigat s-a dus pe plata datoriei.

Sute de mii de debitori austrieci se regăsesc în exem­plul lui Kie­ner. Aproxi­ma­tiv 150.000 de credite pentru lo­cuinţe denominate în franci şi yeni  - 17% din totalul creditelor ipotecare - sunt încă active. Majoritatea lor sunt legate de fonduri care investesc în orice, de la acţiuni la poliţe de asigurări de viaţă. „Nu este un capitol glorios în istoria industriei bancare austriece“, a explicat Helmut Ettl, copreşedinte al autorităţii austriece de reglementare bancară, Finanzmarktaufsicht.

Citeşte mai multe despre problemele austriecilor care s-au împrumutat în franci elveţieni pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici