Băncile din UE ar putea evita parţial cerinţele de capital din acordul Basel III - FT

Băncile din Uniunea Europeană ar putea evita parţial cerinţele de capital mai dure din acordul Basel III datorită prevederilor dintr-un proiect legislativ european pentru implementarea standardelor convenite internaţional, scrie Financial Times (FT), preluat de Reuters.

Urmărește
8 afișări

FT notează, vineri, că adoptarea legislaţiei în această formă ar putea permite băncilor din UE să includă în rezervele de capital impuse de Basel III o mai mare parte din capitalul subsidiarelor de asigurări, faţă de cât permit regulile internaţionale.

Bănci care deţin şi societăţi de asigurări, precum Societe Generale, BNP Paribas sau ING, ar putea câştiga beneficii disproporţionate datorită acestei excepţii, potrivit FT.

Legislaţia ar permite băncilor să continue să emită capital hybrid pentru o perioadă de timp mai lungă decât se anticipa anterior, a adăugat publicaţia britanică.

Dacă cele două excepţii vor rămâne în textul final al legii, UE ar încălca acordul Basel III, a declarat petnru FT un oficial implicat în procesul de implementare a noilor reglementări.

Basel III este un set de cerinţe şi standarde minime la nivel mondial pentru bănci, dar Comisia Europeană vrea ca aceste reglementări să devină "un plafon" în UE pentru a asigura o abordare omogenă la nivelul celor 27 de state membre.

Acordul Basel III a fost convenit în luna noiembrie de liderii economici ai lumii şi va introduce treptat, începând din 2013, reguli mai dure privind capitalul şi lichiditatea băncilor.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au criticat drept "prea moale" planul european de implementare a noilor reguli, considerând că ar afecta credibilitatea Europei.

Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, va publica proiectul legislativ bazat pe acordul Basel III în luna iulie.

Barnier a declarat săptămâna trecută că nu va accepta compromisuri privind "nivelul de ambiţie" al acordului, iar noua lege va reprezenta o oportunitate de a avansa către un set unic de reglementări pentru băncile din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici