- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu avertizează instituţiile publice să utilizeze sistemul de licitaţii electronice
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, luni, instituţiile publice să utilizeze la maximum sistemul de licitaţii electronice, afirmând că va urmări "cu foarte mare atenţie creşterea volumului de licitaţii electronice, în care oamenii se întâlnesc mai puţin".
Băsescu averizează instituţiile publice să utilizeze sistemul de licitaţii electronice (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
"Instituţiile publice parcă se feresc de sistemul de licitaţii electronic. Îmi permit nu numai o recomandare făcută public către instituţiile publice din România să utilizeze la maximum sistemul de licitaţii electronice... Deci, nu este numai un apel, dar rog să o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe instituţii care evită utilizarea sistemului de licitaţii electronice. Voi urmări cu foarte mare atenţie creşterea volumului de licitaţii electronice, în care oamenii se întâlnesc mai puţin", a declarat Traian Băsescu, la cea de-a doua ediţie a Forumului Român de e-Guvernare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a mai spus că, în centrul tuturor tematicilor legate de societatea informaţională, trebuie să se afle beneficiarul final, cetăţeanul.
"Serviciile oferite acestuia, fie că sunt furnizate de sectorul public, fie de cel privat, trebuie să fie de calitate, adaptate evoluţiei societăţii informaţionale, dar, în acelaşi timp, trebuie să-i ofere acestuia garanţia protecţiei datelor personale", a adăugat şeful statului.
De asemenea, el a afirmat că producerea pe scară largă a sistemelor de plăţi electronice poate reduce economia subterană, menţionând că, pentru România, beneficiul acestor sisteme este estimat la reducerea cu 10 până la 15% a economiei subterane, echivalentul a câtorva miliarde de euro anual.
De asemenea, el a apreciat că sistemul electronic naţional reprezintă o dovadă elocventă pentru beneficiile adoptării sistemelor electronice şi că evoluţia în acest domeniu este îmbucurătoare.
"La începutul anului 2009, 800 de instituţii erau conectate la acest sistem, pentru ca, în octombrie 2009, numărul acestora să fie de peste 11.500. De asemenea, numărul de licitaţii în sistemul electronic de achiziţii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% în prezent", a exemplificat Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu a arătat că organizarea celei de-a doua ediţii a Forumului Român e-Guvernare reprezintă şi o dovadă a interesului şi progresului înregistrat de România de a se integra în societatea informaţională dezvoltată la nivel european, în condiţiile în care sectorul IT are un rol determinant atât în dezvoltarea economic, stimularea coeziunii sociale, cât şi în reducerea decalajelor regionale de dezvoltare.
Preşedintele Băsescu a apreciat că modernizarea României şi a instituţiilor statului prespune un efort susţinut de promovare şi implementare a societăţii informaţionale prin realizarea unui sistem informatic naţional unic, menit să asigure alinierea ţării noastre la standardele europene în domeniul serviciilor publice prin redefinirea relaţiilor dintre cetăţeni, companii, operatori sociali şi instituţiile statului.
De asemenea, el a menţionat că, în urma adoptării legii responsabilităţii fiscale, pe care o va promulga zilele următoare, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispoziţia ordonatorilor de credite să fie interoperabile şi să permită planificarea, monitorizarea şi raportarea veniturilor şi cheltuielilor în timp real.
"Pentru perioada următoare, este nevoie ca efortul României să se axeze pe dezvoltarea sistemului electronic naţional şi a platformei e-România prin integrarea de noi servicii electronice în paralel cu creşterea gradului de acces al populaţiei la serviciile publice informatizare, extinderea accesului la infrastructura pe bandă largă ca premisă esenţială la trecerea la societatea informaţională, astfel încât gradul de penetrare a serviciilor de comunicaţii electronice la nivelul populaţiei să atingă 55% până în 2012. În acelaşi timp, nu trebuie să se piardă din vedere nevoia de creştere a gradului de securitate a reţelelor de informaţii şi a securităţii informaţiilor în scopul creşterii gradului de protecţie a cetăţenilor, administraţiei, operatorilor economici", a conchis Traian Băsescu.
La eveniment au participat, printre alţii, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Badea, ambasadorii la Bucureşti ai Italiei, Emiratelor Arabe Unite, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Germania, Franţa, Nigeria.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO