Bloomberg despre România: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai bogaţi pe români

Bogăţia ţării - calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil - a rămas la fel ca acum cinci ani, chiar dacă economia României a avut cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană, arată o analiză publicată duminică de Bloomberg.

Urmărește
3922 afișări
Imaginea articolului Bloomberg despre România: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai bogaţi pe români

Bloomberg despre România: Cea mai rapidă creştere economică din UE nu i-a făcut mai bogaţi pe români

„Beneficiile vieţii în economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public şi a redus impozitele, bogăţia ţării balcanice - calculată după activele nete ale cetăţenilor ca parte din venitul disponibil - rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată Bloomberg.

„Pentru unii (n.n.- dintre români), câştigurile acoperă doar cheltuielile esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine – lucru de înţeles într-o ţară a cărei condiţii de viaţă se află printre cele mai grele din UE (...) Puţini români îşi investesc profitul în active pe termen lung, cum ar fi apartamentele” mai arată sursa citată.

Contactat de Bloomberg, Florian Libocor - economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale SA din Bucureşti - a declarat că oamenii se comportă ca şi cum facilităţile acordate de guvern vor continua pe termen nelimitat. „Cetăţenii nu au acumulat avere în ultimii ani. Şi-au crescut gradul de îndatorare pe baza aşteptărilor pozitive. Mulţi oameni nu au aşteptat nici măcar să vadă dacă promisiunile se materializează şi au consumat mai mult, dar au acumulat şi alte datorii. La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a spus Libocor.

„UE estimează că economia României va creşte cu 4,4% în 2018 după ce în 2017 a depăşit creşterile celorlalte ţări din blocul comunitar. Dar apar primele semne ale unei presiuni asupra cetăţenilor: inflaţia s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început deja să majoreze ratele dobânzilor, care fuseseră blocate la un nivel minim record începând cu anul 2015. S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienţi bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai arată Bloomberg.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici