Bancherii câştigă 90 de milioane de euro pe an obligând clienţii să-şi achite ratele la cursul lor şi nu la cel al BNR
Amendamentul adus OUG 50 privind creditele populaţiei care prevedea ca ratele la creditele în valută să fie plătite la cursul oficial al BNR şi nu la cel pe care îl practică fiecare bancă în parte nu a trecut de votul din plen. Deşi diferenţele dintre cele două cursuri nu par mari, fiind de 0,5%-1,7%, faptul că cei care au rate la împrumuturi luate în valută plătesc la cursul bancherilor şi nu la cel al BNR echivalează practic cu plata unui comision suplimentar lună de lună, informează Gândul.
Bancherii câştigă 90 de milioane de euro pe an obligând clienţii să-şi achite ratele la cursul lor şi nu la cel al BNR (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Vineri, de exemplu, pe 24 decembrie, cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,2881 lei pentru un euro iar cel al BCR, cea mai mare bancă din România, a fost de 4,3150 lei/euro, cu 0,6% mai mare. Astfel, pentru fiecare 100 de euro plătiţi, clientul pierde 2,7 lei, lună de lună, din diferenţa dintre cele două cursuri. La o rată în programul Prima Casă, de 300 de euro, de exemplu, costul diferenţei de curs este de peste 8 lei.
Află mai multe despre diferenţele dintre cursul BNR şi cursul băncilor pe www.gandul.info
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO