“Industria turistică se confruntă cu o criză de forţă de muncă, dar nu neapărat din cauza salariilor mici. Este o criză de forţă de muncă calificată în turism fiindcă au dispărut şcolile naţionale de turism. Nu se mai formează personal specializat. Nu se mai formează ospătari, recepţioneri, cameriste, nu ai oameni calificaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istrate, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Salariul mediu net, în luna ianuarie 2017, în industria turistică (hoteluri şi restaurante) a fost de 1299 de lei/lună, cel mai scăzut din economie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
“La acest salariu, dacă se adaugă şi bonuri de masă, plus o masă, aşa cum dau toate hotelurile mari angajaţilor, şi au posibilitate să dea şi şase vouchere de vacanţă, nu e chiar cel mai mic salariu”, susţine Istrate.
Ziarul Financiar a arătat că hotelul Teleferic din Poiana Braşov a angajat 22 de filipinezi, pe fondul lipsei de personal autohton. Şi tot în Poiana Braşov, la hotelul Aurelius lucrează angajaţi din Nepal.